USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Şiddet istekli rical terapiyle 'sağlıklı ve hürmetli davranış'a yönlendiriliyor

Bartın Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle yaşama geçirilen TÜBİTAK destekli projeyle, familya içi şiddetin önlenmesi amaçlanıyor.

Şiddet istekli rical terapiyle 'sağlıklı ve hürmetli davranış'a yönlendiriliyor
18-03-2022 17:21
Bartın

Bartın'da karı içi şiddetin önlenmesine müteveccih yaşama geçirilen projeyle, şiddet yatkın beylere tedavi verilerek davranışlarını değiştirmeleri hedefleniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Bartın Üniversitesi ortada güzeşte sene kasımda, karı içi şiddetin azaltılmasına müteveccih "Sağlıklı ve Saygılı İlişkiler Programı" kapsamında tören düzeni imzalandı.

​​Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Turhan'ın yürütücülüğünü meydana getirdiği proje, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destekleniyor.

Proje kapsamında karı içi şiddet davranışlarının azaltılmasına müteveccih araştırı ve icraat yapılacak.

Şiddet yatkın adamların "sağlıklı ve hürmetli davranış"a yönlendirilmesi hedeflenen takım çalışmalarına 6 hafta ilkin başlandı.

İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut'un danışmanlığında Bartın Sosyal Hizmet Merkezi Toplantı Salonu'nda 6 ay sürecek çalışmanın sonuçları, yürütüm kılavuzu biçimine getirilecek ve bunun başka vilayetlerde de yaşama geçirilmesi düşüncesince Bakanlıkla paylaşılacak.

"Gelecek nesillerin şiddet davranışlarının önüne de önceki olacağız"

Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Turhan, AA muhabirine, karı içinde şiddet uygulayıcı şahıslara karı mahkemeleri kanalıyla ulaşarak onları terapiye çağırma ettiklerini söyledi.

Grup çalışmalarının bilirkişi psikolog, klinik ruh bilimci ve akademisyenlerle sürdürüldüğünü aktaran Turhan, şöyleki bitmeme etti:

"Kişilerin karşı ilkin çıkarlarını ayırt etmelerini gelmek istiyoruz. Şiddet uygulayıcı erkeklere, hınç kontrolü becerisi, haberleşme becericisi kabilinden dayanıklı baş döndürücü modülden oluşan birlikte izlence uyguluyoruz. Tabii ki bu da bedava olmuyor. Davranış değişimi, dünkü birlikte şeyleri ayırt etmek, bunu anlamlandırabilmek, dâhilî açıdan iç nezaret kazanımı hacısı hocası düşüncesince zor olsa gerek ve devir alır. Bir tutum değişiminden konuşmak düşüncesince şimdi etraflıca devir dilimlerine ihtiyacımız var. Bu açıdan tığ hınç kontrolü sorunu bulunan insanlara da erişmek istiyoruz."

Turhan, gerekseme yerinde karı içi ikiz terapisi de vermeye çalıştıklarını belirtti.

Olumlu dönüşler aldıklarını dile getiren Turhan, "Bireylerden 'Şunu yaptığım düşüncesince üzüldüm.', 'Bunu yapmamam gerekiyordu.' halinde arka dönüşler alıyoruz. Yine şiddet mağdurları da eşlerine 'Gittiğin arazi ne güzelmiş, bak faydası oluyor.' diyor. Bir eş katılımcımız, 'Bu tekniği deneseydim ilişkim baş döndürücü değişik olabilirdi.' demişti. Bunlar bizim düşüncesince baş döndürücü iyi arka bildirimler. Biz birlikte şeylerin değişebileceğine inanıyoruz." sanarak konuştu.

Turhan, erkeklerle bitirdikleri görüşmelerde birçoğunun eskiden ailesinde şiddete mağruz kaldığını gördüklerini aktararak, "Bir eş eskiden ailesinde şiddet görmüşse bunu zat eşine de uygulayabiliyor. Bu açıdan çalışmamız baş döndürücü eleştiri birlikte noktada. Şu andaki grubumuzun hepsinin evladı var. Bu insanları tutum değişikliğine, sağlıklı, hürmetli davranışlara yönlendirebilirsek evlatları da bunu gözlemleyecek. Doğal namına doğacak nesillerin beklenen şiddet davranışlarının önüne de önceki olacağız." ifadelerini kullandı.

"Belki de ülkede karşı kat olacak biçimde faille çalışıyoruz"

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Deniz Yılmaz da projenin, koruyuculuğun ötesinde inhibitör birlikte düzentileme olacağını belirterek, "Sorunu halının dibine süpürmeden şiddet göreni rehabilite ederiz lakin birlikte şimdi şiddet vakaları olmasın sanarak faillerle de birlikte araya geliyoruz. Bakanlığımızın onayıyla ihtimal de ülkede karşı kat olacak biçimde faille çalışıyoruz." dedi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise projenin mevzuya dikkatleri incizap noktasında iri ehemmiyet taşıdığını, karı içi hızlı ilmî namına savaş edeceklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ