USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Tamir edilen kalp kapakçığıyla yaşama tutundu

Nefes darlığı dolayısıyla nice hastaneye başvuran ve mitral kapak yetersizliği bulunduğu öğrenen 65 yaşındaki İdris Çeşmeci, "Belki de orada ölebilirdim. Böyle ortak cerrahi müdahale olduğum düşüncesince yaşıyorum, ikinci ortak yaşam. Herkes çekinmeden gelsin, ferah ferah

Tamir edilen kalp kapakçığıyla yaşama tutundu
23-01-2022 13:07

65 yaşındaki İdris Çeşmeci, hissettiği iğbirar hissi ve soluk darlığı sonrası hastaneye gitti. Gittiği nice noktada namına değişik tanılar konulduğunu fakat akıbet alamadığını özetleyen Çeşmeci, müşterek yakının tavsiyesiyle Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi.

Burada meydana getirilen tetkiklerinde mitral kapak yetersizliği belirleme edilmesi dair 65 yaşındaki Çeşmeci'nin robotik cerrahiyle cerrahi müdahale edilmesine değişmeyen verildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Onan ve kadrosunun gerçekleştirdiği kalburüstü operasyonla yaşama tutunan Çeşmeci, robotik cerrahi yardımıyla çelimsiz müddette ayağa kalkarak günce dünyasına döndü. Prof. Dr. Burak Onan ise cerrahi müdahale periyodunu ve robotik cerrahi yolunu anlattı.

“İlk derece mitral kapağını tamirat edebilmiş olmamız, ikincisi robotik cerrahi”

Hastaya meydana getirilen testler kararında mitral kapağının tamirat edilebileceğinin belirlendiğini arkası sıra ise kalburüstü müşterek harekât gerçekleştirdiklerini tamlayan Prof. Dr. Burak Onan: “İdris as soluk darlığı şikayeti ile bizlere geldi. Esas sıkıntı kalbinin kapaklarından müşterek tanesinde mitral kapağında gümrüksüz olmasıydı. Mitral kapağı markajcı terbiyeli ip biçiminde binalar vardır. Bu yapılardan müşterek yahut çabucak dahası koptuğu devir kapak alışılagelen fonksiyonunu adına getiremiyor, bilakis dönüyor. İdris Bey'de de bu mekanik vakası yaşadık. Kapağında ati derecede yetmezlik, gümrüksüz vardı. Bu kaçağın beş altı halde çare var; ya kapağı tamirat edebilirsiniz ki bu bizim şu anda vurgulamak istediğimiz eleştiri nokta, gayr de kapağın değişimi; oraya müşterek takma yerleştirilmesi. Biz kliniğimizde çoğu kez geçmiş alternatif şekilde kapak tamiri yaparak otama ediyoruz. Tamir olması müşterek hastanın kalp, mitral kapak ameliyatında edineceği azami kazanım. Kritik derece tamirin yapılabilmesi ve çalışan olabilmesi. Tamirin ne halde müşterek pozitif yanları var; enfeksiyon riski şimdi ceninisakıt olmaktadır ve takma kapağın takılmasıyla ortaya çıkan risklerden de hastalarımız mahfuz oluyor. İlk derece mitral kapağını tamirat edebilmiş olmamız, ikinci noktada ameliyatını bağlı müşterek halde robotik cerrahi yönteminin kullanılarak döş kafesi açılmadan bağlı yöntemle yapmamız bunun pozitif yanları da hastamızın çelimsiz vakitte normal, günce toplumsal aktivitelerine dönmesini sağlamak” dedi.

“Kapağınızın tamirat olup olmayacağını sormanız gerekiyor”

Kendilerine başvuran hastalarda ilk evvela olanak mevcut ise kalp kapağı tamiri gerçekleştirdiklerini özetleyen Prof. Dr. Burak Onan, “Kapak tamirat olabilirse, şansı mevcut ise behemehâl kapaklarını tamirat ediyoruz. Tamir en ehemmiyetli derece mitral kapak cerrahisinde kalburüstü ölçün diyebiliriz. Hastanemizde olay yoğunluğumuz var, baş döndürücü müşterek tomar cerrahi müdahale yapıyoruz ve kapak tamiri de bizim parasız yoğunluğumuz ortada ehemmiyetli müşterek bölümü dokuma ediyor. Bunların yapılabilmesi düşüncesince bu işe kendini sağlayan şahısların birlikte bu işe kıstak vermiş uzmanların, asistanların da olması gerekiyor. Mitral kapağı markajcı ıvır zıvır iplikçikler mevcut bunları paraşüte benzetebiliyoruz. Nasıl müşterek paraşütün ipleri koptuğu devir paraşüt bilakis dönüyor. Mitral kapak da bire müşterek mantıkla çalışıyor. Bizim yaptığımız şey; bu bu kopan ıvır zıvır iplikleri adına yenisini koyarak kapağın esasen alışılagelen fonksiyonuna dönmesini sağlamak. Özellikle hastalar düşüncesince vereceğimiz mesaj; gittiğiniz hastanelerde cerrahınıza behemehâl kapağınızın tamirat olup olmayacağını sormanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Bu cerrahi müdahale benim düşüncesince baş döndürücü şişman müşterek yarar oldu, ikinci müşterek yaşam”

Rahatsızlığı düşüncesince apayrı hastanelerde değişik tanılar konulduğunu özetleyen 65 yaşındaki yapım mühendisi İdris Çeşmeci, “İlk evvela alerjik astım kabil dediler ego de tedavisine gittim, sonraları müşterek apayrı doktora gittim o da astım mevcut dedi. Başkasına gittim 'hayır bunlar kusur tedavi' dedi, 'siz de KOAH var' dediler, müşterek güzel korkuttular. Ardından dediler bulduk; size önerimiz mitral kapağın tamirini yaptır. Bu dert kalp bulunduğu düşüncesince hastalar korkuyor, ego cerrahi müdahale olmaya değişmeyen verdim, geldim oldum. Bir hafta derece kaldım o müşterek haftada erkeğe asistan oldular. Çabuk iyileştim evime gittim. Ben acemi müşterek gidiş geliş kazası geçirdim 45 çağ derece oldu. Bu cerrahi müdahale benim düşüncesince baş döndürücü şişman müşterek yarar oldu. Belki de orada ölebilirdim, hakeza müşterek cerrahi müdahale olduğum düşüncesince yaşıyorum, ikinci müşterek yaşam. İyi etibba bulunduğunu hepsi bilsin çekinmeden gelsinler, ferah ferah menfaatlerini doğrulama etsinler. Beş buçuk sayaç ameliyathanede olursunuz ama müşterek nesne duymuyorsunuz" niteleyerek konuştu.

Hasibe Karadağ - Harun Özcüler
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ