USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk doktorların uyguladığı 'kronik meme iltihabı tedavisi' tababet yaşamına kip oldu

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde müşterek kadro doktor, buldukları yöntemle taraf el görülmeden endamsız müddette iyileştirmeyi başardıkları kronik meme iltihabı tedavisinde, literatüre girerek tababet hayatına kalıp oldu.

Türk doktorların uyguladığı 'kronik meme iltihabı tedavisi' tababet yaşamına kip oldu
03-12-2021 12:25
Erzurum

Üniversitenin Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Alper, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay ve umumi operatör Doç. Dr. Erdem Karadeniz, kestirmece 6 sene evvel hastanede icra ettikleri meme konseyinde, memedeki akıntı, yangı ve çıban dolayısıyla hanımefendilerin ağır rüyası biçimine mevrut kronik meme iltihabı hastalığının tedavisi dair emek vermek başlattı.

Atatürk Üniversitesi Etik Kurulundan icazet meydan doktorlar, bu hastalıkta başlangıçta ağızdan makbul yahut iltihabi alana em sürülmesiyle (topikal) makbul lakin kesme meyve vermediği biçimde taraf tesirleri de ortak tomar bulunan steroid tedavisi (insan bedeninde imal edilen hormon) hesabına ayrıksı ortak yöntem uygulamaya değişmeyen verdi.

Doktorlar bu çerçevede steroid tedavisinde makbul kortizonu, esbak tedavilerden ayrımlı adına ultrason sayesinde belirleme edilen sakat memenin içerisine yahut iltihabi alana iğneyle aracısız enjekte etti.

Hekimler, kendilerinden müsaade alınarak 100'lerce avrat marazlı üstünde uyguladıkları yöntemle kalburüstü meyve verici ve millî tababet topluluğunda onama gören The Breast Joumal dergisinde yayınlattıkları çalışmayı, emlak içi ve emlak dışından meslektaşlarıyla paylaştı.

Literatüre giren bu tedaviyle etibba hem hastalara rüya ışığı bununla birlikte emlak içi ve emlak haricinde bire ortak tedavinin uygulanmasına kılavuz kaptan oldu.

Pof. Dr. Alper, AA muhabirine, hastanede derinlemesine senelerdir bitmeme fail meme konseyinde, hanımefendilerin ağır rüyası bulunan ve tedavilere mükemmel yanıt vermeyen meme iltihabıyla karşılaştıklarını söyledi.

Bu hastaların tedavisi düşüncesince ayrımlı yöntem sınama arayışına girdiklerini özetleyen Alper, "Pek aşırı tedavide bünyenin elden gelişigüzel hesabına steroid kısaca dernekevi kortizon uygulamaları yapılıyor. Eklem rahatsızlıklarında ve birtakımı lomber fıtıklarda da diyalekt steroid uygulanıyor. Tam buradan yola çıkarak 'memede de yalnızca ağızcıl yahut topikal makbul steoridi memenin aracısız içerisine verebilir miyiz, verirsek demin az dozla bunu başarır mıyız?' sanarak bunu 2015 senesinde planladık. Etik Kurulu onayı alıp hastalara uyguladık." dedi.

Alper, emek harcamayı ortak müddet evvel evren çapında ehemmiyetli meme dergisinde yayınlattıklarını ve bitmeme fail çalışmaların da birtakımı tababet dergilerinde tetkik etabında bulunduğunu aktardı.

"Çoğu marazlı 3, 4, 5 pratikte düzeldi ve tedaviyi tamamladık"

Tedaviye semt illerin yanında İstanbul ve İzmir'den de marazlı geldiğini tamlayan Alper, "Tedaviyi ultrason eşliğinde gelişigüzel pratikte kestirmece 40 miligram steroidi meme içerisine perilezyonel ve intralezyonel adına uyguladık. Daha sonraları hastaların takiplerini yaptık. Çoğu marazlı 3, 4, 5, birileri ise 12'ye vasıl pratikte düzeldi ve tedaviyi tamamladık." sanarak konuştu.

Tedavi yöntemiyle dünyaya manken oldular

Alper, Erzurum'daki tedavi yönteminin, Çin'de Wuhan Üniversitesinde ortak yazarın başlatmış bulunduğu ve evren çapında 67 bireyin engelleme bulunduğu uzlaşma çalışmasına engelleme olup ehemmiyetli cerrahi dergide neşriyat aşmasında olduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Çalışmamız dünyada bundan böyle görünür bir duruma geldi, bir çok çok yere kalıp ve manken oldu. Son 1 yılda dünyada türlü yerlerde benzeşim icraat başladı. Türkiye'de ise katı aşırı darülfünun çalışmamıza müteveccih dokümanlar istedi. Vücudun gelişigüzel hesabına makbul streoidi dernekevi adına azami 10-12 dozda, toplamda 500 miligram dozla tedaviyi bitiriyoruz. Oral dozdaki tedavide ise bu oranlar aşırı erdemli dozlara çıkıyor. Tedavimizde taraf bulaşık bulunmayan denecek denli az, bu tedavi açısından ayrımlı ortak açılım."

Alper, tedavide en uslu dental enjektör kullandıklarını ve meme içerisine makbul iğnenin ağrısının hissedilmediğine dikkati çekerek, "Bu tedavi amaca müteveccih gözcü atışı sağladı. Sorunlu alana ilacı verince ilacın hem dernekevi çözülüm bununla birlikte lenfatik akımla dağılımında demin can alıcı bulunduğunu ortaya koyduk. Hastaların tedavi süreci başlangıçta demin uzunken deminden demin endamsız ve devimsel oldu." dedi.

"Kadınlarımız bu hali girintisiz çıkıntısız apsedir veya iltihaptır sanarak geçiştirmesin"

Meme ve iç salgı cerrahisi dair ağırlıkla devimsel Prof. Dr. Akçay da "İdiyopatik Granülomatöz Mastit" denilen kronik meme iltihabının, memede kızarıklık, akıntı, dert ve çıban ile görüldüğünü anlatarak, "Bu çor demin aşırı veladet yapmış hanımlar ile yaş dönümü evveliyat canlı hanımlarda görülüyor. İlk kat 1972'de tanımlanmış yemeden içmeden meyve 15 yılda yaygınlaştı. Çoğunlukla Asya ülkelerinde, ülkemizin ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde endemik adına tanıdık hastalık." ifadelerini kullandı.

Biyopsiyle tanılama koyup tedavi ettikleri hastalığın nedeninin dünyada bilinmediğini aktaran Akçay, şunları kaydetti:

"Hastalığın nedeni bilinmediği düşüncesince tedavisi de sıkıntılı, ilkin kanseri de imitasyon fail hastalık. Kadınlarımız bu hali girintisiz çıkıntısız apsedir veya iltihaptır sanarak geçiştirmesin. Mutlaka umumi cerrah, fasile hekimine görünsün, olmadan bu çor 8,10,12 ve 14 sene sürüyor. Bazı hastalar memesini kaybediyor, bunlar olmasın. Erken tanıyla tedavi yönüne gidilmeli."

- "Streoid enjektör tedaviyle bundan böyle cerrahiye gerekseme kalmadan hastalar iflah buluyor"

Doç. Dr. Karadeniz de kronik meme iltihabının otoimmün çor bulunduğunu anlatarak, "Cerrahide yangı gelişen memenin dernekevi kısmı veya tüm alınır. Cerrahiye bulunmaz de olsa başvurduğumuz oluyordu lakin meyve devirde ilkin streoid enjektör tedaviyle bundan böyle cerrahiye gerekseme kalmadan hastalar iflah buluyor." dedi.

Memede iltihap, dam ve akıntıdan ötürü hastaların psikolojisinin bozulduğunu dile getiren Karadeniz, "Biz yalnızca steroidlerin dünkü ortak tedavi yöntemini geliştirdik, kısaca bünyenin gayrı yerlerine makbul yöntemini memede yaptık. Steroidin derinlemesine fasıl kullanılmasına ilişkin hastalarda ağırbaşlı taraf etkisinde bırakır görülüyordu, bu tedavisiyle bundan böyle hastalarda taraf bulaşık görülmüyor. Çok demin düşüt dozlarla erdemli muvaffakiyet elde ettik. Tedavi dünkü bulunmasına karşın doğacak düşüncesince rüya vaat ediyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ