USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite

Uzmanlar çeşidinden yoğun pıtrak dile getirilen ve hepsi dünyanın en ehemmiyetli esenlik sorunlarından birisi bulunan obezite ile ilgilendiren Diyetisyen Dilem İrkin Koçan bundan sonra Türkiye'de her 4 çocuktan birinin obezite bulunduğunu söyleyerek, “Bu nedenle er yeni yetmelik oran

Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite
28-01-2022 10:05

Beslenme alışkanlıkların değişmesi apiko gıda, sezon dışı semere ve göveri tüketimi, cansızlık kabilinden nice sebeple ortaya çıkan aşırı kiloluluğun etken bulunduğu afiyet problemleri saymakla bitmiyor.

Tüm evren nüfusunu afiyet açısından menfi etkileyen obezite ile ait ehemmiyetli uyarılarda mevcut Beykent Üniversitesi Hastanesinden Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, Türkiye'de başta sonuç 10 senedir hem çocuklarda tıpkı zamanda yetişkinlerde obezite görülme sıklığının aşırı müşterek tomar arttığını ve bundan böyle her 4 çocuktan 1'inin obezite bulunduğunu vurguladı.

Diyetisyen Dilem İrkin Koçan başkaca aşırı kiloluluğun nema ve evolüsyon hormonlarını menfi etkilediği düşüncesince evlatların er yaşta ergenliğe girdiğini söyledi.

“Büyüme ve evolüsyon hormonları menfi etkileniyor”

Son dü senedir da pandemi zımnında rakamların hâlâ da arttığını anlatım fail Dilem İrkin Koçan, “Amerika'da işlenmiş sonuç dü salname çalışmalarda çocuklarda şeker hastalığı görülme sıklığının normalin dü katına çıkmış bulunduğu görüldü. İngiltere'de de yüzdelik 10'dan yüzdelik 14'e çıktı. Türkiye'de ise her 4 çocuktan 1'iobezite sorunu ile gönül rahatlığı karşıya” dedi. “Çocuk obezitesinde en aşırı karşılaştığımız problemlerden biri de er ergenlik” diye nema ve evolüsyon hormonlarının menfi etkilendiğini aktaran Koçan laflarına şöyleki bitmeme etti;
“Mesela nesil yağlanmasına ilişkin namına evlatların boyu uzamıyor. Ne eyvah ki obezite, er ergenlikle baş başa nema ve gelişmeyi de menfi namına etkileyebiliyor. Bunun yanı esna uykuluk yağlanmasına insülin direnci de zevcelik ediyor. Hem dünyada hem Türkiye'de bu nedenlerle sima 2 şeker hastalığı dediğimiz şeker hastalığı türünde de ağır müşterek artım var.”

Çocuğunuza verdiğiniz fazladan vitaminlere dikkat

Ekstra sunulan vitaminlerin de obeziteye köken olduğuna nazarıitibar çekici Koçan ayrıca, “Son senelerde yiyecek alışkanlıklarından ötürü oranlar her sene artıyordu fakat pandemi ile baş başa bunu ne tetikledi derseniz şayet cansızlık diyebiliriz. Kötü tagaddi filhakika zeminde var, paketlenmiş gıda, abur cubur, asitli içereceklerin tüketimi ne eyvah ki aşırı müşterek tomar arttı fakat yanında cansızlık de zevcelik etti. Yine bire müşterek halde hab düzenin bozulması da müşterek köken namına karşımıza çıkıyor. Çocuk uyurken büyür neticede fakat evlatların evde olma süreci ile bu arada dirim bilimsel saatleri bozuldu. Gece geç saatlerde yatmalar da nema hormonunu menfi etkilediği düşüncesince obeziteyi tetikledi. Öğün düzensizlikleri, karbonhidrat ağırlıklı tagaddi ve ana babalar çeşidinden şuursuzca makbul vitaminler, supplementler bunlar da ne eyvah ki iştahı tetikleyen ve kilogram almasına etken bulunan şeyler namına karşımıza çıktı. Çocuğunuz her gıda grubundan ehliyetli ölçüde tüketiyorsa, fazladan vitamin almasına icap yok. Varsa filhakika hekiminiz size dayanak noktası olacaktır” biçiminde konuşarak meydana getirilen yanlışları hatırlattı.

Anne ve ata ne yerse çocuk da onu yer

Çocuklar düşüncesince dimdik tagaddi ve nema düşüncesince neler yapılması gerektiği dair da önerilerde mevcut Koçan bunun düşüncesince en şişman misyonun ana ve babalara düştüğünü söyleyerek, “Daha müşterek tomar körpe ve mevsiminde göveri semere tüketelim. Ev yoğurdu yedirmeye kesinlikle hizmet gösterelim. Protein olarak, balığın haftada minimum dü defa zevcelik etmiş bulunduğu tavuk, köfte, al ve alkan etin istikrarlı namına dağıldığı müşterek tagaddi örüntüsü olmalı. Abur cubur namına da tercihimiz ev inşası sağmal ve yemişli tatlılar olsun. Paketli besinleri lütfen evlerimize sokmayalım. Burada gösteriş manken namına ana babalara şişman fariza düşüyor. Eğer siz tüketiyorsanız evladınız sizi gösteriş manken alacaktır. Mutlaka derneşik kahvaltı, gece ezanı ailenin bu arada aşındırmak yediği öğünler olsun ki ufaklıklara dimdik ve zait yiyecek trendleri kazandıralım. Ayrıca çocuklarımızı cereyan etmeye yönlendirmeliyiz. Belki okulun içerisinde yapılacak müşterek fiziki etkinlik veya spor branşına refakat kılmak tek nesne olmasa güçlü eş bireyleriyle çıkıp ilerleyiş yapmak, en çirkin evde tablet, elektronik beyin veya cep telefonundan az buçuk ırak tutarık lüp ortamında güçlü dubara oynasa dimdik müşterek ulama elde etmiş oluruz” diye laflarını sonlandırdı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ