USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sırbistan'ın Niş şehrindeki spor salonu "engelleri" kaldırmayı hedefliyor

Batı Balkan ülkesi Sırbistan'ın güneyindeki Niş şehrinde mevcut spor salonu, bedensel sakat vatandaşlara görev vererek "engelleri" kaldırmayı amaçlıyor.

Sırbistan'ın Niş şehrindeki spor salonu
19-11-2022 12:09
Niş

Niş'teki spor salonu "engelleri" kaldırmayı hedeflemesinin birlikte tekerli sandalyeli ve bedensel özürlü hepsi vatandaşların salona girişini kolaylaştıran adımlar atıyor.

Merdivensiz, ortak tane kıvrık ve tekerli sandalyeliler düşüncesince havadan girişleri bulunan spor salonuna, hepsi "engellerine" karşın derneşik kendisine mevrut Vuk Jovanovic ve Andjela Djokic, mağaza ile alakalı görüşlerini AA muhabirine anlattı.

Niş Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ikinci dershane talebesi Jovanovic, derinlemesine senelerdir yüzme eğitimi aldığını ve masa topu oynadığını, bugünlerde ise "yeni ortak deneyim" yöneltmek düşüncesince spor salonuna gelmeye başladığını söyledi.

Jovanovic, "Spor salonuna önceki kat geliyorum. Engelli olduğum ve Serebral palsi (beyin felci) rahatsızlığım bulunduğu düşüncesince hepsi yaşamım süresince canlı kendisine alıştırma yapıyorum. Egzersizlerimi aksatmamak benim düşüncesince ehemmiyetli zira bunu da ortak cins rekreasyon kendisine görüyorum. Burada evimizdeymiş kabil ortak hava yuvarı var. Hem şakalar yapmış olup bununla birlikte en önemlisi alıştırma yapıyoruz." dedi.

"Birlikte çalışıyor, gayret ediyor ve 'engelleri' aşıyoruz"

Bedensel özürlü Djokic ise ısrar ve sabırla egzersizlerini yaparak "engellerini" aşmaya çalıştığını söyledi.

Ekonomi lisesi mezunu 20 yaşındaki güre kız Djokic, "Bir aydır burada alıştırma yapıyorum. Fiziksel egzersizler benim düşüncesince aşırı ehemmiyetli ve hem hareketlerim bununla birlikte sağlığım aşırı imdi dobra duruma geldi. Değneklerime tutunarak öz başıma akım edebiliyorum. Daha evvela evde yapamadığım nice işi demin yapabiliyorum. Bu, alıştırma yaptığım ve kendisiyle alım çalım duyduğum Milica Kostic sebebiyle oldu. Birlikte çalışıyor, gayret ediyor ve 'engelleri' aşıyoruz." sanarak konuştu.

Salonun hem sahibi bununla birlikte eğitmen İvan Popovic de bedensel engellilere işlev sağlayan spor salonu düşüncesi üstünde derinlemesine senelerdir çalıştığını ve makul mekanı bulduğunda işlev vermeye başladıklarını kaydetti.

Popovic, "Sonunda hedefimize ulaşmayı başardık. Sabırlıydık ve makul noktayı arıyorduk. İlk hedefimiz, salonun, özürlü vatandaşların girişine makul olmasıydı. İkinci maksadımız ise hem özürlü bununla birlikte engeli sıfır kişilerin ferahça akım edebileceği ortak arazi olmasıydı." ifadesini kullandı.

"Beni özürlü şahıslara değişik ortak gözle bakmaya heveslendirme etti"

13 senedir bu rolü yürüttüğünü kaydeden Popovic, çelimsiz müddette özürlü vatandaşlarla çalışmaya başladığını ve egzersizler dışında rüyet engellilerle ayak topu oynadıklarını söyledi.

Popovic, "Hiç görmeyen yada az aşama gören gençlerin, erke meşbu halde sahada akım ettiğini, ayak topu oynadığını, topun peşi esna koştuğunu gördüğümde o spora araklama oldum. Seyirciler kendilerine hezel yapıldığını düşünüyordu. Herkes 'Onlar görüyor mu?' sanarak soruyordu. O genişliğinde çevik, erke ve sahn doluydular ki, bu beni özürlü şahıslara değişik ortak gözle bakmaya heveslendirme etti." sanarak konuştu.

Engelli vatandaşların, spor salonuna mevrut başka müşterilerini da motive ettiğini kail Popovic, şu halde bitmeme etti:

"Bir çoğunun derneşik antrenmanları kaçırmadığını ve egzersizlere erke meşbu girdiğini gördüklerinde, açık insanoğlu da antrenmanlara imdi ortak tomar neşet etmek ve şişman bulunduğunu düşündükleri problemlerini hatırlamamak düşüncesince motive oluyorlar." ​​​​​​​

Popovic, Görme engellilerle önceki kat Litvanya'da çalışmaya başladığını, peşi esna tekerli sandalyeli basketbolcular ve otizmli çocuklarla çalıştığını ve fiziki egzersizin, cinsiyet, gözyaşı ve engel ayırt etmeksizin hepsi düşüncesince şişman ortak ehemmiyet taşıdığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ