USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de pedagoji bilimi gören Afrikalı öğrenciler musiki grubu kurdu

Afrika'nın ayrımlı ülkelerinden Türkiye'ye terbiye düşüncesince mevrut 5 arkadaş, kurmuş oldukları musiki grubuyla festivallerde oyunluk alıyor.

Türkiye'de pedagoji bilimi gören Afrikalı öğrenciler musiki grubu kurdu
14-07-2022 13:03
Ankara

Gana, Kenya, Kongo ve Nijerya'dan gelip Türkiye'de terbiye alırken "Highlife" musiki grubunu kuran öğrenciler AA muhabirine konuştu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü 4'üncü dershane talebesi ve grubun davulcusu Emmanuel Quist, Gana’da doğduğunu ve hâlâ evvela Türkiye'de terbiye meydan ortak arkadaşının tavsiyesiyle burada terbiye kabul kılmak düşüncesince müracaat yaptığını anlattı.

Quist, 6 senedir Türkiye’de bulunduğunu aktararak, "Türkiye'de kiliseye gidiyorduk. Müzik baş döndürücü seviyoruz. Kilisedeki arkadaşlarla bu arada oturduk ve 'neden ortak takım kurmayalım' sanarak düşündük. Ardından bu grubu kurduk." dedi.

Grupta değişik ülkelerden mevrut arkadaşları olsa da kültürlerinin benzeri bulunduğunu tamlayan Quist, "Caz, blues, Türkçe musiki de çalıyoruz, Afrika (Afro, Latin) müziği de çalıyoruz. Türkçe musiki olarak, 'Felaket', 'Senden hâlâ güzel' ve 'Arkadaşım eşek' şarkılarını biliyor ve seslendiriyoruz. Türkiye’den Duman grubunu baş döndürücü seviyoruz, Zeynep Bastık da arada sırada dinliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkçe müziği dinleyicilerimiz baş döndürücü seviyor"

Türkiye'de oyunluk aldıklarını, festivallerde izleyicilerin karşısına çıktıklarını ve izleyicilerin gruplarına huzur hamam mesajlar verdiğini dile getiren Quist, Türkçeyi Türkiye'de sokaklarda öğrendiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkçe müziği dinleyicilerimiz baş döndürücü seviyor. O sebepten dolayı tığ illet olmasın dedik, öğrendik. Sokakta gelişigüzel devir olmasa da arada sırada uğraşı namına çalıyoruz, baş döndürücü şaşırıyorlar zira tığ yabancıyız. Biraz elleme Türkçe konuşuyoruz ancak onlar da baş döndürücü nikbet ediyorlar. ‘Nasıl öğrendin, nereden geldin’ sanarak soruyorlar, tığ de geveze ediyoruz."

Ankara, Van, Diyarbakır, Eskişehir ve İstanbul kadar illerde musiki yaptıklarını özetleyen Quist, şöyleki bitmeme etti:

"Gelecek ay ihtimal Bodrum, Muğla’ya gideceğiz. Okul bittikten sonradan iş bulmamız geçişsiz huysuz vaziyette musiki hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Müziği baş döndürücü seviyoruz, Türkiye’de olabilir, iklim haricinde da yapabiliriz. Türkiye baş döndürücü elleme ortak ülke. Kültür, yemekler falanca baş döndürücü güzel. Ben baş döndürücü sevdim, biçimsiz ortak obje yok. Sadece beyan kılmak istediğim obje aileme, babama anneme, arkadaşlarıma ve benim burada olmamı sağlayıcı her insana teşekkürname kılmak istiyorum. Türkiye dört dörtlük ortak yer. Burada okuyorum, çalışıyorum ve az buçuk da musiki yapıyorum. Türkiye’yi görüşme edebilirsiniz ve katiyen nadim olmazsınız."

"Türkçe musiki yaptığımızda ortak de Afrikalı olunca nazarıitibar çekiyor"

ODTÜ Petrol Mühendisliği 4. dershane öğrencisi, grubun saksafoncusu ve solisti Kenyalı James Asenji Mwanje, 2015'te Türkiye'ye geldiğini ve eğitiminin yanı sıra musiki de yaptığını dile getirdi.

Lise döneminden itibaren müziğe huzur hevesi bulunduğunu kaydeden Mwanje, "Grubu kururken 6 ay süresince stüdyoda kılgı yaptık, Kızılay'da ve değişik yerlerde mekanlara musiki gerçekleştirmek istediğimizi söyledik ve arkası sıra değişik yerlerde çalmaya başladık." dedi.

Mwanje, geçmiş Türkçe liet dublaj hikayesine ilişkin, "Uçakta 'Sil baştan' şarkısını geçmiş duyduğumda ilgimi çekti ve bu şarkıyı seslendirmeye değişmeyen verdim. Türkçe musiki yaptığımızda ortak de Afrikalı olunca nazarıitibar çekiyor." biçiminde konuştu.

Türk halkının baş döndürücü konuksever bulunduğunu tamlayan Mwanje, bunun da işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Mwanje, Türk halkının müziklerini sevdiğini tabir ederek, "Müziğimizi içtimai iletişim araçları hesaplarımızdan da paylaşıyoruz. Buradaki takipçilerimiz de bizleri çağırma ediyorlar. Okulu bitirdikten sonradan müziğe bitmeme edeceğim." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ