USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Türkiye'nin yegâne efsanevi psikoloğu' çıkmaz hayvanlarının travmalarını anlattı

Veteriner İç Hastalıkları ve Psikoloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, "Evdeki hayvanı sokağa alaşağı etmek sunturlu biçimde onun psikolojisi açısından baş döndürücü kötü." dedi.

'Türkiye'nin yegâne efsanevi psikoloğu' çıkmaz hayvanlarının travmalarını anlattı
18-01-2022 11:33
İstanbul

Türkiye'nin biricik efsanevi psikoloğu Prof. Dr. Tamer Dodurka, bulunan yahut dünkü kurulacak bakımevlerinin, sokakta zihayat yahut sokağa bırakma edilen hayvanların yaşadıkları psişik mesail da delik uğrunda bulundurularak tasarım edilmesi icap ettiğini savundu.

Temmuz ayında yürürlüğe giren 7332 stratejik Hayvanları Koruma Kanunu, çıkmaz hayvanlarına verilmesi müstelzim hizmetler ait belediyelere ehemmiyetli sorumluluklar getirdi.

Kanuna göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir kaza belediyeleri ile öbür belediyeler, sahipsiz, güçten sakıt yada vahşet bildirme fail hayvanların korunması ve bakımının yapılması, rehabilitasyonunun sağlanması şartıyla efsanevi bakımevleri kuracak.

Türkiye'de baytar psişik dalında geçmiş emekleri başlatan ve ayrımsız sürede İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü bulunan Prof. Dr. Dodurka'ya göre, kısırlaştırma, döllenme ve ameliyatların da yapılabildiği bakımevlerinde, hayvanların fiziksel rehabilitasyonlarının beraberinde yaşadıkları travmalara ilişikli olarak, psikolojilerinin de düşünülmesi gerekiyor.

"Türkiye'deki biricik efsanevi psikoloğu" Prof. Dr. Dodurka, hayvanların iyileştirme sürecinde fiziksel tedavinin beraberinde psişik tedavinin önemini, yasaklı soy sorununu, sokakta zihayat ve ya sahipliyken sokağa bırakma edilen hayvanların yaşadıkları travmaları AA muhabirine anlattı.

İnsanların en aşırı külfet çekmiş olduğu konulardan birinin değişik deli kırcı türlerinin duygularını, psikolojilerini anlayabilmek bulunduğunu tamlayan Dodurka, insanların hayvanları anlayabilmek düşüncesince çoğu kez 5 duyum ile akıntı ettiğini, bunun da yetmediğini söyledi.

Empati kurmaya benimsemiş olunması icap ettiğini dile getiren Dodurka, "Bunu yaparsak, iletişimimiz de kolaylaşıyor. Onların dillerini anlayabiliyoruz, kendimizi de onlara henüz elleme tabir etmeye başlıyoruz. Onların aşırı klasik, sade, anlaşılabilir birlikte dili var. Bu dili idrak eylemek mümkün. Biz de o dili kullanarak onlara birlikte şeyler anlatabiliyoruz. Hayvanların eğitiminde de beğenilen formül budur. Onların dili ile onları eğitmeye başlıyoruz." dedi.

Dodurka, hayvanların gövde dili ile 200'den birlikte tomar ileti verdiğinin belirleme edildiğini, bunun ehemmiyetli birlikte bölümünün kulak, çene, bakış, diş halleriyle gerçekleştiğini, birlikte köpek dişini gösterdi niteleyerek saldıracak yahut kuyruğunu oynattığı düşüncesince bahtiyar niteleyerek düşünülemeyeceğini belirtti.

"Terkedilen köpek düşüncesince çıkmaz bulut dolu"

Sokak hayvanlarının özelliğine ilişikli değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Dodurka, "Aslında yerli hayvanın noktayı elbette ki sahibinin yanıdır ancak sokakta doğmuş, sokakta yetik birlikte hayvanın eve yahut bakımevine kapatılması onun psikolojisine aşırı akıllıca değil. O zira orada gözünü açmış, oranın kuralını öğrenmiş, orayı tehlikesiz düz şekilde bulmuş." ifadelerini kullandı

Dodurka, yerli hayvanların sokağa bırakılmasının hayvan bilimi üstündeki negatif etkilerine de dikkati çekerek, şu biçimde konuştu:

"Evdeki hayvanı sokağa çarpmak sunturlu biçimde onun psikolojisi açısından aşırı kötü. Çünkü sokaklar evimizdeki hayvanın alışkan bulunmadığı ortamlar. Evde namına tehlikesiz birlikte düz oluşturmuş. Sahibini de çoğu kez birlikte güruh önderi şekilde görür köpekler. Bu güruh düzenini ağız ağıza bozup, bilmediği hayvanların ve insanların arasına atılması onun düşüncesince hırslı birlikte olay. Sokağın kurallarını bilmediği, çıkmaz köpekleri denli bu gövde dilini kullanmasını bilmediği düşüncesince kendisini tabir etmekte de külfet çekecek. O sebepten evden atık birlikte köpeğin sokakta hayatı bulut kırcı ve hırslı gerçekten."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, belediyelere müteveccih "Sahipsiz hayvan bilimi düşüncesince ön alın, sıcak, tehlikesiz barınaklar kurun." çağrısını hatırlatan Prof. Dr. Dodurka, bunun aşırı elleme birlikte yaklaşım olduğunu, bakımevlerinin hayvanların psikolojilerine akıllıca bir duruma dönüştürülmesini istedi.

"Yasaklı soy sahibi edinmek talip eşhas psikoteknik vesikası almalı"

Yasaklı ırklar mevzusuna da yer veren Prof. Dr. Dodurka, Türkiye'de yasaklı ırklar şekilde sınıflandırılan hayvanların bu derece sakıncalı bir duruma gelmesinin nedeninin bilinçsiz, geri niyetli, bazı bazı inam sağlığı durumunda sıfır eşhas olduğunu, kurallara uyan şuurlu insanların elinde bu hayvanların vahşet bildirme etmediğini söyledi.

Bazı devletlerde sakıncalı soy sahibi edinmek isteyenlerin birlikte kadro testlerden geçtiğini Dodurka, Türkiye'de de bu ırklara erbap edinmek talip insanların psikoteknik vesikası alması icap ettiğini savundu.

Dodurka, köpeklerin çocuklarla bekâr bırakılmaması ve kamusal bölgede ağzının bağlanması şeklinde ısırma olaylarının ve sakıncalı durumların şişman seviyede önleneceğini söyledi.

Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulması önerisi

Prof. Dr. Dodurka, değişik devletlerde çıkmaz köpeklerinin birlikte biçim kabilinden yönetimine ilişikli örneklerin bulunduğuna ayraç ederek, Türkiye'de de Tarım ve Orman Bakanlığı içerisinde Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulması, üniversitelerin ve gönüllülerin de engelleme edilmesiyle çıkmaz hayvanlarına müteallik pek aşırı probleminin çözüme kavuşturulabileceğini dile getirdi.

"Kaçma, delik hücre gelme, otur, icabında dirseğini ısırsın"

Köpekler insanlardan dokunca görmemişlerse, bu hayvanların bireylere dirlik negatif birlikte psişik yapıya erbap olmadıklarını vurgulayan Dodurka, insanların birlikte köpeğe dirlik ne davranmaları gerektiği konusunda, şu önerilerde bulundu:

"Tanımadığınız köpeğin üstünde çabucak bire giderseniz, kendini destek edinmek isteyip, sizi uyartı edici birlikte tarzda yaklaşımda bulunabilir. Sahipli fark olsa, sahibi 'ısırmaz' fark dese, kılıç o hayvana ansızın yaklaşmamalıyız. Sizi tanımasına, koklamasına, sizden birlikte vahşet gelmeyeceğini anlamasına devir tanımanız gerekiyor. Köpek elverişsiz davranıyorsa, kaçmak, feryat figan atmak, üstünde değerlendirmek denli körükleyici hareketlerden vazgeçmemiz gerekiyor. Kaçamayacaksak, sakinliğimizi korumamız, mümkünse delik teması kurmadan, apayrı yöne bakılırsa yolumuzu dönmek denenmelidir. Baktık ki hücum başladı, ansızın hareketlerden kaçarak vücudumuzu ufaltıp, dirimlik organlarımızı korumalı, icabında dirseğimizi teyit etmeliyiz."

"Köpeklerde antideprasan denendi"

Prof. Dr. Dodurka, insanların kullandığı antideprasanların 50 sene ilkin köpeklerde de uygulandığını aktararak, şunları kaydetti:

"Antidepresanlardan tutun, tutum tedavisi şekilleri de var. Bir köpek, gürültüden korkuyorsa insanlardakine benzeşim birlikte yöntemle otama eylemek mümkün. Ne yapıyoruz? O gürültüyü, ferah volümlerde dinletip, köpeği de o esnada ödüllendirerek o korkuya dirlik duyarsızlaştırıyoruz. Bazen derinliğine seneler derman kullanılması müstelzim hadisat da var. Çok saldırgan köpeklerin hem tutum hem de derman tedavisi ile elleme neticeler aldığımız olaylar var."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ