USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık mensuplarından acemi yıl mesajı

Salgınla mücadelede güçlü ortak yılı hâlâ geride bırakan sağlık çalışanları, 2022 senesinde aşılamayla beraberce salgının tesirini kaybetmesi ve Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sonuç bulmasını dilek etti.

Sağlık mensuplarından acemi yıl mesajı
30-12-2021 11:35
Ankara

Salgınla mücadelede kavi ve öldürücü borda bordaya yılı hâlâ geride bırakan sağlık çalışanları, 2022'de aşılamayla beraberce salgının tesirini kaybetmesi, Kovid-19 kaynaklı ölümlerin akıbet bulması temennisinde bulundu.

Türkiye genelinde on binlerce sağlık çalışanı, 2 yıla yakın salgınla mücadele devrinde en ön saflarda mücadele verdi. Bu süreçte Kovid-19'a yakalanan, hayatını kaybeden yada aşırı sevdikleri meslektaşlarını, yakınlarını bu hastalığa kurban sağlayan kaç doktor, bacı ve sağlık çalışanı oldu.

Hastalara felah verebilmek düşüncesince ailelerinden ayrı düşen, sevdiklerine sarılamayan, peçe ve tulumların içinde günlerce say gerçekleştirmek durumunda küsurat sağlık çalışanları, aşıların geliştirilmesi sebebiyle 2021'i hâlâ kontrollü ama gene de mücadelenin sürdüğü kavi borda bordaya yıl yerine uğurladı.

Dünya 2022 yılına "merhaba" demeye hazırlanırken, bu sürecin kahramanlarından Ankara Şehir Hastanesi Kovid-19 birimleri ve dip bakım servislerinde fariza karşılayıcı sağlık mensupları da önsezi ve beklentilerini AA muhabirine anlattı.

"Aşılama sebebiyle Kovid-19 nâkil sağlık personellerinin sayısı aşırı azaldı"

Genel Hastane Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ayşegül Erciyas, salgının ikinci senesinde Kovid-19'la mücadelede ağır borda bordaya deneyim kazanıldığının altını çizdi.

Bu süreçte hastalara birinci sınıf işlev sunumuna müteveccih yetişek faaliyetlerinin bitmeme ettiğini, başkaca sağlık personellerinin sıkıntılarının giderilmesi, salname müsaade alamayanların ailelerini görebilmesi düşüncesince herhangi borda bordaya ayrışık kolaylığın sağlandığını aktaran Erciyas, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sağlık çalışanlarımız noktayı geldi evlatları hastayken burada işlev vermeye bitmeme etti noktayı geldi zat çalışmış bulunduğu dip bakımda ana babasına da bakım verdi. Üzücü vakalarla da böylece bizi bahtiyar fail vakalarla da karşılaştık. Geçirdiğimiz akıbet dü yıl sağlık çalışanlarını yoran, yıpratıcı borda bordaya proses beli ama profesyonelliği tek devir vasıtasız bırakmadılar, işlev düşüncesince herhangi borda bordaya devir buradalardı. Salgının geçmiş senesinde ayrımsız anda kaç sağlık çalışanımız Kovid-19 geçiriyordu. Fakat ikinci yılda aşıların devreye girmesiyle Kovid-19 olanların sayısı aşırı azaldı. Hastalığı geçirenler de evde istirahatle bu süreci atlattı."

Erciyas, aşılamanın hadise sayılarına müspet el ettiğini vurgulayarak, 2022'de Kovid-19'un tesirini kaybetmesini umduklarını söyledi.

"Hastalarımızı şefkatle, merhametle kucakladık"

Yoğun bakım servisinin mesul hemşiresi Fatmagül Aşır ise Genel Hastane yerine bugüne derece kaç Kovid-19 hastasının tedavisini üstlendiklerine dikkati çekti.

Aşır, "Salgınla mücadele sürecinde halis muhlis meslektaşlarım, hemşire, tabip dostlarım borda bordaya fasile denli çalıştık. Hastalarımızı şefkatle, merhametle kucakladık, bakım verdik. Yeri geldi ana ata olduk noktayı geldi karındaş olduk. Bu süreçte ailelerimizden aşırı ayrı kaldık ama bu hali tek devir tek hastamıza yansıtmadık. Tam bilakis canla başla savaştık, çalıştık, onların anbean indinde olduk." niteleyerek konuştu.

"Bakım verirken bayılan sağlık çalışanı arkadaşlarımız oldu"

Yoğun bakımda özetleyebilecek borda bordaya dobra anısının bulunmadığını dile getiren bacı Aşır, şunları kaydetti:

"Salgın sürecinde dip bakım servisleri çetince ve dip borda bordaya tempodaydı. İçimizde bakım verirken bayılan hemşire, sağlık çalışanı arkadaşlarımız oldu. Bir kısmımız hastaya engelleme ederken gayrı arkadaşlarımız da gayda giyerek fenalaşan meslektaşlarını hariç çıkartıyordu. Özellikle Kovid-19'un geçmiş süreçlerinde borda bordaya hastanın başlangıcında 3 vakit çalışma veriyorduk, başlangıcında bekliyorduk. Bu süreci aşırı kavi koşullar altında geçirdik. Bu sebeple 2022'de her insana hâlâ uzun, mıhlı ömürler diliyorum. Hayatta bambaşka tek şeyin ehemmiyetli olmadığını tığ sağlık mensupları yerine gördük."

"Arkadaşlarımızı kaybettiğimizde aşırı ateş eyyam yaşadık"

Zor borda bordaya proses geçirdiklerini vurgulayan bacı Servet Bebek de "Özellikle tabip ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızı kaybettiğimizde aşırı ateş eyyam yaşadık, en şişman üzüntümüz bu oldu. Bayramlarda ailelerimizin yanına gittiğimizde ana babamıza sarılamamak, borda bordaya vakitler bulunduğu denli andıran duramamak icap istemez üzdü. Umarım 2022'de aşılama ile müstevli hâlâ da arama dibine alınır, Kovid-19 ölümlere etmen sıfır girintisiz çıkıntısız borda bordaya hastalığa dönüşür." ifadelerini kullandı.

Yoğun bakım hemşiresi Berna Baydar ise "Sağlık mensupları yerine salgınla mücadelede kaç fedakarlık yaptık. Hastalarımızı korumak, otama kılmak düşüncesince aşırı çabaladık." biçiminde konuştu. Baydar, 2022'nin Kovid-19'un geride bırakıldığı borda bordaya yıl olmasını diledi.

Salgınla mücadelede sahada canlı yerine fariza aldığını, bu süreçte devir kurnaz aşırı zorlandıklarını özetleyen bacı Hatice Çil, "Her devir hemşireliğin ne derece lahut borda bordaya manzume bulunduğunun bilinciyle akım ettik. Hastalarımıza herhangi borda bordaya devir totaliter ve hevesli borda bordaya biçimde yaklaşmaya çalıştık." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ