USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip ufaklıklara felah dağıttı

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Afşarlar, Sağlık Bakanlığının görevlendirmesiyle binlerce çocuğa cerrahi harekât yaparken bilgelik ve birikimini de evcil hekimlerle paylaştı.

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip ufaklıklara felah dağıttı
14-03-2022 11:56
Çorum

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar, Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla 10 yılda 17 ülkeye icra ettiği 40'tan müşterek tomar ziyarette binlerce evladı sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyor.

Afşarlar, 2011 senesinde fariza icra ettiği hastanenin başhekiminin daveti ile Sağlık Bakanlığının ülke dışı görevlendirmelerinden haberli oldu.

Bir ekip doktorla beraberce evvel şekilde Moldova'ya revan Afşarlar, Kovid-19 salgını başlangıcına denli Bakanlık projeleriyle bulunmuş yer aldığı 17 ülkede binlerce evladı cerrahi müdahale etti.

Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi ortada imzalanan ortaklaşa iş protokolü kapsamında 5 defa Özbekistan'a revan Afşarlar, burada da yukarı düzem bilim ve deneyim müstelzim 200 yöresinde cerrahi dizi eylem yaptı.

Afşarlar, gittiği ülkede küçüklere onma dağıtmasının yanı esna bilim ve birikimlerini domestik hekimlerle paylaşarak o alanda çocuk cerrahisinin büyüme göstermesine de ulama sundu.

"Çocuklara asistan olmaktan esenlik alıyorum"

Afşarlar, AA muhabirine, mevrut ülke dışı rolü tekliflerini küçüklere asistan iktisap etmek hesabına kıvançla bildirme ettiğini, başkaca Türkiye'yi temessül etmenin gururunu yaşadığını söyledi.

Bugüne denli Moğolistan, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Irak, Yemen, Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya, Kenya, Kosova, Moldova (Gagavuz Özerk Yeri) ve Özbekistan'da 40'dan müşterek tomar programa katıldığını tamlayan Afşarlar, şöyleki bitmeme etti:

"Çocuklara asistan olmaktan esenlik alıyorum. Son 10 yılda 17 ayrımlı ülkeye 40'tan müşterek tomar ziyaretim oldu. Gittiğim devletlerde evlatları araştırma ve otama ile kalmıyorum. Çocuk cerrahisindeki bilim ve tecrübelerimi o ülkedeki hekimlere de aktarıyorum. Amacım sadece oradaki hastaların sorununu halletmek değil, sürekli işler yapmak. Dolayısıyla oradaki hekimleri yetiştirmek, tecrübelerini tasarruf etmek gerekiyor. Bu açıdan gittiğimizde domestik doktor arkadaşlarla beraberce çalışıyoruz."

Yurt dışı görevlerinde çocuklarda eşsiz tanıdık hastalıklarla da karşılaştığına ayraç fail Afşarlar, "Afrika'da Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya derece nice ülkeye gittik. Oralarda illa doktor mevcut lakin çocuk cerrahisi aşırı spesifik müşterek branş. Her yerde olmuyor." sanarak konuştu.

Yurt dışı programlarına artık da bitmeme etmeyi planladığını aktaran Afşarlar, "Görevli gittiğimiz coğrafya, Asya, Afrika, Balkan ülkeleri. Buralar bizim müşterek vakitler bu yana lisan bağımızın yer aldığı ülkeler. Oralara gittiğimizde ülkemizi temessül etmenin gururunu yaşıyoruz. Türk hekimlerinin ne denli kâmil bulunduğunu oralarda açıklamak adına, türkiye ve bayrağımız hesabına alım çalım donör müşterek tablo." ifadelerini kullandı.

Afşarlar, ülke dışı programlarında onlarca hususi anne tanık yer aldığı belirterek, şunları dile getirdi:

"Gideceğimiz ülkedeki domestik hekimlerle bağlantı sağlıyoruz. Göreceğimiz hastaların sıralaması geliyor lakin arada müşterek tahminde sıfır acele olaylarla da karşılaşıyoruz. Afganistan'a yaptığımız müşterek programı unutamıyorum. Giderken götürdüğümüz ekipmanlarımızı, sarfiyat malzemeleri hastaneye yerleştirirken ateşin silahla vurulan 8-9 yaşında müşterek eş evladı geldi. Acil ameliyata aldık, tedavisini yaptık ve kılıç Türkiye'ye dönerken de taburcu ettik. Ekipteki her insanın hatırlamış yer aldığı iyi müşterek anı. Birçok anımız mevcut tabii lakin hafızamda en aşırı bu görüngü toprak edindi. O an kılıç orada olmasaydık ihtimal de çocuk yaşamını kaybedecekti."

"Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde müşterek yılda kısaca 200 cerrahi müdahale yaptık"

Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi ortada ortaklaşa iş protokolü imzaladığını kail Prof. Dr. Afşarlar, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda sabık sene 5 defa Özbekistan'a işyar gittim. Oradaki hekimler de devir zamane Çorum'a gelip, üniversitemizin tecrübelerinden yararlandı. Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde müşterek yılda kısaca 200 cerrahi müdahale yaptık. Bunların bütünü özellikli, ciddi ameliyatlar. Dolayısıyla gelecek deneyim müstelzim ameliyatlar. Orada henüz ilkin yapılmayan, başta pankreas tümörüne müteveccih aşırı cerrahi müdahale yaptık. Oradaki doktor arkadaşlarımızla beraberce yapmıştık, yakında evvel defa kendileri de bu ameliyatı yaptı. Bu iyi müşterek şey. Sonuçta balık vermekten çoğalma balık tutmayı belletmek aşırı henüz güzel. Kalıcı müşterek iş bırakmış olduk."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ