USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye’de ücretsiz bir şekilde yapılacak olan SMA taramasına başlandı

SMA hastalığının önlenmesine yönelik, dünyaevi öncesinde çiftlerin sırtçılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı başladı. Aile Sağlığı Merkezlerinde başladı. Bağcılar 30 Nolu Aile Sağlığı Merkezine mevrut çiftler ise SMA taramasını yaptırdı.

Türkiye’de ücretsiz bir şekilde yapılacak olan SMA taramasına başlandı
27-12-2021 15:44

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde içtimai iletişim araçları hesabı üstünden SMA hastalığıyla ilişik paylaşımda bulunmuştu. Bakan Koca meydana getirdiği paylaşımda, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, dünyaevi öncesinde çiftlerin hamallık testinden geçmesini amaçlayan tarama programının familya hekimliklerinde dakika bakımından uygulamaya konulacağını duyurmuştu.

"27 Aralık tarihinde laboratuvarda dem örneği kabulüne başlanacak. Milletimize yararlı olsun" laflarına de toprak vermişti. Bugün ücretsiz bir halde SMA taraması yapılmaya başlandı. Bağcılar 30 Nolu Aile Sağlığı Merkezine mevrut çiftler ücretsiz beraberinde halde SMA Taramasını yaptırdı. Konuyla ilişik açıklamada mevcut İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk, Kadın Üreme Sağlığı Birim Uzmanı Dr. Aylin Dervişoğlu, ana ve ağababa adaylarının üstünde tarama yapılsa da buradaki esas hedefin ayrıntılar bulunduğunu söyledi.

Tarama kararında testin meşkûk çıkması yerinde çiftleri Tıbbi Genetik Uzmanları'na yönlendirdiklerini dile getiren Dervişoğlu, "Bugün itibarıyla tamamı Aile Sağlığı Merkezlerinde SMA sırtçı testlerine başlamış bulunuyoruz. Program kapsamında dünyaevi önceleri esenlik tutanağı kabul etmek düşüncesince Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve hala evli olup bebek sahibi edinmek talip çiftlerimize talepleri doğrultusunda Aile Sağlığı Merkezi'nden ücretsiz beraberinde halde tarama testi yapılabilecektir. Eğer insanların sırtçı çıkması yerinde meşkûk çıkması yerinde Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri ile imtihan neticeleri Aile Hekimliğine düşmekte ve şahıslar neticeler sonucu bilgilendirilerek tıbbi kalıtım bilimi uzmanlarına yönlendirilmektedir. Biz ıpıssız el altında bu tarama programını ana ve ağababa adaylarının üstünden yapıyor olsak da bizim esas misyonumuz çocuklarımız. Biz dimdik beraberinde halde evlatlarımızın dünyaya gelsin sanarak bu tarama programını yapıyoruz. Bu sebepten dolayı tamamı evli çiftlerden familya hekimlerinin önerileriyle beraberce dünyaevi önceleri tarama testlerini yaptırmalarını salık mektubu ediyoruz. Aslında bu yürüttüğümüz nice tarama programından beraberinde tanesi elan oldu. Aile Hekimliği birimlerine başvurup tarama testlerini yaptırabilirler. Tarama testinde ilk önce eş eş adayından dem numunesi alınıyor. Genetik laboratuvarlarında çalışılıyor. Test neticeleri hakeza çıkıyor. Eğer kişilerde meşkûk imtihan kararına ulaşılırsa avrat eş adayına da tarama yapılıyor. Çiftlerin elan derhal sonra Tıbbi Genetik Uzmanları' nda müşavirlik almaları düşüncesince yönlendiriyoruz " halinde konuştu.

SMA Taraması düşüncesince Bağcılar Aile Sağlığı Merkezi'ne mevrut Muhammed Yıldız ve Nuran Yıldırım çifti meydana getirilen taramadan kıvançlı kaldıklarını söyledi. Yapılan taramayla ilerideki evlatlarının dimdik olup olamayacağını öğreneceklerini ve tılsım alacaklarını tabir fail Muhammed Yıldız şöyleki konuştu: "Böyle beraberinde tarama yapılması baş döndürücü güzel. En azından bu taramanın yapılması gitgide gelecek evlatlarımızın dimdik olup olmayacağının önüne geçilmesi düşüncesince meydana getirilen beraberinde uygulama. Çok teşekkürname ediyoruz bu yürütüm için. Herkes yaptırmalı kesinlikle. SMA Taramasının dakika başladığını öğrenince iş yerinden çıkıp Bağcılar 30 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne geldiklerini kail Nuran Yıldırım, şunları kaydetti: "Gerçekten esir bahtiyar oldum. Önceden duyuyordum bu rahatsızlığı ve korkuyordum da. İki güneş sonradan yaptırmayı düşünüyorduk. Şimdi bulunduğunu öğrenince doğrudan geldik. İş yerindeydik. Gerçekten baş döndürücü bahtiyar olduk. Bir de ücretsiz olması yabancılar düşüncesince de bizim düşüncesince de elan güzel oldu."

Zehra Baykal - Harun Özcüler
 

İLGİLİ HABER
Bakan Koca husus öz sıraladı: SMA rahatsızlığı düşüncesince ehemmiyetli adımlar! Bakan Koca husus öz sıraladı: SMA rahatsızlığı düşüncesince ehemmiyetli adımlar!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ