USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Salgında işitme sağlığı tedavisi ertelenmemeli

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Uştu, pandemide ertelenen afiyet ihtiyaçlarının beniz yüze öğrenime başlamış olan işitme kayıplı öğrencilerin eğitimini aksi etkilediğini belirtti.

Salgında işitme sağlığı tedavisi ertelenmemeli
18-10-2021 13:20
İstanbul

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Esra Kavaz Uştu, meydana getirdiği mukayyet açıklamada, viral bulaş endişesiyle ortak müddet bağlı artan hususi pedagoji bilimi merkezlerine gidemeyen, işitme aleti ayarlarını derneşik yaptıramayan, işitme aleti tam bulunmadığı düşüncesince koklear implantasyona yönlendirilemeyen hastaların elan geç tespitinin başta meslek evveliyat ve ilköğrenim seviyesindeki bazısı evlatların işitsel idrak ve dil-konuşma gelişimlerinde duraklamaya yahut gerilemeye sebebiyet verdiğini aktardı.

Yüz yüze eğitimle ilişik kısıtlar ve peçe kullanması zımnında başta ağız kıraat alışkanlığı bulunan çocuklarda yazışma problemleri yaşandığına dikkati çekici Uştu, "Bu süreçte yazışma problemleri bulunan dallar için, hem eş ortamı hem pedagoji bilimi kuruluşlarında efdal sesle konuşma, öğretmenlerin konuşmalarını aracısız işitme aleti yahut koklear implanta aktaran FM sistemlerinin kullanılması, dil-konuşma terapisi, hususi pedagoji bilimi yoğunluğunun arttırılması kadar tensikat ve arttırma eğitimler, evlatların gelişimindeki açığı kapatabilir." ifadelerini kullandı.

Uştu, pandemide ertelenen afiyet ihtiyaçlarının beniz yüze öğrenime başlamış bulunan işitme kayıplı öğrencilerin eğitimini negatif etkilediğini belirtti.

İşitme kaybında değme hastaya hususi çözüm

Esra Kavaz Uştu, işitme kaybı tedavisinde maruz çözümlerin işitme kaybının tipi, derecesi, hastanın yaşı ve çevresel faktörlere mucibince değiştiğini bildirdi.

İşitsel iyileştirme programında, kulak koku alma organı geçit uzmanı, odyolog, dil-konuşma terapisti, psikolog, hususi pedagoji bilimi öğreticileri ve çocuğun ailesinin ortak takım namına fariza alması icap ettiğini tamlayan Uştu, işitme cihazlarının ahali ortada yayılmış aşina ortak yöntemken, koklear implantasyonunun elan az bilindiğini aktardı.

Uştu, "İşitme kaybı tedavisinde ayrımlı gözyaşı grupları düşüncesince ayrımlı metodlar tariflememiz gerekir. Öncelikle yenidoğan değme çocuk doğumdan itibaren evvel 72 saatte ‘yenidoğan işitme taraması’ ile değerlendirilir. İşitme taramasında ‘kaldı’ kararı elde edilmiş hastalara, doğumdan itibaren 7-15 gündüz süresince ikinci tarama testi yapılır. Bu taramada yeniden ‘kaldı’ kararı elde edilmiş hastalara doğumdan itibaren 15-30 gündüz süresince üçüncü tarama testi yapılır. Bu taramada da ‘kaldı’ kararı elde edilirse hastalar Sağlık Bakanlığı kabilinden belli bulunan tavsiye merkezlerine atıf edilirler." ifadelerini kullandı.

Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 kent içerisinde Rize, Trabzon, Tokat ve Zonguldak’ta birer, Samsun'da ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi KBB Kliniği’nin de yer aldığı dü tavsiye merkezi iktisap buyurmak neredeyse hep 6 tavsiye merkezi bulunduğunu aktaran Uştu, şunları kaydetti:

"Bu tavsiye merkezlerinde, YEDIT'te 'kaldı' kararı elde edilmiş hastalara ati odyolojik araştırmalar uygulanarak işitme kaybı varlığı doğrulanır ve işitsel iyileştirme programı başlatılır. Yenidoğan taramalarında rastgele ortak mesele bulunmadığı biçimde er çocukluk zamanında lisan gelişimi ve seslere tepkisinde ehliyetsizlik zımnında işitme kaybı yer aldığı ayırt edilen dallar ise bilirkişi odyologların bulunmuş yer aldığı merkezlerde hoşnutluk akıllıca odyolojik araştırmalar ile değerlendirilerek en er devirde işitme aleti verilerek işitsel rehabilitasyona başlar. İleri ve baş döndürücü ati derecede işitme kaybı olup işitme aletinden yarar görmeyen hastalar ise en çelimsiz müddet koklear implanta yönlendirilir. Erişkinler ise işitme kaybı ayırt ettikleri takdirde kendilerine en andıran odyoloji ünitesine cemaat KBB kliniğine başvurarak teşhis alabilir ve akıllıca işitme aletine erişebilirler."

"Bölgemizde koklear implant meydana getirilen merkezlerin sayısının artarak çoğalması ileriye çevrilmiş evvel gaye olmalı"

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uştu, Karadeniz Bölgesi'nde şu anda çalışkan ve derneşik namına koklear implantasyon muteber yegâne merkezin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Kliniği bulunduğunu aktardı.

Karadeniz Bölgesi'nde YEDIT'ın hepsi illerde uygulanmakla birlikte, tavsiye tarz sayısının artırılmasının emeksiz erişilebilirliği sağlayacağını tamlayan Uştu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu mevzuda yaşadığımız en şişman problem, klinikler arası yazışma mevzusundaki kısıtlılıklardır. Bölgemizde ve ayrıca andıran Orta Anadolu şehirleri ortada çalışkan koklear implantasyon meydana getirilen yegâne tarz olmamıza karşın bölgemizdeki hastaların ve klinisyenlerin küçümsenmeyecek ortak bölümü bu halden bilgisiz yer aldığı düşüncesince İstanbul ve Ankara kadar parasız yoğunluğunun efdal yer aldığı merkezlere başvuruyor yahut yönlendiriliyor. Bu halde alanımızda koklear implant meydana getirilen merkezlerin sayısının artarak çoğalması ileriye çevrilmiş evvel gaye olmalıdır. Kliniğimiz bölgemizdeki hepsi hastaları otama buyurmak düşüncesince akıllıca altyapıya sahiptir. YEDIT taraması sonrası mecburi atıf dışında, hastalar rastgele ortak atıf zorunluluğu olmadan, işitme kayıpları ile ilişik sorunlarının çözümü düşüncesince kliniğimize başvurabilirler."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ