USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ürdünlü akademisyenin anadan görme yöntemlerle icra ettiği ev meraklıların yol uğrağı noktayı oldu

Ürdünlü akademisyen Nazzal'ın derinliğine seneler ülke haricinde yaşadıktan sonraları doğduğu site El-Mefrak'a dönüp doğayla ahenkli malzemelerden anadan görme mimariye makul biçimde icra ettiği ev hem görsel aynı zamanda bina yöntemi açısından iri nazarıitibar görüyor.

Ürdünlü akademisyenin anadan görme yöntemlerle icra ettiği ev meraklıların yol uğrağı noktayı oldu
06-01-2022 15:14
El-Mefrak

Ürdünlü akademisyen Hamed Yusuf Nazzal, 1998'de İskoçya'nın Glasgow Üniversitesinde İngiliz edebiyatı dalında efdal lisans eğitimini tamamlamış oldu ve ABD'de 11 sene muallimlik yaptı.

Bir Amerika dergisinde iletişim araçları sorumlusu ve makale yaban işleri müdürü şekilde da fariza önleyen Nazzal'ın, yayınlanmış 200'e benzeyen makalesi ve aşılanmamış gökçe edebiyat dair nice yayını bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 5 sene çevirmenlik yaptıktan sonradan 2016'da ülkesine dönen Nazzal, namına bilimsel niteliği bulunan hayatından ağız ağıza değişik müşterek kez çizdi.

Evin imalatında çamur, rüşvet samanı, kül ve inatçı kılı kullandı

Nazzal'ın balçık ve samandan meydana getirdiği ev, şimdilerde "eskinin çağdaş yorumunu" kullanmak isteyenlerin candan görüşme etmiş olduğu müşterek toprak biçimine geldi.

Ürdünlü akademisyen, 2009'da Mefrak'ın El-Fudeyn bölgesinde 35 bin dinara satın almış olduğu 750 metrekarelik arsada yapımına başladığı lüp iskeletini 2 yılda tamamladı.

200 metrekare bölgeye ehil kümbet şeklindeki evini aktarmak ve hayalindeki mimariyi yaşama buyurmak düşüncesince 3 sene hâlâ etkin Nazzal, 2021'de tamamlanan lüp imalatında beton malzemeler namına çamur, rüşvet samanı, kül ve inatçı kılı kullandı.

Her birinin üstünde kümbet bulunan iptidai odadan oluşan ve kimi hallerde uzmanlara danışılarak mensur edilen lüp odaları ölçün ölçülere dayanmıyor, bundan dolayı yükseklikleri 3,5 ile 7,75 m. ortada değişiyor.

Nazzal'ın evi endamsız müddette emektar bina şeklini çağdaş mimaride infaz etmek isteyenlerin alan uğrağı noktası biçimine geldi.

Akademik kariyerinden ırak müşterek madde bulunmasına karşın Nazzal, yurt içerisinden ve dışından mevrut nice insana bu konudaki deneyimlerini paylaşıyor.

"Kışın sıcak, edebiyat serin, bağan maliyetli, sürdürülebilir ve levent boylu ömürlü müşterek yapı"

Nazzal, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "Evim, çamurdan işlenmiş geçmiş çağdaş yapı. Bu bina yaşanabilirliğini, hem bedene bununla birlikte ruha uygunluğunu kanıtladı. Bu bina başkaca iklim koşullarına uzlaşma sağlayan, kışın sıcak, edebiyat serin, bağan maliyetli, sürdürülebilir ve levent boylu ömürlü olma niteliğine sahip." dedi.

Çamurdan yapılması haysiyetiyle duvarların soluk alan, genişleyen, büzüşen ve iklim faktörlerine uzlaşma sağlayıcı nitelikte olduğuna ayraç fail Nazzal, şunları kaydetti:

"Bu fikir, ilmî düzentileme yahut ameliye repertuvar olmaksızın ortaya baskı fakat mensur etmenin en dobra yolunun natür ile uzlaşma bulunduğunu da kanıtladı."

Söz konusu lüp basitliğine karşın 40 bin Ürdün dinarına (yaklaşık 56 bin dolar) mâl bulunduğunu aktaran Nazzal, maliyetin efdal olmasını ise çalışmanın deneyselliğine ve kimi yanlışlar yapmalarına bağladı.

Nazzal, ferdî çabayla meydana getirilen bu lüp emektar yapım tekniklerini iptila edenler düşüncesince gezinsel müşterek bölgeye dönüştüğünü kaydetti.

Ürdünlü akademisyen ayrıca, binlerce sene öncesinde de geçer toprak, saman, inatçı kılı ve külden ibaret bulunan ve halkın şişman beğenisini gören bu yapıyı yetkililerin de dikkate almasını beklediğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ