USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin düşsel gelecekte ülkesine görev etmek

YTB’nin yardımıyla erdemli öğrenimine Türkiye'de bitmeme edecek Selgey İsmailhil, "Ülkem aşırı çetince eyyam geçirdi. Deneyimli ve talimli personele ihtiyacımız var.'' dedi.

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin düşsel gelecekte ülkesine görev etmek
02-11-2021 11:36
İstanbul

Afganistan'da üniversiteye giriş sınavında önde gelen Selgey İsmailhil, Türkiye'de eğitimini tamamladıktan sonradan ülkesine dönerek başta tababet dalında görev geçirmek istediğini belirterek, "Yurt haricinde yetişek gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına asistan olmalılar." dedi.

İsmailhil, ülkesindeki kız öğrencilerle ait düşüncelerini ve geleceğe müteveccih planlarını AA muhabirine anlattı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) desteği ile erdemli öğrenimine Türkiye'de sürdürmek düşüncesince tahminî 10 güneş evvel İstanbul'a mevrut İsmailhil, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tahsil görecek.

Türkiye'de yetişek görecek olmaktan talih duyduğunu tamlayan İsmailhil, "Türk devletinin bursuyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne ikrar edildim. Burada olmaktan aşırı mutluyum zira Afgan üniversitelerinin kapıları ülkemin hanımlarına kapalı. Eğitimime Türkiye'de bitmeme edeceğim." dedi.

Lagman vilayetine ilişkin Alingar ilçesinde dünyaya geldiğini, 6 yaşlarındayken babasını kaybettiğini ve ilkokuldayken ailesiyle Kabil'e geldiğini özetleyen İsmailhil, "Ailemin desteği ile Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nde tahsil gördüm. Eğitim koşullarımız elleme değildi. Kızların okula gitmesi bedava değildi. Üniversiteye giriş sınavına yetişmek düşüncesince hususi bir kursa gittim. Üniversiteye giriş sınavı neticeleri devletimizde her insanın kaygılanmasına hastalık bulunan nice olayın yaşandığı süreçte açıklandı." ifadesini kullandı.

Afganistan'da üniversitelerin kapılarının kız öğrencilere açılmasını beklenti ettiğini ancak şu anne denli bunun gerçekleşmediğini dile getiren İsmailhil, "Kız öğrencilerin okumalarının önündeki engellerin kalkmasını ve eğitimlerine bitmeme etmesini beklenti ediyorum. Kızlar da üniversitelere gitmeli ve erdemli öğrenimlerine bitmeme etmeli." halinde konuştu.

"Ülkede kültürel bunalım endişesi yaşanmasın"

Her toy hükümetin öz öncelikleri ve uygulamaya almak istediği projeleri olmasını iyilikle karşıladığını tamlayan İsmailhil, "Taliban yetkilileri, yetişek kuruluşlarının baştan açılacağına yalan verdiler. Afgan hanımefendilerin bir an evvel okula dönmelerine müsaade vermelerini istiyoruz. Bu dava bir an evvel çözülmeli ki ülkede kültürel bunalım endişesi yaşanmasın." dedi.

"Eğer hanımlar tahsilden yoksun kalırsa topluluğun yüzdelik 50'si selamünkavlen olur"

Afganistan topluluğunun yarısını hanımefendilerin oluşturduğuna ayraç fail İsmailhil, "Eğer hanımlar tahsilden yoksun kalırsa topluluğun yüzdelik 50'si selamünkavlen olur. Kadınlar, rical denli yeteneklidir. Bu sebeple hanımları terbiyelemek bir maşer ve gayrimenkul düşüncesince aşırı önemlidir. Kadınlar ülkenin baştan yapımı ve kalkınmasında enerjik gösteriş oynayabilir. Kadınların kabiliyeti beylerden az değildir." ifadelerini kullandı.

Gelecekte ülkesine değiştirmek ve başta tababet dalında görev geçirmek istediğini kaydeden İsmailhil, "Eğitimli bireylere ihtiyacımız var. Doktorlar düşüncesince uç ötesi niteleyerek bir bilinçlilik bahis konusu değildir. Bu sebeple bütün insanlığa görev geçirmek istiyorum. Ülkem aşırı güç eyyam geçirdi. Deneyimli ve talimli personele ihtiyacımız var. Erkek yahut eş olsun, gayrimenkul haricinde yetişek gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına asistan olmalılar." niteleyerek konuştu.

İsmailhil, bundan ahir yetişek hayatında Türkiye'yi yeğleme etmesine ilişkin, "Türkiye özen duyduğum elleme bir ülke. Hem Müslüman bir gayrimenkul bununla birlikte bana burs olanağı sağlandı. Türkiye tababet dalında dünyada önde mevrut ülkelerden biri. Bunların bütünü Türkiye'yi yeğleme etmemde can alıcı oldu." dedi.

Selgey İsmailhil, 2001'de Afganistan'ın Lagman vilayetine ilişkin Şegey Kale köyünde, 14 çocuklu ailenin 13'üncü evladı adına dünyaya geldi. Altı yaşlarında babasını kaybeden İsmailhil, Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nden izinli oldu. İsmailhil, YTB kabilinden Üstün Başarı Bursuyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce kısmına pırtı oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ