USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin düşsel gelecekte ülkesine fariza etmek

YTB’nin yardımıyla faziletkâr öğrenimine Türkiye'de bitmeme edecek Selgey İsmailhil, "Ülkem aşırı çetince eyyam geçirdi. Deneyimli ve talimli personele ihtiyacımız var.'' dedi.

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin düşsel gelecekte ülkesine fariza etmek
02-11-2021 11:36
İstanbul

Afganistan'da üniversiteye giriş sınavında önde gelen Selgey İsmailhil, Türkiye'de eğitimini tamamladıktan sonraları ülkesine dönerek ilkin tababet dalında misyon geçirmek istediğini belirterek, "Yurt haricinde pedagoji bilimi gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına araştırma görevlisi olmalılar." dedi.

İsmailhil, ülkesindeki kız öğrencilerle ilgilendiren düşüncelerini ve geleceğe müteveccih planlarını AA muhabirine anlattı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) yardımı ile efdal öğrenimine Türkiye'de sürdürmek düşüncesince tahminî 10 güneş önceki İstanbul'a mevrut İsmailhil, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tahsil görecek.

Türkiye'de pedagoji bilimi görecek olmaktan mevki duyduğunu tamlayan İsmailhil, "Türk devletinin bursuyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne benimseme edildim. Burada olmaktan baş döndürücü mutluyum zira Afgan üniversitelerinin kapıları ülkemin hanımlarına kapalı. Eğitimime Türkiye'de bitmeme edeceğim." dedi.

Lagman vilayetine ilişkin Alingar ilçesinde dünyaya geldiğini, 6 yaşlarındayken babasını kaybettiğini ve ilkokuldayken ailesiyle Kabil'e geldiğini özetleyen İsmailhil, "Ailemin yardımı ile Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nde tahsil gördüm. Eğitim koşullarımız elleme değildi. Kızların okula gitmesi hazırlop değildi. Üniversiteye giriş sınavına yapınmak düşüncesince hususi bir kursa gittim. Üniversiteye giriş sınavı neticeleri devletimizde her insanın kaygılanmasına illet bulunan nice olayın yaşandığı süreçte açıklandı." ifadesini kullandı.

Afganistan'da üniversitelerin kapılarının kız öğrencilere açılmasını beklenti ettiğini ancak şu anne derece bunun gerçekleşmediğini dile getiren İsmailhil, "Kız öğrencilerin okumalarının önündeki engellerin kalkmasını ve eğitimlerine bitmeme etmesini beklenti ediyorum. Kızlar da üniversitelere gitmeli ve efdal öğrenimlerine bitmeme etmeli." biçiminde konuştu.

"Ülkede kültürel çöküntü endişesi yaşanmasın"

Her dünkü hükümetin özlük öncelikleri ve uygulamaya ayırmak istediği projeleri olmasını iyilikle karşıladığını tamlayan İsmailhil, "Taliban yetkilileri, pedagoji bilimi müesseselerinin baştan açılacağına yalan verdiler. Afgan hanımefendilerin bir an önceki okula dönmelerine müsaade vermelerini istiyoruz. Bu dava bir an önceki çözülmeli ki ülkede kültürel çöküntü endişesi yaşanmasın." dedi.

"Eğer hanımlar tahsilden yoksun kalırsa topluluğun yüzdelik 50'si inme olur"

Afganistan topluluğunun yarısını hanımefendilerin oluşturduğuna ayraç fail İsmailhil, "Eğer hanımlar tahsilden yoksun kalırsa topluluğun yüzdelik 50'si inme olur. Kadınlar, rical derece yeteneklidir. Bu sebeple hanımları terbiye geçirmek bir maşer ve dünya düşüncesince baş döndürücü önemlidir. Kadınlar ülkenin baştan yapımı ve kalkınmasında canlı gösteriş oynayabilir. Kadınların kabiliyeti baylardan az değildir." ifadelerini kullandı.

Gelecekte ülkesine değiştirmek ve ilkin tababet dalında misyon geçirmek istediğini kaydeden İsmailhil, "Eğitimli kişilere ihtiyacımız var. Doktorlar düşüncesince son ötesi niteleyerek bir obje bahis konusu değildir. Bu sebeple bütün insanlığa misyon geçirmek istiyorum. Ülkem baş döndürücü güç eyyam geçirdi. Deneyimli ve eğitilmiş personele ihtiyacımız var. Erkek yahut eş olsun, gayrimenkul haricinde pedagoji bilimi gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına araştırma görevlisi olmalılar." niteleyerek konuştu.

İsmailhil, bundan ahir pedagoji bilimi hayatında Türkiye'yi yeğleme etmesine ilişkin, "Türkiye nazarıitibar duyduğum dobra bir ülke. Hem Müslüman bir dünya bununla birlikte bana burs olanağı sağlandı. Türkiye tababet dalında dünyada önde mevrut ülkelerden biri. Bunların bütünü Türkiye'yi yeğleme etmemde çarpıcı oldu." dedi.

Selgey İsmailhil, 2001'de Afganistan'ın Lagman vilayetine ilişkin Şegey Kale köyünde, 14 çocuklu ailenin 13'üncü evladı adına dünyaya geldi. Altı yaşlarında babasını kaybeden İsmailhil, Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nden yetkilendirilmiş oldu. İsmailhil, YTB çeşidinden Üstün Başarı Bursuyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce kısmına eşya oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ