USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'den 6 bin kilometre uzaklıktaki Bangladeş'te iflah dağıtıyorlar

Arakanlı Müslümanların yaşamış olduğu dinlenme kampı alanındaki Türk Sahra Hastanesinde fahri etkin Türk hekimler, günde 2 bin kişiyi araştırma ediyor, 20 cerrahi müdahale yapıyor.

Türkiye'den 6 bin kilometre uzaklıktaki Bangladeş'te iflah dağıtıyorlar
16-01-2022 18:54
Ankara

Bangladeş'te, Arakanlı Müslümanların yaşamış olduğu dinlenme kampı alanındaki Türk Sahra Hastanesi'ndeki etibba ve esenlik mensupları günde 2 bin araştırma ve 20 cerrahi engelleme gerçekleştirerek bölgede yaşayanlara onma dağıtıyor.

Türkiye, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki edisyon ve zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların yaşamış olduğu Cox's Bazar kentindeki dinlenme kampı dalında 2018'de çöl hastanesini hizmete açtı.

Hastane, sabık senenin mart ayında çıkan yangında hasar gördü. Kuruluşundan yandığı güne denli hastanede 750 binin üstünde poliklinik hizmeti sunuldu, 350 bebeğin doğumu gerçekleştirildi, kestirmece 8 bin cerrahi engelleme yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emri üstüne Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Türkiye'den 6 bin kilometre uzaklıktaki dinlenme kampı dalında 40 günde baştan meydana getirilen Türk Sahra Hastanesi 16 Nisan 2021'de yeni baştan kullanıma sunuldu. Hastanede, 16 Nisan 2021'den 31 Aralık 2021'e denli 244 bin 868 eş araştırma edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Muhammed Enamur Rahman'ın 8 Ocak 2022'de resmi açılışını icra ettiği hastanede müşterek başhekim, müşterek diş doktoru, müşterek eczacı, umumi cerrahi, döl cerrahisi, eş rahatsızlıkları ve doğum, ortopedi, dahiliye sahalarında 7 uzman, 4 düz hekim hekim, 14 şvester ve lavta ile müşterek esenlik bakım hizmeti müdürü fariza yapıyor.

Toplam 3 bin 500 metrekarelik bölgede esenlik hizmeti sunan Türk Sahra Hastanesi'nde günde 2 bin araştırma gerçekleştiriliyor, 20 cerrahi engelleme yapılıyor.

"Bazen dostlarımla ağladığımız oluyor"

Türk Sahra Hastanesi Başhekimi Alparslan Yiğit, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 2019'da hastanede 3 ay çalıştıktan sonraları Türkiye'ye döndüğünü şimdi sonraları da başdoktor kendisine hastanede baştan fariza hazırlamaya başladığını dile getirdi.

Yiğit, dinlenme kampı sahalarında mevcut hastanelerden ayrımlı kendisine Türk Sahra Hastanesinin ameliyathaneye eş bulunduğunu söyledi.

Hastanenin en baş döndürücü pestil bildirme fail merkezlerden birisi olduğuna ayraç fail Yiğit, güzel ihtimam verebilmek düşüncesince himmet gösterdiklerini dile getirdi.

Hastanede fıtık, apandisit, cedre ilkin iktisap etmek az daha baş döndürücü sayıda ameliyatın yapılabildiğini anlatım fail Yiğit, ortopedi ameliyatlarının da başarıyla gerçekleştirildiğini aktardı.

Alparslan Yiğit, "Modern ameliyathanesi ve yetişkin doktoru bulunan hastaneyiz. Bölgede tek kimsenin yapamadığı cerrahi müdahaleleri Türk Sahra Hastanesinde gerçekleştiriyoruz. Diğer ülkelerin bölgedeki hastaneleri de bizi kaynak gösteriyor, birtakım hastaları hastanemize gönderiyor." dedi.

Bir Arakanlı Müslüman'dan 20 kilo ağırlığında kitlenin güzel cerrahi operasyonla alındığını özetleyen Yiğit, sağlığına munsap hastanın herhangi müşterek devir hastaneye gelmiş şekilde kendilerine teşekkürname ettiğini bildirdi.

Başhekim Alparslan Yiğit, "Burası baş döndürücü güç müşterek yer, burada yaşayanların çaresizliğini görüyoruz. Bazen dostlarımla ağladığımız oluyor. Vicdani kendisine güç görevlerinden birtanesini adına getiriyoruz. Türkiye'ye döndükten sonraları da müşterek müddet yaşadıklarımızı üzerimizden atamıyoruz." diyerek konuştu.

Yiğit, bölgede yaşayanların Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şişman yârenlik beslediğini laflarına ekledi.

Nefes alamayan bebeği baştan yaşama döndürdüler

Daha geçmiş Sudan ile Somali'de de mevcut ve Bangladeş'teki Türk Sahra Hastanesinde fahri kendisine kestirmece müşterek aydır fariza karşıcı Anestezi Uzmanı Mustafa Çakır ise bölgede ihtimam vermekten büyüklük duyduğunu belirterek, "Kampta yaşayanlar, iş bitiminden devrisi devir yeni baştan hastaneye dönene denli bizi dört gözle bekliyor. Türk doktorlara şişman hürmet ve emniyet duyuluyor." dedi.

Çakır, hastanede doğan müşterek bebeğin baştan yaşama döndürülmesi esnasında yaşananları, "Hastanemizde doğumu meydana getirilen müşterek bebeğin kalbinin attığını fakat soluk alamadığını belirledik. Hemen engelleme ettik ve döl baştan soluk alarak ağlamaya başladı. O ağlayınca ve soluk alınca şenlik delik yaşları döktük." ifadeleriyle anlattı.

Arakanlı Müslümanlara budunsal temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar ortada çatışmalar çıkmış, vakalarda bir aşırı Müslüman binlerce eş katledilmiş, yüzlerce ev ve iş noktayı ateşe verilmişti. Arakan'daki hudut karakollarına 25 Ağustos 2017'de planlı eş anlı saldırıları esbabımucibe yayınlayan Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel sertlik eylemleri başlatmıştı. O tarihten sonraları Arakan'daki edisyon ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 1 milyona ulaştı. Uluslararası insanoğlu hakları kuruluşları, yayımladıkları peyk görüntüleriyle yüzlerce köyün bulunmayan edildiğini kanıtlamıştı. Birleşmiş Milletler (BM) ve arsıulusal insanoğlu hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara müteveccih şiddeti, "etnik temizlik" veya "soykırım" kendisine adlandırıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ