USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sömürgeciliğin canlı kurbanı: Ataları köleydi, kendisi bebekken ailesinden koparıldı

Avrupa'nın ziyasız sömürgecilik tarihinin akıbet şahitlerinden Kongolu Lea Tavares Mujinga, Belçika çeşidinden bebekken ailesinden ayrılması ve büyütülmüş olduğu tam sunulan bırakıldığı adamlık dışı muameleler düşüncesince hak arıyor.

Sömürgeciliğin canlı kurbanı: Ataları köleydi, kendisi bebekken ailesinden koparıldı
03-12-2021 11:19
Brüksel

Avrupa'nın ziyasız sömürgecilik tarihinin sonuç şahitlerinden Kongolu Lea Tavares Mujinga, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Belçika'nın sömürgesi bulunduğu çağda domestik ortak ana ve Portekizli ortak babanın kızı şekilde dünyaya gelmiş.

Başkent Kinşasa'ya 750 kilometre mesafedeki Kasai kentinde doğan Mujinga, Belçika sömürge idaresinin "ırklar arası evlilikleri önlemenin birlikte babası parafin ırklardan bulunan "utanç çocuklarının" gelecekte Belçika'yla bağları bulunduğunu tez etmelerinin önüne geçebilmeyi amaçlayan elektrik politikasının kurbanı olmuş.

Mujinga, babasının Portekiz'deki ailesine ortak bebeği bulunduğu müjdesini hasretmek neredeyse memleketine gittiği tam annesinden koparılmış ve domestik Katolik Kilisesi yetkililerince ortak yurda yerleştirilmiş.

"Babam sefine yolculuğundayken gelip beni annemden almışlar"

75 yaşındaki Mujinga, AA muhabirine, daha 2 yaşlarındayken başına mevrut bu vakası ve yurtta ters şartlarda büyütülmüş bulunduğu 13 seneyi anlattı.

Babasının, kendisinin doğduğunu tebşir etmek neredeyse Portekiz'e ailesinin yanına gittiğini tamlayan Mujinga, şunları söyledi:

"Ama o çağda gemiyle gezi yapılıyormuş ve elden gitmesi 6-8 ay alıyormuş. Babamın yokluğunda gelip, beni annemden almışlar. Nereye götürüldüğümü söylememişler. Babam döndüğünde beni aşırı aramış güçlükle bilgelik edinememiş. Dillerini anlamış olmayan daha 2 yaşlarında ortak bebektim.

Yurtta üstümüzde edepli ortak elbiseyle, yalın ayak bırakılıyorduk. Ayaklarımın altında hala o günlerden kalma çıban izleri var. Hiç motorin vermezlerdi elden düğü lapası. Çoğu devir aç uyurdum, gitgide güçsüzleşiyordum. İncecik ortak şiltenin üstünde yastıksız, ıvır zıvır ortak battaniyeyle yatıyorduk. Kaldığımız oda, morga bitişikti. Yurt, ayrımsız sürede ortak hastaneydi. Eğer teferruatları anlatırsam, ortak insanoğlunun kaldıramayacağı şeyler duymuş olursunuz. O sebeple rastgele şeyi beyan kılmak istemiyorum."

"Annemle gözyaşları içre kavuştuğumuzda yastığının üstünde benim kıyafetim vardı"

Mujinga, sarıklı şekilde yetkilendirilmiş edilerek yurttan çıkışının verildiği 15 yaşına denli annesini mutlak 2 yol gördüğünü dile getirdi.

Yüzlere kilometre uzaklıktaki ortak köyde zihayat annesinin, kendisini elden 4 yaşlarındayken görüşme edebildiğini, yoğun pıtrak gelebilmesinin maddesel ve fiziksel şerait zımnında cins olmadığını vurgulayan Mujinga, annesiyle ikinci görüşmesine bağlı şunları söyledi:

"8 yaşlarındayken meslek tatilinde dü insan nezdinde annemi görmeye gitmeme müsaade verdiler. Kamyon ve botlarla yaptığımız gezi 5-6 devir sürdü. Yurdun verdiği topu topu parayı kamyona hasretmek mecburiyetinde kaldık. 2 devir sonradan botla geçmemiz müstelzim ırmağa ulaştığımızda mal kalmamıştı.

Oradaki çaresizliğimizi gören ortak avrat yanımıza yaklaştı. Benim aşılanmamış olduğumu ayırt etmiş bulunduğu düşüncesince yanıma gelmiş şekilde kimin kızı olduğumu sordu. Annemin kuzeni bulunduğunu anlattı ve beni anneme götürdü. Eve vardığımızda geceydi ve annem uyuyordu. Benim geldiğime inanmadı. Gözyaşları içre kavuştuğumuzda yastığının üstünde benim kıyafetim vardı, senelerdir rastgele akşam onunla uyuyormuş."

Annesiyle mutlak 1 hafta kalabildiğini tamlayan Mujinga, 15 yaşlarında sarıklı şekilde yetkilendirilmiş edildiğini ve yurttan çıkışı verildiğini kaydetti.

Bir yıl muallimlik yaptığını aktaran Mujinga, 16 yaşlarında Belçikalı ortak uçman bulunan eşiyle tanıştığını ve 4 evlatları bulunduğunu söyledi.

Mujinga, 1988'de eşinin tayyare kazasında öldüğünde kendisi düşüncesince dünkü ortak sınavın başladığını belirtti.

"Kraliçe'ye name yazdım"

Çocuklarıyla Belçika'ya mevrut Mujinga, zamanın Kraliçesi Fabiola'ya ortak name yazmaya değişmeyen verdiğini anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Ona 'ben sizin çocuklarınızdan biriyim' yazdım. Çünkü yurtta bizlere hakeza söylüyorlardı. Belçika'ya çocuklarımla geldiğimi, Belçika devletinin beni akrabalarım ve köklerimden, rastgele çeşitli mirastan yoksun bıraktığını anlattım. 'Bana iane kılmak düşüncesince ne yapabilirsiniz?' yazdım. Kraliçe'den karşılık geldi fakat mevrut cevapta tek bilinçlilik yapılamayacağı, federal iane kurumuna başvurmam gerektiği yazıyordu."

Mujinga, şahıs çabasıyla çocuklarını büyüttüğünü, kendisiyle ayrımsız kaderi paylaşan 4 arkadaşına tutunarak yaşamı göğüslediğini vurgulayarak, 3 yıl evvela avukata başvurarak, Belçika devletine dirlik "insanlık suçu" işlediği nedeni öne sürülerek sorun açtıklarına değindi.

Belçika devletine sömürgecilik geçmişi zımnında oluşturulan bu geçmiş dava, 14 Ekim'de Brüksel Adalet Sarayında 50 biner ekü ödence isteğiyle görülmüştü.

Avukatın sorun dosyasındaki iddialarda, Kongo'nun bağımsızlığından sonradan evlatların hem mutluluk hem kilise çeşidinden vazgeçme edilmiş bulunduğu ve milis güçler çeşidinden eşeysel tacize uğramış bulunduğu teferruatları arazi alıyordu.

Mujinga, davanın 26 Ekim'de neticelenmesi icap ettiğini fakat halen salık gelmediğini belirterek, "Bizi soyumuzdan kopardılar. Bizlerden zade ayrıntılar da ayrımsız kaderi yaşadı. Yitirilmiş ortak yaşamın bedeli nedir? Kayıp, koparılmış ortak yaşama ne değer biçebilirsiniz? Nasıl tazmin edebilirsiniz? Biz bu vaziyetteki binlerce insanoğlunun korunmasını sağlayacak ortak kanun çıkmasını da istiyoruz." sanarak konuştu.

"Büyükannemin anası fena köleleştirilmiş"

Mujinga, Kongo'nun Belçika sömürgesi bulunduğu 1908-1960 zamanında yaşananlara müteallik "Annem ve büyükannem anlatıyordu. Büyükannemin anası fena köleleştirilmiş. Aslında evlenirken elhak satılmış bulunduğu düşüncesince onun köleleştirilmemesi gerekiyormuş. Ama büyükannem gelip onu fena götürdüklerini, uzaklaşmak talip kölelerin ellerini enerjik hareketli kestiklerini yahut öldürdüklerini anlatırdı." sanarak konuştu.

"Bir avroluk simgesel ödence önerdiler"

Belçika devletinin sömürgecilik tarihiyle yüzleşmekten kaçındığına ayraç fail Mujinga, "Sadece defo dilediler. Özürden sonradan da simgesel ödence şekilde ortak ekü önerdiler." dedi.

Eski Belçika Başbakanı Charles Michel, 2019'da parlamentoda icra ettiği konuşmada, "Federal hükümet hesabına kolonileştirme zamanında doğan melezlere ve ailelerine yaşadıkları sıkıntılar ve adaletsizlik zımnında özürlerimi sunuyorum. Umarım bu adım, ulusal tarihimizin bu bölümü ile alakalı farkındalığı artırır ve bilgelik noksanlığını giderir." demişti.

"Çok çelimli ortak kadın"

Annesinin öyküsünü dinlerken gözyaşlarına boğulan Ignace Moleka da "Onun düşüncesince de bizim düşüncesince de hazırlop değildi. Çok çelimli ortak kadın. Biz onu elden ortak yol ağlarken gördük. 3 yıl evvela davayı ayırmak düşüncesince avukata yaşadıklarını anlatması gerektiğinde ağlamıştı. İlk el o devir kendini açmıştı." ifadesini kullandı.

Mujinga'nın oğlu Moleka, eşinin ailesinin Kinşasa'da yaşamış bulunduğu düşüncesince yoğun pıtrak Kongo'ya gittiklerini fakat annesini memleketini görmeye gitmesi düşüncesince inandırma edemediklerini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ