USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Trikotillomani hastalığına karşı farkında olunması gerekiyor'

Trikotillomani'nin henüz aşırı çocukluk ve yeni yetmelik çağı çağı devrinde başlamakla baş başa değme yaşta görülebildiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Taha Can Tuman, “Trikotillomani çoğu kez karın derisi, müjgân ve kaşlar kazanmak kabil bariz nezdinde saç kaybı yada v?

'Trikotillomani hastalığına karşı farkında olunması gerekiyor'
13-10-2021 13:20

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Taha Can Tuman, ahali ortada saç yolma hastalığı namına bildik Trikotillomani'ye karşı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Dr. Tuman, Trikotillomani'nin gövde odaklı tekrarlayıcı davranışlardan bir tanesi bulunduğunu belirterek “Trikotillomani çoğu kez kelle derisi, müjgân ve kaşlar kazanmak az daha açık ortak saç kaybı veya vücutta aptal alanlar oluşturacak biçimde yineleyici saç ve kıl yolma namına tanım edilebilir. Kafa derisi, hem çocuklarda aynı sürede yetişkinlerde en kesif yolunan alandır. Kafa derisinde yayılmış ve anlaşılmaz şekilli yağır alanlar biçiminde kendisini gösterir. Saç telleri, ayrımlı yıllarda ayrımlı intizar ve incizap noktalarından çevre karakteristik namına ayrımlı uzunluktadır. Yineleyici saç ve kıl yolma kararında deride enfeksiyonlar ve yaralar, kopartılan kıl ve saçların yutulmasına ilişkin mide-bağırsak sisteminde kıl yumakları ve bumbar tıkanıklıkları az daha bulunmaz ve ağır komplikasyonlar görülebilir. Önceleri dürtü arama bozukluğu namına sınıflandırılan Trikotillomani, DSM-5 ile baş başa Obsesif kompulsif ve münasebetli bozukluklar sınıfında ayrı ortak tanılama namına toprak alır. Ayrıca şurası da belirtmekte kâr var, Trikotillomani hastalarında ilkin çöküntü ve anksiyete bozuklukları kazanmak az daha psikiyatrik eş tanılama payı da enine boyuna yüksektir” dedi.

"Daha aşırı çocuklukta başlasa da gelişigüzel yaşta görülebilir"
Stresin, Trikotillomani oluşumunda ehemmiyetli gösteriş oynadığına yer veren Dr. Tuman, şu biçimde bitmeme etti: "Saç ve kıl yolma öncesinde derin yüklülük ve kaygı, yolma ile azalabilir. Bu hastalar, günce dirim stresleri ve tasalı edici düşüncelerden doğurmak düşüncesince saç ve kıl yolma eylemini ruhsal gerilim azaltıcı ortak formül namına kullanırlar. Aynı sürede bu hastaların ortak bölümü yolma eylemi sonra açık gidiş duygusu yaşarlar, bu müspet takviye de saç ve kıl yolma davranışının yinelemesinde ehemmiyetli gösteriş oynar. Trikotillomani hastalarının ortak kısmında çocukluk zamanı sömürme öyküsü olsa da Trikotillomani ve çocukluk zamanı travması birlikteliği kesin değildir. Saç ve kıl yolma zımnında aut görünümde engebe olması, hastalarda özgüvende azalma, kaygı, depresif belirtiler ve yolma davranışını arama edememe zımnında hayalet kırıklığı oluşturabilir. Ayrıca ikizler üstünde meydana getirilen icraat kalıtım bilimi faktörlerin de hastalığın gelişiminde gösteriş oynayabileceğini düşündürmektedir. Trikotillomani, elan aşırı çocukluk ve büluğ zamanı çağı zamanında başlamakla baş başa gelişigüzel yaşta görülebilir. Kadınlarda elan kesif bulunduğu bildirilmekle birlikte, fark aşırı az ayrıca elden hoppadak gelişigüzel dü cinsiyette aynıdır. Kadınların baylara layıkıyla polikliniğe elan ortak tomar başvurmasının bu farkı oluşturduğu düşünülmektedir. Lise öğrencileri ile meydana getirilen çalışmalarda yüzdelik 1 ila 1,5 yöresinde görüldüğü bildirilmiştir. Genel toplumda ise minimum yüzdelik 1 oranında Trikotillomani hastası bulunduğu düşünülmektedir".

"Uzun çağda özgüven azalmasına kere açıyor"
Dr. Taha Can Tuman, değerlendirmelerini şu biçimde sürdürdü: "Çok er başlangıçlı Trikotillomani hastalarında müjgân yolmanın geç başlangıçlı olaylara layıkıyla elan ortak tomar görüldüğü söylenir. Bunun haricinde yolmayı tetikleyen duyusal, emosyonel ve kognitif uyaranlara özen edilmeli. Yolma davranışı farkına varmadan hudayinabit mi olmakta yok ise başağrısı ve stresi düşürmek düşüncesince odaklanmış namına mı ortaya çıkıyor, yok ise gelişigüzel dü tipte de mi görülüyor bunu tespit etmek gerekir. Genellikle Trikotillomani süreğen ortak ilerleyiş izler ve derinliğine çağda aut görünümü zımnında özgüvende eksilme ve toplumsal ortamlardan içtinap ve dirim kalitesinde tedenni görülebilir. Ülkemizde de çocukluk, büluğ zamanı çağı ve olgunluk dönemlerinde tanıdık Trikotillomani olayları mevcuttur. En yayılmış yolunan semt saç olup onu sırası ile kaş, müjgân ve pubik kıllar izlemektedir. Ayrıca devletimizde de Trikotillomani olaylarında ilkin depresyon, takıntılı kompulsif bozuk para ve anksiyete bozuklukları kazanmak az daha psikiyatrik eş tanılama payı yüksektir. Çalışmalarda psikiyatrik eş teşhisi bulunan trikotillomani olgularında illet şiddetinin elan ortak tomar bulunduğu bildirilmiştir".

"Bilişsel davranışçı terapiyle otama mümkün"
Hastalığın tedavisinde de nice yöntemin kullanıldığını tabir fail Dr. Tuman, “Trikotillomani tedavisinde derman tedavileri, belirtilerin takıntılı kompulsif bozukluktaki kompulsiyonlara benzeri doğası ve zevcelik fail anksiyete bozukluğu ve çöküntü eş tanıları zımnında gündeme gelmiştir. Bir çalışmada ilaçların trikotillomani tedavisinde ölçülü hasiyet ebatlarına cemaat oldukları bildirilmiştir. Bunun haricinde kognitif davranışçı sağaltım yaklaşımlarının nice hastada can alıcı bulunduğu gösterilmiştir. Özellikle alışkanlığı aksine yöneltme eğitimi uygulamasının yolma belirtilerinde ehemmiyetli seviyede eksilme oluşturduğu bilinmektedir. Alışkanlığı aksine yöneltme yöntemi, rahatsızlığın gözden geçirilmesi, hastanın yolma davranışı ve bu davranışı tetikleyen bilişsel, emosyonel ve duyusal uyarıcıların farkına varmasını içeren farkındalık eğitimi, saç yolmaya karşı minimum beş altı bugün süren, günce aktiviteler ile ahenkli elleri sumsuk gerçekleştirmek ve kilitlemek az daha rakip ortak tutum ihya şu demek olmakta ki seçenek tutum eğitimi, relaks eğitimi, güdeleme ve uyumun genelleştirilmesi, toplumsal dayanak ve günce ile kendini strateji ve istimara uygulamalarını içerir” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ