USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle biricik başına Afrika'yı turluyor

Avrupa ve Asya'nın güçlü rotalarında motosikletiyle elan ilk on binlerce kilometre defa katetmiş Türk gezgin ve öğretim üyesi Asil Özbay, "Bir kadının bakış açısından Afrika" dokümanter projesi kapsamında motosikletiyle bir tane başına Afrika memleketlerini turluyor.

Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle biricik başına Afrika'yı turluyor
18-02-2022 12:34
Johannesburg

Haziran 2021'de Kenya'dan başladığı yolculuğunda şimdiye derece motosikletiyle kıtanın doğusundan cenup ucuna baş döndürücü sayıda ülkeyi dolaşan Özbay'ın sıradaki rotasında, Afrika'nın cenup Atlantik kıyılarındaki devletler arazi alıyor.

Özbay, bu seyahatinde elan öncekilerde bulunduğu üzere kâffesi kez serüvenini içtimai iletişim araçları hesaplarından derneşik paylaşmaya bitmeme ederken, bu süreçte çekmiş bulunduğu görsellerle Afrika'yı Türk hanımının bakış açısından anlatacak indinde dokümanter hazırlamayı planlıyor.

Aynı sürede İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Öğretim Görevlisi bulunan Özbay, bu seyahat aracılığıyla Afrika ile Türkiye arasındaki bilimsel nitelikli bağların güçlendirilmesine de imdat sağlamayı amaçlıyor.

"Beni kendimle buluşturan ayrımlı indinde yolculuk"

Özbay, "herkesin gitmediği" kıtanın derinliklerine motor sırtında uzanan bu yolculukta yaşamış bulunduğu deneyimleri ve edinmiş bulunduğu tecrübeleri, AA muhabirine anlattı.

Daha geçmiş Fas çöllerinden Himalaya Dağları'na baş döndürücü sayıda ayrımlı rotada on binlerce kilometrelik motor yolculuğu deneyimine eş Özbay, "Her indinde rota, beni kendimle buluşturan ayrımlı indinde seyahat üzere geliyor." dedi.

Özbay, Afrika seyahatine başlamadan geçmiş başta asayiş hikayelerinde duyduğu tereddütlere ayraç ederek, "Tehlikeli olacağını düşünüyordum fakat mükemmel aksine Afrika seyahati, şimdiye derece benim en tehlikesiz ve yuvamda hissettiğim yolculuklardan birisi oldu." ifadesini kullandı.

Afrika rotasında en faziletkâr maliyet konaklama

Beklediğinin bilakis en baş döndürücü iktisadi açıdan meşakkat çektiğini aktaran Özbay, Afrika rotasının şimdiye derece görmüş bulunduğu en fiyatlı rotalardan birisi bulunduğunu belirtti.

Özbay, Botsvana üzere birtakım devletlerde sayı farkı konaklama maliyetinin gecelik 1000 Türk lirasını bulabildiğini aktararak, kıtayı görüşme etmeyi planlayan gezginlere akıllıca fiyatlı ve tehlikesiz dinlenme kampı dallarından faydalanabilmeleri düşüncesince çadırlarını yanlarında getirmelerini başvuru etti.

Kenya'dan başladığı Afrika yolculuğu kapsamında şimdiye derece motosikletiyle indinde tane başına Tanzanya, Zambiya, Zimbabve, Botsvana, Mozambik ve Güney Afrika'yı görüşme ettiğini bildiren Özbay, sıradaki güzergahının Namibya ve Angola bulunduğunu kaydetti.

"Afrika'da devir algısı hakkıyla farklı"

Asil Özbay, bu devletlerin gelişigüzel birinde birbirinden iyi hatırat yaşadığını söyleyerek, "Afrika'da şu anne derece gezdiğim devletler arasından beni en baş döndürücü etkileyen Tanzanya oldu." dedi.

Afrika insanının şimdiye derece namına daim artı yaklaştığını vurgulayan Özbay, Afrikalıların kendisinin yaşama bakışını değiştirdiğini dile getirdi.

Özbay, yaşamış bulunduğu deneyimler üstünden Afrika'da devir teriminin dünyanın arka kalanından ayrımlı bulunduğu kararına vardığını belirterek, şunları kaydetti:

"Burada işler, az buçuk aheste ilerleyebiliyor. Bir keresinde Botsvana'da konakladığım içtima kabul resmi görevlisiyle sektöre beraberce gitmeyi kararlaştırdık. Yol parasını ego karşılayacaktım. Görevli, 'Çok yakın, 5 dakika sürer, yürüyelim.' dedi. Yürüyüşümüz kısaca 1,5 vakit sürdü. Afrika'da devir algısı hakkıyla de farklı."

"Buraya gelirseniz banko nadim olmazsınız"

Afrika'nın birtakım bölgelerindeki huzursuz yöntemler zımnında zorlansa da Afrika insanının yardımseverliğiyle bu güçlüklerin üstesinden geldiğini vurgulayan Özbay, "Mesela indinde keresinde sırtında ve karnında bebeklerini haiz Afrikalı indinde kadın, bana iane etmeye gelip bu şekilde 350 kiloluk motoru itmeye çalışmıştı. Benim düşüncesince baş döndürücü etkileyiciydi." niteleyerek konuştu.

Özbay, Afrika'yı motosikletle gezmeyi planlayanlara banko ve ilk herşeyden ilk olarak meraklı indinde motor eğitmeninden tehlikesiz sürüş eğitimi almalarını başvuru ederek, güvenliğin ise bir fazla fazla ülkede iri indinde ziyan bildirme etmediğini kaydetti.

Afrika insanının gözlerinde bulmuş bulunduğu insanca bakışın kendini baş döndürücü etkilediğini vurgulayan Özbay, "Bence dünyada görülebilecek en iyi kıta, en iyi devletler Afrika'da. Buraya gelirseniz banko nadim olmazsınız." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ