USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Üniversite öğrencileri mahalledeki hanımlara kıraat değirmi öğretiyor

Sakarya'nın Hendek ilçesinde kız yurdunda küsurat darülfünun öğrencileri, kıraat yemeni seferberliği kapsamında yaşama geçirilen projeyle 50-70 gözyaşı aralığındaki hanımlara kıraat yemeni öğretiyor.

Üniversite öğrencileri mahalledeki hanımlara kıraat değirmi öğretiyor
06-01-2022 13:50
Sakarya

Çiftlik Mahallesi'ndeki Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ilişkin Hendek Kız Yurdu bünyesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve benzeri Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan kıraat yuvarlak seferberliği kapsamında 3 sene ilkin plan geliştirildi.

Projeye fahri namına karışma bulunan darülfünun öğrencileri kabilinden yurtta açılan dersliklerde mahalledeki hanımlara kıraat yuvarlak öğretilmeye başlandı.

Salgın çağında aralık maruz eğitimler, 15 fahri darülfünun talebesi kabilinden gruplar biçiminde 45 kadının katılımıyla bitmeme ediyor.

Kadınlar içlerinde düğmük artan kıraat yazmayı öğrenmenin mutluluğunu yaşarken, darülfünun öğrencileri de zatî gelişimlerine yardım sağlıyor.

"Sıcak familya ortamı içinde çıkarlarını baş döndürücü bahtiyar hissediyorlar"

Yurt müdürü Sevda Ulutaş, AA muhabirine, bulundukları mahallede kıraat yuvarlak bilmeyen hanımlara müteveccih eğitimlerin yanında türlü maharet kursları ile ilkin ve rüştiye öğrencilerine okula dayanaklık etmek gayeli Türkçe, matematik, hile bilgisi ve İngilizce derslerimizi de verdiklerini söyledi.

Kurslara katılımın müstevli şartları dolayısıyla sınırlanmış tutulduğunu dile getiren Ulutaş, "Hem mahallemizdeki sakinlerimize yardım iletmek bununla birlikte pedagoji bilimi fakültesi öğrencileri oldukları düşüncesince onların gelişimlerine yardım sağlamayı amaçlıyoruz. Projeyi hasbilik esasına alakalı yürütüyoruz, az buçuk da yetişim eğitimi almış üzere oluyorlar. Her dü tarafa da bu eğitimle katkılar sunmuş oluyoruz." sanarak konuştu.

Ulutaş, 15 fahri öğrenciyle 45 hanıma kıraat yuvarlak öğrettiklerini, bu sayıyı artırmayı planladıklarını anlattı.

Kursa mevrut bayanların bahtiyar bulunduğunu tamlayan Ulutaş, şu şekilde bitmeme etti:

"Sıcak familya ortamı içinde çıkarlarını baş döndürücü bahtiyar hissediyorlar. Öğrenme istekleri az buçuk henüz ortak tomar oluyor. Onlar da kılıç de bu plan içinde olmaktan mutluyuz. Bu çeşit etkinliklerin, başta pedagoji bilimi fakültelerinin bulunduğu yerlerde artmasının baş döndürücü yarar sağlayacağını düşünüyorum. Belli hoşnutluk mevrut annelerimizin, babaannelerimizin kıraat yazmasına katkıda mevcut olmak önemli. 'Bir kod öğretenin 40 sene kölesi olurum' mesajı baş döndürücü önemli. Biz bunu adına getirebiliyorsak ne bahtiyar ki müspet dönüşler de alıyoruz."

"Ödevleri kusursuz ve ilişkin katarak yapıyorlar"

Sakarya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3. dershane talebesi Yağmur meşhur de çevrim esasen buyana yurtta "gönüllü öğretmenlik" yaptığını söyledi.

Kadınlara kıraat yuvarlak öğretmenin değişik ortak duyu bulunduğunu aktaran Ünlü, "Çok iyi, ne söylersek adına getiriyorlar. Ödevleri kusursuz ve ilişkin katarak yapıyorlar. Buradaki derslerimizi üniversitedeki ibret programıma uyarınca ayarlıyorum. Bizim sayemizde bundan sonra ortak şeyleri okuyabilmeleri, zat ad ve soyadlarını yazabilmelerini göstermeleri bile bizi baş döndürücü bahtiyar ediyor. Bu şişman ortak şey, zat adını yazması ve okuması. Bu nedenden dolayı sonsuz teşekkürname ediyorlar." sanarak konuştu.

"Herkesin kıraat yuvarlak öğrenmesini istiyorum"

Kursiyer 62 yaşındaki Esma Çiftçi ise kıraat yuvarlak kursunun açıldığını duyduğunda hevesle geldiğini söyledi.

Çocukken okuyamadığını tamlayan Çiftçi, "Gerçekten kıraat etmek istiyordum, içimde ortak düğmük kalmıştı. En baş döndürücü hastanelerde güçlük çekiyorum. Köyde yaşadım, kız çocuklarını okula göndermiyorlardı. Okul uzaktı, defa yoktu göndermediler." dedi.

Herkesin kıraat yuvarlak öğrenmesini istediğini tamlayan Çiftçi, "Markete gittiğinde ortak şeyi sorgusuz sualsiz alacaksın, hastaneye gittiğinde doktorun adını sormadan, aramadan odasına girebileceksin. Bindiğin otobüsün nereye gideceğini bileceksin. Bir şeyleri muvaffak olmak istiyorum, benim hedefim o. Herkes gelsin isterim." ifadelerini kullandı.

66 yaşındaki Güller Memiş, çocukluğunda okula gönderilmediğini dile getirerek, kıraat yuvarlak öğrenmenin baş döndürücü dobra ortak önsezi bulunduğunu kaydetti.

Memiş, imza adına hala pus izi kullandığını aktararak, "Çok hevesliyim kıraat yazmaya, inşallah bu kızlarımız yardımıyla başaracağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ