USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TÜSEB'den sağlıkta bilimsel Ar-Ge planlarına destek

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Akdoğan, "2022 yılı yeni destek programlarımızı yayınladık. İlki, kontrolleri sırasında bölümsel ve aceleci yardıma gerekseme duyan araştırmacılarımız, doktora yahut tıpta uzmanlık öğrencilerimiz için." dedi.

TÜSEB'den sağlıkta bilimsel Ar-Ge planlarına destek
18-02-2022 13:12
Ankara

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, bu sene doktora ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin de yürütücü namına toprak alabileceği, aşıdan kansere, sentetik zekadan vakayiname hastalıklara uzanan ayrımlı alanlardaki bilimsel Ar-Ge planlarına destek vereceklerini bildirdi.

Akdoğan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, TÜSEB namına sağlık bilim ve teknolojilerinin geliştirilmesine odaklandıklarını, fikirden ürüne uzanan uçtan kuyruk sokumu kemiği destek mekanizmalarıyla sağlıkta Ar-Ge ekosistemine yardım sağladıklarını söyledi.

Bugünün biliminin yarının teknolojisi olacağına dikkati çekici Akdoğan, "Sağlık dalında yerlileşmenin ehemmiyetinin farkındalığıyla bilim insanlarımızı desteklemeye bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda sağlıkta ayrımlı bilimsel bölgelerde proje başvurusunun yapılabileceği 2022 yılı yeni destek programlarımızı yayınladık." ifadelerini kullandı.

Destek programları kendince bilim sağlayan Akdoğan, "Yeni proje destek programlarının ilki bulunan A Grubu Proje Destek programı namına kodladığımız 'Acil Ar-Ge Proje Çağrısı' başta muayeneleri sırasında bölümsel ve çabuk yardıma gerekseme duyan araştırmacılarımıza yönelik. Doktora yahut tıpta uzmanlık öğrencilerimizin de yürütücü olabildiği bu destek programımıza sene süresince müracaat yapılabilecek." sanarak konuştu.

Sağlıkta bilimsel araştırmalara 800 bin liraya genişliğinde destek

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Akdoğan, "A Grubu destek programının yanında birlikte adım fevkani toprak meydan 800 bin liralık yukarı limitli, süresi en birlikte tomar 2 sene bulunan B Grubu Proje Destek programı devreye alındı. Sağlıkta esas bilimsel muayeneleri sübvanse etmek neredeyse oluşturulan B Grubu Proje Destek programı namına kodladığımız 'Ar-Ge Proje Çağrısı' müracaat bildirme etmeye başladı." dedi.

Klinik Araştırmalar Çağrısı düşüncesince sene süresince müracaat alınacak

Daha ilkin domestik telkih TURKOVAC'ın gelişiminde ehemmiyetli birlikte düzenek bulunduğu tanıdık klinik araştırı desteklerine de yer veren Akdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bilimsel bilginin ürüne dönüşmesi noktasında sonuç denli ciddi adım bulunan klinik tetkikat alanında, TÜSEB, sabık sene bulunduğu kabilinden sene süresince müracaat bildirme edecek. '2022 TÜSEB Klinik Araştırmalar' davet cihazı programı kapsamında domestik sağlık teknolojilerinin safha emekleri desteklenecek. TÜSEB namına hedefimiz, tek mihrak alanımız bulunan sağlık bilim ve teknolojilerinin geliştirilmesinde araştırmacılarımızla bu arada fikirden ürüne revan süreçte hem birlikte aralık beniz peyda etmek bununla birlikte devim bilimi ve çalışan print üretebilen birlikte ekosistem oluşturmak."

22 bölgede araştırı ve ihya projeleri desteklenecek

TÜSEB'in yeni destek programlarından ilki bulunan A Grubu Proje Destekleri düşüncesince üniversiteler, amme kasıntı ve kuruluşları yahut araştırı enstitüleri müracaatta bulunabilecek. Doktora ve tıpta uzmanlık öğrenimine bitmeme fail araştırmacılar da destekten faydalanacak.

Toplam 22 ayrımlı bölgede araştırı ve ihya planlarına destek hasretmek neredeyse açılan, 100 bin liralık yukarı limitli proje destek çağrısına sene süresince müracaat bildirme edilecek. Bu destekle Ar-Ge faaliyetlerinin aşırı elan er çağda ehliyetli bütçeyle başlamasına olanak sağlanması ve ülke çapında sağlık araştırman yelpazesinin genişletilmesi amaçlanıyor.

B Grubu Ar-Ge Proje Destekleri ise yükseköğretim kurumları, amme kasıntı ve kuruluşları yahut araştırı enstitüleri çeşidinden yürütülecek emekleri kapsıyor.

Başvuru yapılabilecek rüçhan Ar-Ge alanları içinde anne, bebek ve bekâr sağlığı, aşı, bellek elektronik dimağ arayüzleri, biyoinformatik, biyomalzeme, biyoteknoloji, el sağlığı ve vakayiname hastalıklar, anadan görme ve tamamlayan tıp, giyilebilir sağlık teknolojileri, ilaç, kanser, sentetik organ, teşhis kiti ve nörobilim toprak alıyor.

Lisansüstü öğrencilerinin bursiyer ücretleri iyileştirildi

Öte taraftan TÜSEB destekli Ar-Ge planlarında fariza borç lisansüstü öğrencilerinin bursiyer ücretlerinde de bu sene iyileştirmeler yapıldı. Bu uygulamayla sağlık Ar-Ge ekosisteminin ülke çapında yaygınlaşması, araştırmacıların projelerde fariza alması düşüncesince heveslendirme edilmesi amaçlandı.

TÜSEB, 2022'nin evvel çeyreğinde yeni proje desteklerini de yayımlamaya bitmeme edecek.

Proje desteklerine müracaatlar elektronik ortamda alınacak. Başvuru kriterleriyle ait detaylara "https://tbys.tuseb.gov.tr/" genel ağ sitesinden ulaşılabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ