USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Togolu kadın taksi şoförü Olympio mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

Togo'da kadın taksi şoförü Olympio, mesleği yardımıyla ön yargıları yıkarak, bayanların da değme mesleğin üstesinden gelebileceğini açıklamak istediğini söyledi.

Togolu kadın taksi şoförü Olympio mesleğiyle ön yargıları yıkıyor
26-10-2021 11:36
26-10-2021 11:36
Dakar
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Togolu kadın taksi şoförü Olympio, mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

Togo'nun başkenti Lome'de trafiğe çıkan 4 kadın taksi şoföründen birisi bulunan Felicite Kafui Olympio, AA muhabiriyle hem şehri dolaştı aynı sürede mesleğine ne başladığını ve alıcıların tepkilerini anlattı.

Sosyal medyada görmüş olduğu ortak iş ilanına başvurarak işe başladığını tamlayan 29 yaşındaki Olympio, halihazırda 3 senedir taşıt kullandığını kaydetti.

Olympio, "Facebook'ta kadın taksi şoförü arandığına bağlı ortak iş ilanı gördüm ve başvurdum. Sadece hanımları işe alıyorlardı. İşin enteresan tarafı, bu firmanın sahibi de ortak erkek. Kadınların ev işleri ve ya mutfakla ilgilenmekten şimdi fazlasını yapabileceğine mümin ortak patronumuz var. Toplamda 4 kadın şoförüz. Bizim dışımızda da taksicilik karşıcı kadın yok. Hepimiz evcil dillerin yanında hem İngilizce hem Fransızca biliyoruz." diyerek konuştu.

Yaklaşık 5 aydır taksicilik yaptığını tamlayan Olympio, bugüne genişliğinde negatif tek repertuvar yaşamadığını, bilakis kadın eş ayırt etmeksizin topu topu alıcıların kadın şoförle şimdi şen ettiklerini dile getirdi.

Olympio, "Aracıma binen alıcılar güdücü koltuğunda beni görür görmez şaşırıyorlar, gülümsüyorlar. Aynı sürede ön yargıları da yıkmış oluyoruz. 'Demek ki hanımlar herhangi ortak mesleği yapabilir' diyorlar. Bu yönüyle de mesleğimi seviyorum." dedi.

Aile üyelerinin de taksi şoförlüğü yapacağını duyduğunda evvela ilkin aşırı şaşırdıklarını tamlayan Olympio, hemen sonra namına cemi dayanaklık buyurmak olduklarını vurguladı.

Mesleğini aşırı sevdiğinin altını çizen Olympio, "Şu an bekarım ancak evleneceğim ferdin mesleğimi bildirme etmesi lazım. Bu hoppadak ortak sistem değil, hanıma bulunan bakışla da, zihniyetle de ilgili." dedi.

Olympio, ilkin Afrika kıtasında iktisap buyurmak az daha topu topu hemcinslerine şu tavsiyeleri verdi:

"'Taksicilik kadın mesleği değil' diyorlar, bunlara kulak asmayın. 'Kadınlar kırılgandır, hakeza işleri yapamaz' kademe klişelere inanmayın. Bunların hepsini yıkabiliriz. Eğer ortak bilinçlilik gerçekleştirmek istiyorsanız şahısların ne söylediğine aldırmadan deneyin. Belki sevmeyeceksiniz ve ya size gereğince olmadığını anlayacaksınız ancak evvela kullanmanız lazım. Ben de önceden az buçuk endişeliydim, korkmuştum. Evet taşıt kullanıyordum ancak taksicilik ayrıksı ortak deneyimdi, müşterilerle ne olacak diyerek düşündüm. Ama evvela haset atlattıktan sonraları sevdiğime değişmeyen verdim ve bitmeme ettim. Sadece kadın olduğunuz düşüncesince kendinizi kısıtlamayın, 'ben yapamam' demeyin, en azından ortak el deneyin."

"Kadınların taksi işine aşırı akla yatkın bulunduğunu gördük"

Olympia'nın çalışmış olduğu ve hoppadak bayanların istihdam edilmiş olduğu hususi taksi uygulaması "Ouii Drive" şirketinin sahibi Nazaire Nagbe de Togo'da bayanların ekonomiye rical kadar, ayrıca şimdi ortak tomar yardım sağladığını söyledi.

Nagbe, bayanların bu genişliğinde çelimli özümleme edilmiş olduğu ortak toplumda taksicilik kademe ortak mesleğin de denenebileceği fikrinden hareketle bu firması kurduğunu kaydetti.

"Kağıt üstünde herhangi ortak ne genişliğinde benim girişimim şekilde görünse de burada kararları hanımlar alıyor, günah kadınlarda. Ben hoppadak onlara bu aşamada dayanaklık buyurmak sağlıyorum." diyen Nagbe, işin sahibinin güdücü koltuğuna oturan hanımlar bulunduğunu dile getirdi.

Nagbe, hayattaki öbür hususi taksi uygulamalarını da incelediğini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Birçok ülkede bu tür taksi uygulamaları mevcut ve bunların şişman ortak bölümü dokunca ediyorlar. Zarar fail şirketleri incelediğimde şoförlerinin tamamının eş bulunduğunu gördüm. Kadınları bu düzene müdahale ettiğimizde gördük ki vesait baştan sona tertemiz, bakımı güzel yapılıyor, müşterilerle münasebat aşırı iyi, kaymakamlık payı bulunmayan denecek genişliğinde az, sevinme payı aşırı yüksek. Kısacası hanımlarla herhangi ortak bilinçlilik aşırı şimdi güzel gidiyor. Kadınların taksi işine aşırı akla yatkın bulunduğunu gördük. Dolayısıyla hakeza ortak işe envestisman yapmaktan da sonuç basamak memnunum."

"Bir devir İstanbul'a da gelebiliriz"

Nagbe, kadın şoförlerin mutlak otel müşterilerine işlev verdiğini, sokaktan geçici almadıklarını kaydetti.

Sadece otellerle çalışmış oldukları düşüncesince alıcıların ki olduğu, nereye gittiği kademe detayların bilindiğini kaydeden Nagbe, sonunda kadın şoförlerin güvenliğinin de sağlandığına dikkati çekti.

Nagbe, "İleride Senegal, Mali, Fildişi Sahili kademe devletlerde hanımları bu sektörde istihdam buyurmak istiyoruz. Hatta ortak devir İstanbul'a bu uygulamayı getirebiliriz, sebep olmasın?" diyerek konuştu.

Şimdilik 4 kadın şoförle çalıştıklarını tabir fail Nagbe, amaçlarının ortak nesli taksi şoförlüğü dair terbiyelemek bulunduğunu laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ