USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SGK ile TEB, ilaç teminine bağlı ek protokolde anlaşma sağladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Hem eczanelerimizin yol görev bedelleri bununla beraber kurumumuzla ilgilendiren indirimlerin gerçekleştirilmesi hususundaki anlaşma üstünde anlaşmaya vardık." dedi.

SGK ile TEB, ilaç teminine bağlı ek protokolde anlaşma sağladı
04-03-2022 15:47
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, SMA kabil hastalıklarda beğenilen birtakımı ilaçların ilmî evrelerden geçmediği düşüncesince ifa sıralamasında olmadığını belirterek, "Devlet olarak, ilmî namına tasdikli gelişigüzel ilacı, bedeli ne olursa olsun, ifa listemize alıyoruz." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün güncellenmesi neredeyse ek protokolün imzalanmasına bağlı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında matbuat toplantısı düzenlendi.

Toplantıda mütekellim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, SGK ile TEB arasındaki bu protokolün gelişigüzel sene sürdürülmesi düşüncesince ek protokol yapıldığını belirterek, "Protokol çerçevesinde, Türkiye'de keyif sisteminin sonuncu zinciri bulunan eczanelerin, sevkiyat ve insanlarımızın taleplerini karşılamada lüzumlu sorumlulukları hesabına getirecekleri uyuşma oluşturuluyor. Burada önsezi birliğiyle hem eczanelerimizin yol işlev bedelleri hem de kurumumuzla ilişik indirimlerin gerçekleştirilmesi hususundaki uyuşma üstünde anlaşmaya vardık." ifadelerini kullandı.

Sağlık sisteminin öneminin, Kovid-19 salgınında kemiksiz biçimde görüldüğünü tabir fail Bilgin, Türkiye'nin salgınla mücadelede ortaya koyduğu değerli işleri hatırlattı, başarıdaki payları dolayısıyla keyif mensupları ile eczacıları kutlama etti.

Bilgin, işlev satın düzlük yan namına SGK'nin de bu mücadelede elinden geleni yaptığını, tek vatandaşın, amme veya hususi şifahane ayırt etmeksizin Kovid-19'a bağlı tedavilerinde tek ecir ödemediğini söyledi.

"Bilimsel namına tasdikli gelişigüzel ilacı, bedeli ne olursa olsun, ifa listemize alıyoruz"

Bazı ilaçların, ifa listesine alınmadığına bağlı kampanyalar yapıldığını anımsatan Bilgin, şunları kaydetti:

"SMA hastaları, birtakımı dokunmabana türleri yahut ismini tıbbi namına bilmediğimiz baş döndürücü nadir rastlanan emraz var. Bu rahatsızlıkların bazılarının maatteessüf ilacı yok, bazılarının tedavisi düşüncesince kullanılabileceği söylenen, kamuoyunda hakeza yansıtılan ancak ilmî araştırmalarla belirleme edilmemiş ilaçlar var. Bu ilaçların bazıları, pazarlamak talip organizasyonlar çeşidinden 100 binlerce dolarla tabir edilecek rakamlarla iklim dışından getiriliyor. Özellikle hastalanmış evlatlarımızın aileleri birlikte ümit, bu ilaçları kabul etmek istiyorlar. Onların yavrularına gösterdiği bu duyarlılığı çoğumuz paylaşıyoruz. Fakat bu organizasyonların pazarlamaya çalışmış olduğu ilaçların ilmî namına tek geçerliliği yok. Hiçbir tababet otoritesi çeşidinden tanımlanmamış, safha emek harcamaları yapılmamış. Tüm kamuoyunun şurası bilmesini isterim, talih olarak, ilmî namına tasdikli gelişigüzel ilacı, bedeli ne olursa olsun, toplumsal talih zorunluluğuyla ifa listemize alıyoruz."

Söz konusu kampanyalara dünyalık yardımında mevcut vatandaşların duyarlılıklarını da nazikâne karşıladıklarını tamlayan Bilgin, "Tüm kamuoyunun bilmesi icap eder ki, bu cins ilaçların şişman çoğunluğu katiyen ilmî evrelerden geçmediği, tababet otoritelerince onaylanmadığı düşüncesince ifa listemizde yoktur. SMA ve dokunmabana hastalarımızın, 'Devletimiz şu ilacı ödesin, nite ödemiyor?' sorusunun cevabı, bu ilaçların ilmî namına onaylanıp onaylanmamasıyla ilgilidir. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti, bunların parasına bakmaz. Bu ilaç, hastalanmış birlikte vatandaşımızın, yavrumuzun tedavisinde kullanılabilirse tığ de onu onaylarız." diyerek konuştu.

Bilgin, "Özellikle yavruları hastalanmış bulunan yurttaşlarımızın, bu mevzuda hâlâ tetik olmalarını, başta de amme otoriteleri çeşidinden tasdiksiz kampanyalara, mahiyeti bilinmeden ihtisas sömürüsüne müstenit girişimlere haysiyet edilmemesi, ilgi edilmesi icap ettiğini bilhassa dileyiş ediyorum." dedi.

Eczacıların birlikte ilacı alıp satmanın beraberinde ayrımsız sürede el inşası ilaç ürettiğine de ayraç fail Bilgin, bu ilaçların bazılarının "Medula" sistemine kaydedilmesine bağlı çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.

"28 bin 600 eczaneden çecik ilaç ve ispençiyari hizmeti sunuyoruz"

TEB Başkanı Arman Üney de Türkiye'de eczacılar namına 28 bin 600 eczaneden çecik ilaç ve ispençiyari hizmeti sunduklarını, bu yayılmış işlev ağıyla maşer sağlığının korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunduklarını söyledi.

TEB'in 66 senedir faaliyetlerini sürdürdüğünü anımsatan Üney, müstevli çağında 100'ü fazla eczacı ve eczane teknisyeninin yaşamını kaybettiğini belirterek kendilerine Allah'tan yağmur diledi.

Üney, imzalanan protokolün vatandaşlara, devlete ve ispençiyari camiasına faydalı olması temennisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ