USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye rekortmeni ulusal paraşütçü Merve Arslan hanımlara 'uçun' diyor

Milli paraşütçü Merve Gülşah Arslan, adrenalin, erinç ve kaçış adına tanımladığı yamaç paraşütünü eksiksiz hanımlara kaynak ediyor.

Türkiye rekortmeni ulusal paraşütçü Merve Arslan hanımlara 'uçun' diyor
08-03-2022 11:54
Ankara

Geçen sene 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Ankara Ayaş'taki Yamaç Paraşütü Pisti'nden havalanarak Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesine 272,5 kilometre uçup Türkiye hanımlar aralık rekorunu bucak Merve Gülşah Arslan, AA Spor Sohbetleri'nin misafiri oldu.

Asıl mesleği mimari bulunan Merve Gülşah Arslan, yamaç paraşütüne ilgisinin ne başladığına ilişkin, "Hafta içi mimari işi yapıyorum, hafta sonu da paraşüt eğitimi veriyorum. Aslında yamaç paraşütüyle hiçbir ortak ilgim yoktu, neye benzediğini bilmiyordum. Üniversitedeyken ortak arkadaşımın burada ortak havacılık kulübü kurulmuş, katılıma çağırma ediyorlar' demesi üstünde bu dünyanın içerisine girdim. İlk uçuşumu yaptığım üzere de ortak şimdi kopamadım. 2009 yılından buyana çalışkan namına uçuyorum." niteleyerek konuştu.

Ailesinin bu spora basar açısıyla ilişik de ulusal sporcu, "Hiç ortak devir riziko almayacağımı, limitlerimi aşmayacağımı belirterek ailemi adım adım alıştırdım. Daha daha sonra yarışmalara gidip aldatıcı olduğumda onlara da yürek ve madalya götürdüğümde onlar da benim riziko almadan bu sporu yaptığıma inandılar. Şu an onların da yüzü gülüyor, baş döndürücü mutlular." dedi.

Havadayken neler hissettiğine müteallik ulusal paraşütçü, "Yeryüzünden uzaklaşınca, yeryüzündeki dört başı mamur dertlerimizden de uzaklaşıp kaçabileceğimiz ortak yer. Yamaç paraşütünü bu derece sevmeme faktör bulunan bilinçlilik zaten, ortak yerden kalkıp bilmediğiniz, şimdi geçmiş planını yapmadığınız alelacayip ortak yere inişinizi gerçekleştiriyor olmanız. Eğer yeteri kadar hazırlanmış olur ve odaklanırsanız da baş döndürücü aşkın uzaklara uçabiliyor olmak." biçiminde konuştu.

Merve Gülşah Arslan, ortak eş namına yamaç paraşütünün zorluğuna müteveccih ise, "Bir eş yamaç paraşütçüsü olmaktan esasta hiçbir ortak farkı yok. Kadın namına da bu sporu yapmanın hiçbir ortak zorluğu yok. Beni zorlayıcı yegâne şey; bilmediğim ortak yerden evime yeniden ne döneceğim, korkusu. Eğer ki ortak arkadaşımız bizi aşağıdan otomobiliyle izleme etmiyorsa genel anlamda en DOĞRU yola çıkıp, yada en DOĞRU karye meydanına gidip oradan otostop çekerek eve dönüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her devir gayemiz üstün dereceli kırmak"

Geçen sene Ayaş'tan havalanıp Dinar'a 272,5 kilometre uçup, Türkiye hanımlar aralık rekorunu kırmasıyla ilişik de ulusal sporcu, şöyleki konuştu:

"Uçuşlara haziran ayında başlıyoruz ve gelişigüzel devir gayemiz üstün dereceli kırmak. Sadece elleme havaya değin gelmemiz ve akla yatkın yerde olmamız lazım. O gün, Ayaş'tan baş döndürücü elleme ortak kalkış yapacağımız hissi dünyaya geldi ve uçuşumuzu gerçekleştirdik. Uçuşun başı iyice zorluydu ama baş döndürücü eğlenceliydi, en ilkin az buçuk aceleci sefer aldık, kılıç de inanamadık. Sonrasında Emirdağ'ın sağından mı solundan mı devredilmek düşüncesince nazik ortak değişmeyen verdik. Verdiğimiz kararla baş döndürücü ağır performansımız arttı. Dinar'a yaklaşırken pervaz kadrosu uçtuğum kilometreyi dediğinde şimdi eski pervaz 239 kilometreyle Gülşah Hoş arkadaşıma aitti. Ne zamanki 240 kilometre uçuşa ulaştım ego doğrusu havada çığlıklar atmaya başladım, telsizden arkadaşlarıma seslendim, 'rekoru kırdım, inanamıyorum' diye."

Rekorunu yükseltmeye çalışacağını kaydeden ulusal paraşütçü, "Dünyada bilhassa bu iş düşüncesince Brezilya'nın ortak eyaletine gidiyorlar, orada bu uçuşlar 600 kilometreye derece çıkıyor. 11 saati bulan uçuşlar var. Hedefim gelişigüzel devir kişi rekorumu şimdi da arttırmak." dedi.

"En endamsız zamanda, havaların güzelleştiği anda uçuşa başlıyoruz" diyen ulusal paraşütçü, havadaki gereksinimlerine müteveccih de "Afyona 7 sayaç 19 dakika uçtum, çabucak uçmaya odaklandığınız düşüncesince havada ihtiyaçlarınız aklınıza ortak tomar gelmiyor. Sadece asgari seviyede dikkatimizin dağılmasını engellemeyecek derece ortak şeker, baş döndürücü küçük yiyecekler alıyoruz, su hortumundan da küçük yudumlarla su içip bitmeme ediyoruz." bilgisini verdi.

"Bütün hanımlara salık mektubu ederim"

Ay-yıldızlı sporcu, mefkûre pervaz düşüncesince iklim sıcaklığının ve rüzgarın şiddetinin elleme olması icap ettiğini belirterek, "Rüzgarın sertliği bizim hızımızı belirlediği düşüncesince önemli. Isınmada bizim yükseklik kazanmamızı belirlediği düşüncesince önemli. Bu ikisi baş başa yapılmaksızın levent boylu mesafeli uçuşlar yapamayız. Havada himmet üstünde ortak sınırlama yok, himmet cezası yok. Ortalama 35-45 kilometre arası çabucak gidiyoruz. Belli yel limitlerinde kalkışımızı gerçekleştirebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yamaç paraşütünü, adrenalin, hayat ve kaçış namına tanımlayan Merve Gülşah Arslan, "Bütün hanımlara salık mektubu ederim bu sporla ilişik akıllarında en küçük ortak istifham göstergesi olmasın, hacısı hocası yamaç paraşütü ile pervaz yapabilir. Bu iyice öğrenmesi hazırlop ortak pervaz aracıdır, kesinlikle denesinler." niteleyerek konuştu.

Bütün hanımefendilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan ulusal paraşütçü, sonuç uçuşunda leyleklerle havada unutamadığı anını şöyleki anlattı:

"O çağ Ayaş'tan kalkış yaptık, 500-600 m. yükseklik kazandıktan sonraları ortak arkadaşımla baş başa uçuyorduk. Yanımıza 50-60 parça leylek geldi. Leylekler de bizim yükseklik kazanmaya çalıştığımız termiğe girip onlar da bizimle baş başa yükseklik kazanmaya başladı. Tabii onlar bizlerden ortak tık şimdi aceleci tırmandı. Sonra süzülmeye başladılar, kılıç de onları izleme ettik güvenilmez ortak görüntüydü. Kuşları imitasyon ederiz aslında. Kuşlar da bizi alçalma ediyorlar, natürel namına bu derece iri uçar ortak bilinçlilik nelerdir bu diye, yaklaşıp hakkıyla hakeza paraşütümüze baktıklarını, 'Allah Allah dermiş gibi' hakeza şaşırdıklarını görebiliyorsunuz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ