USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Sarı nokta hastalığında 55 yaş üzeri kişiler en riskli grupta'

Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Retinamızın merkezi bulunan makula doğrusu soluk nokta, gözün peşinde bulunmaktadır ve retinanın en acı düşünce merkezidir. Makula dejenerasyonu hoşnutluk ilişkin yerine ortaya çıkan, çoğu kez 55 yaş ?

'Sarı nokta hastalığında 55 yaş üzeri kişiler en riskli grupta'
05-01-2023 09:09

Özellikle 55 yaş üzeri kesimi gözdağı fail makula dejenerasyonu yahut ahali arasındaki adıyla zerrin nokta hastalığı yüzdelik 80 oranında düşünce yitirilmesine tarz açabiliyor. Hastalığın sonsuz ilerleyici indinde yapıda bulunduğunu tamlayan Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Sarı nokta hastalığının ilerlediği hallerde tedavi, temelli hale güzeşte bozukluğu fakat azaltabilmektedir” ifadelerini kullandı. Erken etapta nice hastada belirtiler ayrım görülmezken, hastalığın doğacak aşamalarında yaşadıkları rüyet kaybı nedeniyle hastaların yanlarında refakatçi olmaksızın evlerinden bile çıkamaz hale geldiklerini de hatırlatan Prof. Dr. Göçgil, rutin menfez kontrollerinin aksatılmaması çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Göçgil, “Retinanın en açık gören bölgesi bulunan zerrin nokta dalında görmemizi etkileyen dayanıklı baş döndürücü illet ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklardan en uyanıklık çekenlerin başlangıcında ise hoşnutluk ilişkin makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) geliyor. Genetik faktörlerin yanı esna 55 yaş sonrası insanda sigara kullanımı, kontrolsüz hipertansiyon ve şeker hastalığı ile ehliyetsiz beslenme, mor ötesi ışığa verilen kalma kabil çevresel faktörler de hastalığa yakalanmada ehemmiyetli etkenler adına karşımıza çıkıyor” dedi.

“55 yaş üstü insanda münteşir tanıdık indinde hastalık”

Sarı nokta hastalığının (Yaşa ilişkin makula dejenerasyonu) ayrımlı insanda ayrımlı belirtilerle ortaya çıkabildiğini tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Retinamızın merkezi bulunan makula şu demek oluyor ki zerrin nokta, gözün peşinde bulunmakta ve retinanın en incitici düşünce merkezidir. Makula dejenerasyonu hoşnutluk ilişkin adına ortaya çıkan, çoğu kat 55 yaş üstü insanda tanıdık ve ilerleyici yaşla sıklığı artan, kesif tanıdık indinde menfez hastalığıdır. Belirtiler aksi taktirde teşhisin yapılması güç olabilir, indinde menfez görmede dava yaşarken öteki menfez senelerce alışılagelen işlevine bitmeme edebilir. Her dü menfez de etkilendiğinde merkezi rüyet kaybı şimdi acele ayırt edilmektedir” açıklamasında bulundu.

"Kontrolsüz şeker hastalığı ve hipertansiyon zerrin nokta hastalığını hızlandırabiliyor”

Makula yahut zerrin noktadaki hücrelerin aklık çalışmadığında, rüyet alanımızın merkezinde çokluk yahut ışıksız meydan oluştuğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Bir sahife üstünde yazılmış kelimelerin bulanıklaşması, düzlem çizgilerin eğrilmiş, bozunmuş kabil görülmesi yahut rüyet dalının merkezinde yağız yahut boz nokta yahut ıvır zıvır bölgelerin oluşması baş belirtilerindendir. Hastalığın belirtileri evvel evvela indinde flaş başlayabilir; fakat öteki menfez dobra halde olduğunda ve dü gözle bakılınca bu belirtiler ayırt edilmeyebilir. Diğer flaş de belirtiler ortaya çıkmaya başlayınca rüyet fonksiyonu bundan sonraları aksi halde etkilenmeye adım atar ve hasta bu halden erinçsiz olur. Kontrolsüz şeker hastalığı ve birtakım ilaçlar, kolesterin yüksekliği, aşırı kiloluluk ve hipertansiyonun varlığı da zerrin noktadaki dejenerasyonu hızlandırabilir” dedi.

“Hastalar yanlarında refaketçi olmaksızın evlerinden çıkamaz hale geliyor”

Sarı nokta hastalığının ağır indinde illet bulunduğunu ve rutin menfez kontrolünün hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde iri ciddiyete erbap bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Göçgil, “Her hastalıkta bulunduğu kabil rutin menfez kontrolümüzü aksatmamamız gerekiyor. Sarı nokta hastalığı önlenmediği taktirde ağır rüyet kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Her dü flaş doğacak aşama zerrin nokta hastalığı mevcut hastalar, yaşadıkları rüyet kaybı nedeniyle yanlarında refakatçi olmaksızın evlerinden çıkamaz hale geliyor, gördükleri kişilerin yüzlerini tanıyamıyor, kıraat ve yuvarlak fonksiyonlarını maatteessüf yitiriyorlar” biçiminde konuştu.

“Hastalığın anide gelişen tipi yüzdelik 80 rüyet yitirilmesine etmen olabiliyor”

Hastalığın döşenmemiş ve yaş insan kazanmak kıl payı dü tipi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Görme esasta baş döndürücü ehemmiyetli indinde işlem. Göze gelişigüzel kudret vardığında ağ tabaka uyarılıyor ve kudret algısı düşüncesince gelişen reaksiyonlar kararında indinde kadro atılmış maddeler oluşuyor. Bu atılmış maddelerin temizlenmesi düşüncesince etkin hücrelerimiz var. Bu hücrelerde engebe başladığı devir atılmış maddeler ağ tabaka tabakamızız altında birikmeye başlıyor. Yaşa ilişkin makula dejenerasyonunun döşenmemiş ve yaş insan kazanmak kıl payı dü madun tipi var. En kesif tanıdık tipi, yüzdelik 90 kabil indinde miktar ile döşenmemiş tiptir. Hastalığın şimdi ağır ve levent boylu müddette rüyet azalmasına tarz açmış bulunduğu döşenmemiş insan dediğimiz durum, ağ tabaka tabakaları altında lipid, besili materyalin birikmesiyle meydana gelmektedir. Kuru insan zerrin nokta hastalığı ağır ilerler. Hastalığın fıldır gelişen ve anide rüyet kayıplarına etmen bulunan yaş yahut neovasküler tipinde ise zerrin nokta bölgesinde ağ tabaka altında biçimli olmayan dünkü damarlar gelişir. Yaş insan zerrin nokta hastalığında, alışılagelen hallerde döşenmemiş olması müstelzim ağ tabaka tabakasında meydana mevrut hazır para birikimi yahut kanamalar gerçekleştiğinde hastada ansızın baş döndürücü ağır sisli görme, bakmış bulunduğu bölgeleri kavisli rüyet kabil huzursuzluklar gelişir. Bu tip, döşenmemiş tipe nispeten şimdi az (yüzde 10) görülmekle baş başa yüzdelik 80 oranında rüyet yitirilmesine etmen olabilmektedir. Özellikle hastanın indinde gözünde yaş insan hoşnutluk ilişkin makula dejenerasyonu geliştiyse öteki menfez de korku altındadır. Bu tipte sistemik koku basıncında anide yükselmeler, sigara kullanması kabil sebepler yaş tipin hem evolüsyon dönemini bununla beraber tedaviye cevabı aksi etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

“Erken aşamalarda nice hastada endeks görülmüyor”

Hastalığın meydana getirilen araştırmalara layıkıyla 75 yaş üstünde incitici indinde halde çoğalma gösterdiğinin belirlendiğini tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “75 yaş üstü insanda hastalığa yakalanma riski 65 - 74 yaş aralığındaki bireylere layıkıyla üç kattan şimdi fazladır. Sarı nokta hastalığının er tanısı, karakteristik adına hastanın yaşı, ağ tabaka sağlık muayenesi bulguları ve fasile öyküsü incelenerek konulabilmektedir. Hastalığın er evrelerindeki nice hastada belirtilerin ayırt edilmemesinden ötürü hastalar, fakat biricik yahut ikinci flaş görmede bariz indinde eksilme hissettiklerinde sağlık muayenesi olmaktadırlar. Öte taraftan er etapta tetik indinde menfez muayenesi ve doğacak görüntüleme tetkikleri ile aşinalık atmak mümkündür” dedi.

“Sürekli ilerleyici indinde hastalık”

FSarı nokta hastalığının sonsuz ilerleyici indinde illet bulunduğunu kail Prof. Dr. Göçgil, “Erken kişileştirme düşüncesince risk grubu altındaki kişilerin, haftada indinde kat kullandıkları DOĞRU gözlükleri var ise onları taktıktan sonraları gözlerini elleriyle değişik kapayarak görmelerini karşılaştırmaları durumunda olur. Hastaların çıkarlarını strateji etmeleri için, verdiğimiz ve Amsler Kartı dediğimiz, bulmacalardaki kabil yağız alkan ıvır zıvır karelerden oluşan strateji kartlarının merkezindeki noktacığa odaklanarak, kavisli görme, ışıksız meydan görüntüsü olup olmadığını gelişigüzel indinde flaş değişik arama etmelerini önemsiyoruz. Bu hastanın kendisini strateji yöntemi; zira bu hastalıkla en ehemmiyetli mücadelelerin başlangıcında sonsuz strateji gelmektedir. Eğer dünkü indinde endeks ayırt edilirse devir kaybedilmeden menfez rahatsızlıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Göçgil, hastalığın otama süreci ile ilgilendiren şu halde konuştu:

“Kuru insan düşüncesince zerrin noktada mevcut pigment, antioksidan vitamin ve minerallerle dayanaklık etmek tedavinin etkinliği levent boylu seneler devam eden baş döndürücü merkezli çalışmalarla gösterilmiş halde ve kullanılıyor. Diğer sistemik rahatsızlıkların kontrollü takip edeni ve mor ötesi ışıktan korunma, sigara içilmemesi de başkaca önemli. Yaş insan zerrin nokta hastalığının tedavisinde, dünkü damarlanmaların gelişimini ve hazır para sızmasını baskılayan anti VEGF çarpıcı ilaçlar, menfez içerisine iğne biçiminde uygulanıyor ve mahsus aralıklarla tekrarlanması gerekiyor. Özellikle er aşinalık konarak, illet ilerlemeden uygulandığında, bu tedaviler görmeyi artırıp, rüyet kaybını engelliyor, kavisli görmeyi iri miktarda düzeltiyor ve hastanın günce aktivitelerini yapabilmesini sağlıyor. Öte yandan, hastalığın ilerlediği durumlarda, temelli hasar oluştuğunda yahut zerrin noktada serbest indinde sektörü kapladığında otama çarpıcı olsa da, rüyet kaybını fakat azaltabiliyor. Yine birtakım eşsiz durumlarda, hastaya damardan hususi indinde derman verilerek, hemen biçimli olmayan damarları etkileyen ve ağ tabaka hücrelerinde hasar yapmayan ayrımlı indinde lazer tedavisi bulunan fotodinamik otama (PDT) de enjeksiyonlarla baş başa uygulanabilmektedir. Göz içerisine makbul anti VEGF derman adına dünkü moleküller de beklenmektedir.

“Katarakt cerrahi müdahale öncesinde ne derece düşünce kazanılacağı belirleme edilebiliyor”

Yaş insan satış nokta hastalığı var ise iğne tedavileriyle boyut arama dibine alınana derece perde ameliyatını uygulanmamaktadır. Kuru insan zerrin nokta problemine perde da zevcelik ettiğinde menfez içerisine yerleştirilecek lens yahut kontak kontak lens biricik odaklı yeğleme edilmelidir. Akıllı kontak kontak lens adıyla da tanıdık üç odaklı mercekler ile bu hastalarda cerrahi müdahale daha sonra fon kalitesi az kalmaktadır. Çok doğacak indinde rüyet kaybı olduğunda ise, ağ tabaka üstüne sakıt görüntünün büyütülmesi yardımıyla hastanın şimdi dobra görmesine araştırma görevlisi olabilecek hususi mercekler de kullanılabilir. Bu mercekler düşüncesince cerrahi müdahale öncesinde ön deneyim (simülasyon) yapılmakta ve hastanın cerrahi müdahale sonrası rüyet kapasitesinde manalı indinde çoğalma sağlanıyorsa bu mercekler planlanmaktadır.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ