USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk hekimin araştırması tababet dünyasında ekol açacak

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Adıyaman, kavlıç tedavisi düşüncesince geçerli spinal faset mafsal enjeksiyonu esnasında ışınım tesirini ıskat etmek gibi düzentileme yaptı.

Türk hekimin araştırması tababet dünyasında ekol açacak
30-11-2021 10:16
İstanbul

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Ali Ekrem Adıyaman, sulp enjeksiyonlarında artırılmış gerçeklik gözlüğünün kadavra üstünde kullanımının araştırılması dair meydana getirdiği çalışmayla, 2021 AO Spine Research Start-Up Grant Programı'ndan dayanaklık etmek almaya doğruluk ele geçiren evren çapındaki 12 araştırmacıdan bir tanesi oldu.

Yeni teknolojilere bulunan hevesi zımnında arttırılmış gerçeklik gözlüğünün ameliyatlarda uygulanabilirliğini araştıran Dr. Adıyaman, şu an deneyli evrede bulunan çalışmasını insanoğlu kadavrası üstünde sürdürüyor.

Dr. Adıyaman, tababet dalında bükülme ika potansiyeli bulunan müşterek teknolojiyi içeren araştırmasına ilişkin, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, eksperlik tezi adına arttırılmış gerçeklik gözlüklerini kullanmayı ve bunları ameliyatlara bütünleşmiş etmeyi planladığını anlattı.

Omurga cerrahisi dalında icra ettikleri bazısı küçük girişimlerin olduğunu, beli, boynu ağrıyan bazısı hastalara ameliyatsız müşterek hal adına dernekevi duyum yitimi altında küçük iğnelerle müdahalede bulunduklarını aktaran Dr. Adıyaman, bu müdahalelerin ışınım da içeren müşterek röntgen aleti ile yapıldığını söyledi.

Doktorun, keyif çalışanının ve hastanın verilen kalmış yer aldığı ışınım tesirini azaltmaya müteveccih arttırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılabileceğini fikren bu projeyi geliştirdiğini anlatım fail Dr. Adıyaman, "Her hastanın tomografisini çekip, omurgasının üç buutlu hologramını oluşturup, arttırılmış gerçeklik gözlüğüne aktarıyoruz. Hastanın omurgasının hologramını, hastanın üstünde görüntüleyerek, işlemi bu holograma bakarak yapıyoruz. Böylece ışınım maruziyeti azalmış oluyor. Şu anda deneyli evrede çalışmamız. Bu konudaki yazılımı ihya ve ıslah noktasında bazısı çalışmalarımız oluyor. Projemiz arsıulusal çapta bazısı ödüllere müstahak görüldü." sanarak konuştu.

Adıyaman, 2021 AO Spine Research Start-Up Grant Programı'ndan dayanaklık etmek almaya doğruluk ele geçiren evren çapındaki 12 araştırmacıdan bir tanesi bulunmasına ilişkin, "İsviçre'de 1950'li zamanlarda sulp cerrahlarının kurduğu müşterek vakıf AO Spine. Bütün dünyada çalışkanlık gösteriyor ve sulp cerrahisinde dünyada en yayılmış ve hatırlı kuruluşlarından müşterek tanesi. Vakfın müşterek grant ilanında projemiz fonlanmaya doğruluk kazanmıştır ve enikonu kıymetli adına bulunmuş yer aldığı anons edildi. Katılan başka planlara uyarınca faik olduğunu, yenilikçi, hayat açan müşterek plan bulunduğunu kendileri de anlatım ettiler." değerlendirmesini yaptı.

"Arttırılmış gerçekliğin parasız üstünde kullanımına müteveccih müşterek plan Türkiye'de hâlâ yok"

Arttırılmış gerçekliğin tababet eğitiminde kadavra ihtiyacının ortadan kaldırılması ve tababet eğitiminin 3 boyutlu görselleştirmeyle iyileştirilmesine değgin bazısı çalışmaların yapıldığını aktaran Dr. Adıyaman, "Arttırılmış gerçekliğin ameliyathanede, parasız üstünde kullanımına müteveccih müşterek plan Türkiye'de hâlâ yok. Dünyada da acemi gıcır yapılmaya çalışılıyor, bazısı tetkikat var. Biz de acemi başlamış bulunan müşterek akımı, dört başı mamur evren ile bire müşterek anda bu teknolojiyi izlem edip, vatanımızda uygulamaya koyma uğrunda adımlar atıyoruz." sanarak konuştu.

Projenin yazılım evresini da noktayı ulaştığında iane alarak kendisinin yürüttüğünü tamlayan Dr. Adıyaman, projeden müspet neticeler alınacağını düşündüklerini söyledi.

Projeyi şu an rahatça mafsal faset mafsal enjeksiyonlarını fikren yaptığını özetleyen Dr. Adıyaman, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Aslında eseme baş döndürücü basit. Hedeflediğiniz müşterek gözcü var, oraya müşterek enjeksiyon ile giriyorsunuz ve akıllıca noktaya varmayı hedefliyorsunuz. Röntgen ile enstantane fotoğraf tasdik yapılmadan hemen bu meslek ile bu hologram teknolojisiyle akıllıca noktaya varabiliyor muyum bunun karşılaştırması. Hedeflediğim noktadan ne genişliğinde saptım, sapma açım, sapma payım, benimseme edilebilmektedir kurda minin çalışmasını yapıyoruz şu anda. Bu hemen faset mafsal enjeksiyonları düşüncesince değil, diyelim ki karaciğerden müşterek biyopsi alacaksınız, oraya perkütan enjeksiyon ile girdiniz ve akıllıca yerden bunu almaya çalışıyorsunuz. Bu hızla gelişen teknolojinin uygulanabilir bir duruma gelmesi ve kişilerde kullanılmaya başlanması başka sert baş döndürücü şeyin de önünü açacak. Beyin cerrahisinde de kullanıma akıbet adım açık. Kafatası boğunuk müşterek kutu yer aldığı ve bellek zarfında çakılı durduğu düşüncesince beyinde bunu gerçekleştirmek baş döndürücü şimdi bedava oluyor. Beyin cerrahisi bu anlamda da akla yatkın ve ülküsel müşterek dal."

Dr. Adıyaman, bu projenin arkası sıra benzeri biçimde arttırılmış gerçeklik teknolojisine bileşimli zekayı katarak, ameliyatlarda lüzum bazısı bulunan tıbbi cihazların yerini acemi teknolojilerin almasına, gerekse bazısı ameliyatlardaki teknikleri arttırılmış gerçeklik ve bileşimli zeka ile desteklemeye müteveccih müşterek baş döndürücü projeyi yaşama geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Şu an nöronavigasyon aletinin yerel üretiminin bulunmadığını aktaran Adıyaman, sözlerini, "Uluslararası çapta müşterek birçok şirket var. Biz de oradan benimseme etmek durumundayız. Türkiye'de nöronavigasyon aleti üretilmiyor ama arttırılmış gerçeklik tabanlı nöronavigasyon cihazını hâlâ dünyada sıfır müşterek teknolojide inşallah Türkiye'de istihsal etmek bizlere kader olur." sanarak tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ