USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, kendini "kültür elçisi" yerine niteliyor

Türkiye'nin sağlamış olduğu burs programıyla Ankara Üniversitesinde terbiye meydan İranlı öğretim üyesi Behruz Bekbabayi, kendini "kültür elçisi" kendisine gördüğünü ve bu rolü uyarınca adına bildirmek düşüncesince çalıştığını söyledi.

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, kendini
13-01-2023 15:15
Tahran

Ankara Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde doktora eğitimini bütünler Bekbabayi, şu an İran'ın başkenti Tahran'daki Allame Tabatabayi Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde fariza yapıyor.

Bekbabayi, "Türkiye Bursları" kapsamında almış olduğu edep bilimi bilimi ve Türkiye'de edinmiş olduğu tecrübelerin İran’daki çalışmalarına tesirini AA muhabirine anlattı.

Türkiye’de edep bilimi bilimi almasının düzentileme yaşamına iri yardımı olduğunu, başta içtimai ulum alanındaki gelişimleri yakından izleme ika olanağı bulduğunu tamlayan Bekbabayi, "Keşke Türkiye'de şimdi levent boylu kalabilseydim." dedi.

İranlı akademisyen, 2012'de Türkiye'de doktorasını tamamladıktan sonradan İran'a dönüp Allame Tabatabayi Üniversitesinde göreve başladığını ve 4 sene süresince Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde departman başkanlığı yaptığını söyledi.

Bekbabayi, üniversitede şimdi evvela ismi sert anılmayan kısmı Türkiye’deki eğitiminin yardımı ve yürüttükleri faaaliyetlerle önceki üç sıraya çıkardıklarını tabir etti.

Üniversitede ilmî çalışmaların birlikte türlü etkinliklerle Türk kültürünün şimdi elleme tanınması düşüncesince çabaladıklarını kail Bekbabayi, "Kendimi Türkiye ile İran ortada müşterek yönüyle 'kültür elçisi' şekilde görüyorum ve elimizdeki kaynakları kullanarak bu rolü göre alegori getirmeye çalışıyorum." dedi.

Türk edebiyatını ve kültürünü İranlılara takdim etmek ve müşterek düzlük ayırmak düşüncesince Türk yazarları İran'a çağırma ettiklerini aktaran Bekbabayi, öğrencileri ile türlü aktiviteler düzenlediklerini söyledi.

Öğrencileri Türkçe çevirme festivali düzenliyor

Bekbabayi, "Bir ekin bilindikçe, yükseldikçe, saygınlık kazandıkça o kültürün dilini öğrenen şimdi müşterek tomar oluyor. Türkçe eğitimi de veriyoruz, öğrencilerimiz ‘Edebi Türkçe Çeviri Festivali’ düzenliyor. İran’da Türkçeye nazarıitibar duyanlar festivalimize katılıyor." diyerek konuştu.

Türkiye’yi ve Türkçeyi şimdi elleme anlamaya ve tanıtmaya asistan olacak kitapları Farsçaya çevirdiklerini aktaran Bekbabayi, "Aynı kitapları Türkiye Türkçesi ve Azeri Türkçesine akla yatkın hazırlayıp ünlü eser şekilde yayınlamayı planlıyoruz." dedi.

İran’da Türkoloji yahut Türkiye üzerine yeteri denli Farsça pınar bulamadıklarını kail Bekbabayi, şöyleki bitmeme etti:

"Bu sebepten Türkoloji'nin esas eserlerini Farsça pınar olması düşüncesince yapmaya başladım. Bilimsel icraat düşüncesince Farsça Türkoloji eserleri kısıtlı. Var bulunan eserlerin bir çok aşırı İngilizce. Türkiye’yi ve Türkleri vasıtalı yollardan öğrenmeye, tanımaya çalışıyorlar. Bu da birtakımı yanlışlıklara faktör oluyor."

Bekbabayi, bebek edebiyatına müteveccih çalışmaların geleceğe müteveccih elleme müşterek envestisman olacağını belirterek, "Hem Türkiye kültürünün yayılması ve tanıtılması şartıyla bununla birlikte zat çocuklarımıza elleme müşterek iş arz etmek namına bu bölgeye da yöneliyoruz. Kültürümüzü zenginleştirmeye ve sert müşterek güreşçi köprüsü kurmaya himmet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk üniversiteleriyle ilişkiler

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, dü dünya arasındaki kültürel köprüyü pekiştirmek açısından üniversitelerin ehemmiyetli olduğunu, bu bakımdan Türk üniversiteleri ile ilişkileri baştan sona çalışkan tuttuklarını belirtti.

Türkiye’deki üniversitelerle ilişkilerinin önceki vakitler mektepli ziyareti halinde bulunduğunu aktaran Bekbabayi, şimdi sonradan değme sene birer dönemliğine 2-3 öğrenciyi İstanbul Üniversitesine, 2 öğrenciyi de Hacettepe Üniversitesine gönderdiklerini ve bunun aşırı yararını gördüklerini tabir etti.

Bekbabayi, mektepli değişim işlemi haricinde değme sene Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının "Türkiye Bursları" kapsamında da Türkiye’ye mektepli gönderdiklerini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ