USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TCDD'ye satış ömründe 'demir ağlara' sevdası tek bitmedi

Diyarbakır'da mertlik işçisi namına göreve başladığı TCDD Diyarbakır Garı'nda, ilk memuriyete geçen, vagon teknisyeni bulunan 83 yaşındaki Mehmet Millet, 47 salname görevinin peşi sıra 18 sene ilk lider unvanı ile zor oldu.

TCDD'ye satış ömründe 'demir ağlara' sevdası tek bitmedi
01-11-2021 11:50
Diyarbakir

Diyarbakır'da 83 yaşındaki Mehmet Millet'in, 47 sene fariza icra ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarından (TCDD) 18 sene ilkin zahmetli bulunmasına karşın mesleğine ve "demir ağlara" sevdası on paralık eksilmedi.

Diyarbakır'ın tarz Yenişehir ilçesinde canlı Millet, 1956 senesinde daha 18 yaşlarındayken Diyarbakır Garı'nda harbilik işçisi adına fariza hazırlamaya başladı.

Bir sene dolmadan vagon hizmet ve tamirat biriminde görevlendirilen Millet, daha sonradan sınavla memurluğa intikal yaptı.

Görevde yücelme sınavlarında sağlamış olduğu muvaffakiyet ile revizör (vagon teknisyeni) bulunan Millet, 47 salname görevinin peşi sıra 18 sene ilkin reis unvanı ile zahmetli oldu.

Yalnız hayatı garda sabık anıları ile dolu

Emekli olsa da gönlünün müşterek yanı baştan sona fariza icra ettiği Diyarbakır Garı'nda ve demir ağlarda bulunan Millet, zahmetli yapılmaksızın ilkin önünden demir hat geçmiş olduğu düşüncesince satın almış olduğu evde hatıralarıyla hayatını sürdürüyor.

Eşini 10 sene ilkin kaybeden Millet'in bekâr yaşamı, ömrünü adamış olduğu işinde geçirdiği anıları ile dolu.

Görevine ve demir ağlara sevdası on paralık sonsuz Millet, bazısı devir emektar fotoğraflara bakılırsa bazısı devir da 1,5 kilometre uzaktaki Diyarbakır Garı'na bastonu ile yayan gidip geçmişi yad ediyor, dinamit gideriyor.

Çalışanların sayesinde basamaklarını aheste aheste çıkmış olduğu garda görevlilerle geveze eden, gelip revan yolcuları izleyen, revan yolculara el sallayan Millet, sesini dinlediği, havasını soluduğu gara duyduğu özlemini giderdikten sonradan evinin yöntemini tutuyor.

"Amirlerim beni ölçüm etti"

Mehmet Millet, AA muhabirine, 16 yaşlarındayken kalın pıtrak Devlet Demiryollarında etkin ağabeyinin yanına gittiğini, onun icra ettiği işi baş döndürücü sevdiğini söyledi.

Millet, 18 yaşına girer girmez garda iştirakçi adına göreve başladığını belirterek, 6 ayın peşi sıra sonradan vagon hizmet ve tamirat birimine geçtiğini anlatım etti.

Bir müddet burada fariza yaptıktan sonradan işyar bulunduğunu özetleyen Millet, revizör şefliğine denli yükseldiğini, görevine ilişkin olduğunu, değme çeşitli vaziyette işini gerçekten adına getirdiğini söyledi.

Çalıştığı dönemde, en ıvır zıvır müşterek aksaklık gördüğünde bile alelacele dahil ettiğini, işinin ağırbaşlı bulunmasına karşın çekinmediğini, maruz değme işi yanlışsız hazırlamaya uyanıklık gösterdiğini dile getiren Millet, "Memurluk imtihanı açıldığı devir 24 kişiyle sınava gittik. Birinci adına başarıyla imtihanı kazandım. Amirlerim beni ölçüm etti. Bizi sınava düzlük heyet, 'Mehmet Millet sende bu sevda, bu bilgelik varken erim veriyorum, sen kazandın.' dedi. Ondan sonradan vagon teknisyeni adına çalıştım. Sonra başrevizörlük imtihanı açıldı, gine birincilikle kazandım." dedi.

"47 sene çalıştım, bana 47 vakit kabilinden geldi"

Demir yollarına duyduğu sevginin on paralık eksilmediğini aktaran Millet, bu müddet süresince da himmet dostlarıyla irtibatını koparmadığını, daim onlarla görüştüğünü belirtti.

Millet, "47 sene çalıştım, bana 47 vakit kabilinden geldi. Demir yolu sevdam halen bitmeme ediyor. Balkonda oturduğum devir şimendifer önümden geçiyor, sesini duyuyorum. Kafama estiğinde yahut sıkıldığım devir buradan istasyona denli 1,5 kilometrelik yolu adım adım gidiyorum, trenlere bakıyorum, oradakileri görüşme eder, çaylarını içerim. Onlar da beni iyi müşterek biçimde karşılıyor. Bir taşı bile rayların üstünde gördüğüm devir duramıyorum, onu seve seve kaldırıyorum. O denli sevdalıydım. Tren sevdasından on paralık vazgeçmedim." diyerek konuştu.

"Kendimi vagon doktoru adına görüyordum"

İş yaşamının daim hayalinde canlandığını, o günleri baş döndürücü özlediğini dile getiren Millet, Diyarbakır Garı'na gidip, işçilerle geveze ederek bu hasretini müşterek nebze de olsa dindirmeye çalıştığını anlatım etti.

"Revizör demek, hekim demektir. Ben kendimi vagon doktoru adına görüyordum. Teşhisim kuvvetliydi. Muhakkak arızayı belirleme ediyordum." diyen Millet, olanağı dahilinde ise arızayı bertaraf etmek düşüncesince gerekeni yaptığını, yapamayacağı müşterek nesne ise de canlandırma koyup, müşterek yukarı yere hali bildirdiğini kaydetti.

"Demir yöntemleri tek devir gönlümden çıkmadı"

Mehmet Millet, evde bekâr yaşadığından çevre balkonda trenin geçişini izlemenin kendisini baş döndürücü bahtiyar ettiğini belirterek, mesleğine ve demir ağlara bulunan sevdasını şöyleki anlattı:

"Keşke demincek gücüm olsaydı da gidip Devlet Demiryollarında o hevesle esasen gençliğimdeki kabilinden çalışsaydım. O aşk halen çaker var. Demir yöntemleri tek devir gönlümden çıkmadı. Boş kaldığım yahut sıkıldığım senelerde emektar fotoğraflarıma ve demir yolundan kalma kıyafetime hevesle baka baka vaktimi geçiriyorum. Keşke işime bitmeme edebilseydim. Bu fotoğraflar evvel günlerimi hayalimde canlandırıyor. Bunlara bakınca emektar günlerimi hatırlıyorum. Tren geçmiş olduğu devir ona gözetleme bunun şeklinde bu evi aldım. 18 senedir bu evden baktığımda değme çağ şimendifer görüyorum. Vaktimi o biçimde geçiriyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ