USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk hekimlerden ecnebi meslektaşlarına 'küçük kesi' eğitimi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı tedris üyeleri, domestik ve ecnebi meslektaşlarına, "küçük kesi" yerine bilinen minimum invaziv cerrahi dair terbiye bilimi bilimi vermeye bitmeme ediyor.

Türk hekimlerden ecnebi meslektaşlarına 'küçük kesi' eğitimi
15-10-2021 14:16
Ankara

Kalp ve Damar Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Durdu, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, kalp cerrahisinde asgari invaziv cerrahinin akıbet 10 yılda enikonu pop bir duruma gelmeye başladığını söyledi.

Bunun sebeplerinden birinin, kalp cerrahisinin sonuçlarının hasta açısından elan dobra olması, hastaların baş döndürücü er devirde alışılagelen hayatlarına dönebilmesi bulunduğunu özetleyen Durdu, şu şekilde konuştu:

"Ancak bariz kalp cerrahisi kabil rahatlıkla meydana getirilen birlikte cerrahi olmayıp, ağır birlikte enfrastrüktür ve bilgelik birikimi gerektiriyor. Son 10 yılda merkezimiz asgari invaziv cerrahi dair lüzum Türkiye içinde gerekse diyar haricinde nice cerrahın yetişmesine önderlik boy bos noktaya geldi. Bu kapsamda da 2019 senesinde Centre of Excellence (Mükemmellik Merkezi) niteliğini aldı, bu arsıulusal birlikte kavram. Tüm dünyayı değerlendirdiğimizde, boğunuk ameliyatlarda asgari invaziv cerrahide Centre of Excellence olma durumunda toplamda 4 tarz mevcut, Ankara Üniversitesi bunlardan biri. Bu ne kavrama geliyor? Gerek diyar dışından gerekse diyar içerisinden kalp cerrahları geliyor, burada asgari invaziv kap cerrahisi eğitimlerini alıyor. Biz sonra onların merkezlerine ziyaretlere gidiyoruz, arzuları olursa onlarla orada cerrahi başlatıyoruz."

Durdu, Lübnan, Gürcistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Bulgaristan, İtalya, İngiltere ve Slovenya'da eğitimlere katıldıklarını belirterek, "Bugün geldiğimiz bekçi bakımından merkezimiz, kâhil kalp cerrahisi mucip az elan topu topu hastaların ameliyatlarını asgari invaziv halinde gerçekleştiriyor. Misyonumuzun, asgari invaziv cerrahinin devletimizde gelişme göstermesi ve arsıulusal açıdan bunların duyurulmasıyla lüzum Türkiye gerekse arsıulusal hastalara misyon verecek noktaya neşet etmek olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan üniversitemiz de bizlere enikonu ehemmiyetli destek sunar sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin bariz kalp ameliyatı meydana gelen topu topu merkezlerde asgari invaziv cerrahinin yapılabilir bir duruma gelmesi bulunduğunu vurgulayan Durdu, "Hem meslektaşlarımızın konumlarının yükselmesi aynı zamanda Türkiye'de kalp cerrahisine gerekseme duyan hastaların bu hizmete kavuşması yönünde hakeza birlikte gayemiz var." dedi.

Eğitim kapsamında, üç buutlu kaynak sağlayıcı birlikte gözene uygulaması yapacaklarını ve bunun dünyada önceki olacağını bildiren Durdu, şunları kaydetti:

"Bu gözene bizlere şurası sağlayacak, kılıç operatör adına taktığımız gözlükle, bambaşka birlikte merkezde, dünyanın rastgele birlikte durumunda olabilir, online adına bu gözlükle oradaki arkadaşımıza eğitimler verebileceğiz. Veya İtalya'daki birlikte hekim gözlüğünü taktığında ameliyatta, kılıç senkronik adına ona 'Şurayı söyle yap, şuradan terzilik geç, şurayı şu şekilde yapmalısın.' halinde önerilerde bulunacağız. Bu arsıulusal anlamda, kalp cerrahisinin ve asgari invaziv cerrahinin gelişme göstermesi yönünde da şişman yardım sağlayacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ