USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sigara içiyorsanız risk 20 kat artıyor

Otuz sene süreyle günde birlikte paket sigara içenlerde akciğer kanseri 20 kat elan aşırı görülüyor.

Sigara içiyorsanız risk 20 kat artıyor
26-11-2021 13:10
Sigaraya start yaşı 20'nin altında olanlarda, sigara dumanına verilen kalanlarda da risk yükseliyor. Kansere ilişkin ölümlerin önce esnasında toprak meydan akciğer kanseri, nice insan düşüncesince önlenebilir müşterek hastalık. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Yolaçan, “Sigara bilhassa iktisap etmek üzere, çevresel etmenler, ailesel yatkınlık, gayrisıhhi tagaddi kabil riski zait faktörlere ilgi edildiğinde akciğer kanserinden sakınmak olası oluyor. Bu sebeple bilhassa gençlerin sigaraya özendirilmemesi, içenlerin bırakmaları düşüncesince heveslendirme edilmesi önemli. Çünkü akciğer kanseri önlenebilir müşterek hastalık” dedi.

Akciğer dokularında mevcut düzgün olmayan hücrelerin kontrolsüz müşterek halde çoğalmasıyla oluşan akciğer kanseri, tamamı dokunmabana ölümlerinin kestirmece yüzdelik 20'sine balya geliyor. Bu oranın gelişigüzel sene meme, sütun ve kestanecik kanserinden ötürü kaybedilen marazlı sayısının toplamından şimdi faziletli olduğuna ilgi çekici Dr. Hülya Yolaçan, risk faktörlerini “sigara, çevresel etmenler, ailesel yatkınlık, radyoterapi, akciğer fibrozisi, beslenme, HIV ve cinsiyet” başlıklarında topluyor.

Düşük nikotin, riski azaltmıyor

Akciğer kanserlerinin yüzdelik 90'ından fazlasına sigara münasebet olurken dumanında dört binden müşterek tomar kimyevi özellik bulunduğu biliniyor. Günlük içilen sigara miktarı, sigara içmece süresi, start yaşı, dumanı yoğun çekilme ve katran miktarı kabil faktörlerler, dokunmabana evolüsyon riskini belirlediğini kail Yolaçan, bilhassa akciğer kanserinin önemsiz göze tipi sigara içimi ile baş döndürücü yakından ait bulunduğunu belirtti. Düşük nikotinli sigaraların, dokunmabana riskini azaltmadığına ilgi çekici Dr. Hülya Yolaçan, “Ayrıca yaprak sigarası içenlerde risk 3 kat, pipo ve nargile kullananlarda 8 kat artıyor” uyarısında bulunuyor.

Çevresel etmenlerin başlangıcında kimyevi pislik var

Toprağın katıksız yapısında mevcut radon gazı, akciğer dokunmabana gelişiminde ikinci münasebet namına görülüyor. Dr. Yolaçan, başkaca uranyum, vinil klorid, nikel kromat metalleri, hardal gazı, klormetil eter, mesleksel arsenik, arazi yağı ürünleri, silika tozu, katran, dizel susturucu partikülleri ve kaya lifi maruziyeti çevresel faktörlerin öne çıktığını aktardı. Lastik üretimi, taş döşeme, bina kaplama, ocaklık süpürme kabil işleri yapanlarda da riskin arttığına ayraç fail Dr. Hülya Yolaçan, iklim kirliliği ile kalan akciğer kanseri ölümleri ortada da müşterek alım satım bulunduğunu kaydediyor.

Ailesel yatkınlık

Akciğer kanserinin ailede görülmesi, öbür fasile üyelerinin de kalıtım bilimi özelliklerinin çevresel dokunmabana etmenlerine kırılan bulunduğunu vurgulayan Dr. Yolaçan, akciğer, emcek ve gastrointestinal ur teşhisi meydan şahısların anne, baba, ahi ve çocuklarının, dokunmabana riski açısından yakından strateji edilmesi icap ettiğini söyledi.

Radyoterapi aldıysanız dikkat

Akciğer dışı kanserler dolayısıyla otama gayeli muteber radyoterapinin seyrek de olsa sekunder akciğer kanseri evolüsyon riskini artırdığını tamlayan Dr. Hülya Yolaçan, “Günümüzde gelişen uygulayım bilimi ve ekipmanlar ile bu risk ince azalttı” dedi.

“Dünya çapında akciğer kanseri beylerde şimdi müşterek tomar görülüyor”

Akciğerinde bambaşka hastalıklardan ötürü izi bulunan hastalarda, akciğer kanseri evolüsyon riskinin, sigaradan serbest namına yedi kat arttığına yer veren Dr. Hülya Yolaçan, öbür risk faktörleri karşı şu uyarılarda bulunuyor:

“Çeşitli raporlar, aşırı kiloluluk ve birtakım perhiz faktörlerinin akciğer kanseri ile irtibatlı bulunduğunu ortaya koyuyor. Ekmek, düğü al et, mazot ürünleri, nebati ve hayvani yağlar bilhassa iktisap etmek kıl payı nice besin akciğer kanseri gelişimi düşüncesince beklenen risk faktörleridir. Bu çalışmalarda sebzelerin, meyvelerin ve ayçiçek yağının esirgeyici olabildiği vurgulanıyor. İnsan immün yetmezlik virüsü infeksiyonunun (HIV) sigaradan serbest namına akciğer kanserinin riskini 2,5 kat arttırdığını yayınlayan icraat var. Human papilloma virüs enfeksiyonu (HPV), Ebstein Barr virüsü ve Tüberküloz nakil öyküsü de faziletli risk ile ilgili. Ayrıca evren çapında, akciğer kanseri beylerde şimdi müşterek tomar görülüyor. Buna rağmen sigara içen bayanların beylere layıkıyla kansere yakalanma riskinin şimdi müşterek tomar bulunduğu öngörülüyor.”

“Sık muteber tarama programları da er tanılama düşüncesince önemli”

Akciğer kanserinin önlenebilir müşterek çor bulunduğunun altını çizen Dr. Hülya Yolaçan, sigarayı bırakılmasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurguluyor. Akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi kabil incelemelerin de mecburi olmadıkça çekilmemesi icap ettiğini kaydeden Dr. Yolaçan sonuç namına “Bazı devletlerde yoğun muteber tarama programları da er tanılama düşüncesince önemli. Bu devletlerde 55-74 gözyaşı arasındaki nüfusun, otuz yıldan şimdi etraflıca süredir, günde müşterek paket yahut şimdi müşterek tomar sigara içmiş olan, içmeye bitmeme fail yahut sonuç 15 sene zarfında bırakmış bulunan kesimine az düze bilgisayarlı tomografi çekilmesi öneriliyor” niteleyerek konuştu.

Kazım Ulusoy

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ