USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunceli'nin yaban yaşamını icra ettiği minyatürlerle tanıtıyor

Çocukluk yıllarında almış olduğu eğitimlerle resim sanatında kendini geliştiren Sinan Sağol'un, mermer tozu, silikon, kit ve polyester kullanarak icra ettiği yaban keçisi minyatürleri, görenlerin ilgisini kazanıyor.

Tunceli'nin yaban yaşamını icra ettiği minyatürlerle tanıtıyor
09-12-2021 12:31
Tunceli

Tunceli'de canlı ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, meydana getirdiği hediyelik "yaban keçisi minyatürleri"yle hem kentin yaban yaşamı güzelliklerinin tanıtılmasına yardım sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü mezunu bulunan 43 yaşındaki Sağol, beşinci sınıf sıralarındayken resim hazırlamaya uyanıklık duydu.

Aldığı eğitimler sebebiyle resim kabiliyetini geliştiren Sağol, giderek ebru sanatı, direk işçiliği, biblo, minyatür, magnet ve mozaik inşası kadar çalışmalara iptila sardı.

Bu alanlarla ilgilendiren türlü asar ortaya çıkaran Sağol, tahminî 2 sene evvela Moğultay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'ndeki emektar Belediye İş Hanı'nda konuşma atölyesi açtı.

Yazları inşaatlarda, kışın atölyesinde çalışıyor

Sağol, ailesinin geçimi düşüncesince yaz aylarında konstrüksiyon sektöründe dekorasyoncu namına çalışırken iş yükünün hafiflediği güz ve şita dönemlerinde ise çağının çoğunu sanat içerikli çalışmalarla ilgilenmeye ayırıyor.

Haftanın makul günlerinde atölyesine mevrut Sağol'un meydana getirdiği asar ortada ise en aşırı dikkati çekenler ortada yaban keçileri ve kekliklerin minyatürleri toprak alıyor.

Yöre sakinlerince mübarek sevgili ve avlanması haram bulunan keçileri minyatürle canlandırarak bu hayvanat ilkin edinmek kıl payı natür sevgisi ve yaban yaşamına dikkati döşemek talip Sağol, eserlerinin imal evresinde evvela namına macun, mermer tozu, polyester ve çamurdan masraf hazırlıyor.

Bu harcı elan sonradan silikon kalıplara koyan Sağol, beş altı dakikalık bekleyişin böylecene kuruyan keçi minyatürlerini kalıptan çıkartarak boyuyor.

Yaban keçisi minyatürlerini fon kuvvetiyle modellediği natür mekanlarında kullanan Sağol, bu sayede hem kentin doğal, kültürel ve yaban yaşamı güzelliklerini tanıtıyor bununla beraber bu eserlerin sergilendiği evlerde natür sevgisini yaşatıyor.

Ürettiği minyatürleri satarak karı ekonomik durumuna yardım sunan Sağol, sanat içerikli çalışmalarıyla ilgilendiren devir zamane vatandaşlara da uran ve nazari kurslar veriyor.

Ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, AA muhabirine, çocukluklarında taşların ilişkin resim ve direk sahalarından objeler yaparak sanatla tanıştığını söyledi.

Zamanla bazısı konuşma dallarına iptila sardığını anlatım fail Sağol, "Uzun seneler besili boya ve kişmiri yazar resim çalışmalarıyla uğraştım. Yaklaşık 3 sene evvela de evlenerek Tunceli'ye yerleştim. Burada sanat içerikli çalışmaların fire yapıldığını ayırt ettim. Bu eksikliği bertaraf etmek düşüncesince şehirde işlik açıp bireylere el pedagoji bilimi içerisinde kurslar vermeye başladım." dedi.

Sağol, kentin yaz aylarında civar illerden aşırı sayıda gezmen ağırladığını belirterek, "Yazın Tunceli'nin nüfusu 2 katına çıkıyor ve ayrıksı şehirden buraya mevrut vatandaşların yanlarında götürebilecekleri rastgele müşterek bezek eşyası yahut hatırat yok. Ben de bu eksikliği bertaraf etmek açısından kentin doğal, kültürel ve yaban yaşamı canlılarını minyatür biçimine getirmeye çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Minyatür imalatında bap almış olduğu yaban keçilerinin civar sakinlerince aşırı sevildiğini dile getiren Sağol, şöyleki konuştu:

"Yaban keçilerinin güzelliği, masumiyeti ve bizim kültürümüzde başkaca kutsallığı mevcut ve bu canlılarla saf ortamlarında daima karşılaşıyoruz. Yaban keçisi minyatürlerini yapmadan evvela müşterek çizim taslağı oluşturuyorum. Bu taslağı elan sonradan kit ve balçık yardımıyla minyatür biçimine getiriyorum. Yaptığım eskiz minyatürü arkası sıra silikon kalıplar yardımıyla çoğaltıyorum. Keçi minyatürleri kuruduktan sonradan gerçeğine benzeyecek halde pentür çalışmasını yapıyorum. Minyatürleri, taştan ve ağaçtan yaptığım natür mekanlarına yerleştiriyorum."

Sağol, şehirde makul zamanlarda açmış olduğu sergilerle eserlerini sanatseverlerin zevkine sunup natür sevgisi dair farkındalık oluşturduğunu anlatarak, gelecekte elan değişik icraat ortaya çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ