USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Üst solunum yolu enfeksiyonları kalp aksesi başta olmak üzere kalp hastalıklarını tetikliyor

Özellikle şita ve ilkbahar aylarında çarpıcı bulunan gribal enfeksiyonlar, batar ve akciğer enfeksiyonları birlikte kalp aksesi ve öbür kalp hastalıklarını da tetikliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, tanıdık kalp raha

Üst solunum yolu enfeksiyonları kalp aksesi başta olmak üzere kalp hastalıklarını tetikliyor
25-01-2022 17:59

Soğuk havalarla beraberce görülme sıklığı küsurat ve ilkin vakayiname kalp rahatsızlığı bulunan kişilerde henüz bağan bulunan cisim direnci dolayısıyla mıhlı bireylere mucibince henüz aceleci ilerleyici gribal enfeksiyonlar, madun solunum yolu enfeksiyonu ve zatürreye sebep olabiliyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, ilkin kalp huy hastalığı, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu, ve hipertansiyonu bulunan şahısların enfeksiyonlardan henüz yan yana tomar etkilendiğini ve bazısı hallerde hastanede yatış gerekebileceğini söylüyor.

Enfeksiyonun yol açmış olduğu likit kaybı ve erdemli biberli kalp aksesi sebebi olabilir

“Enfeksiyonlar ile kalp ve huy rahatsızlıkları ortada alışveriş olduğu, aşina yan yana gerçektir. Gribal enfeksiyonlar ile beraberce vücutta muafiyet sistemi aktifleşir ve inflamasyon denilen yangısal aksülamel meydana gelir. Bu aksülamel kararında kalp damarlarında ilkin oluşuk plaklarda inkısam ve hesabına pıhtı oturması kararında huy tıkanıklığı meydana gelebilir, bu proses ise şahıslarda kalp krizine derece ilerleyebilir” diyen Prof. Dr. Hamza Duygu, enfeksiyonlar esnasında vücuttaki likit kayıpları ve biberli yükselmesinin kalp atışlarını hızlandırarak kalbin iş yükünü artırdığını, şahıslarda henüz ilkin mevcut ve belirtke vermeyen huy tıkanıklıklarının, kalp krizine sebep olabildiğini tabir ediyor.

Tedavi edilmeyen kalp zarı ve miyokart iltihabı ansızın kalp durması nedeni

Daha aşırı viral enfeksiyonlarda karşılaşılmak üzere bazısı bakteriyel enfeksiyonlar kalp zarı ve kalp kasında reaksiyona yol açarak kalp zarı ve/veya miyokart iltihabına sebep olabiliyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, andıran vakitte gribal enfeksiyon nâkil kişilerin, döş ağrısı, dem darlığı, bayılma, baş dönmesi, afakan üzere şikayetleri olması şeklinde ve gine ilkin kalp rahatsızlığı bulunan kişilerde gribal enfeksiyonla beraberce dem darlığı, bacaklarda ve karında şişme üzere huzursuzluklar gelişim göstermesi şeklinde behemehâl bilirkişi yan yana kardiyolog çeşidinden arama edilmesi gerektiğine ihtimam çekiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, “Kalp zarı-kalp kası iltihabı endamsız müddette otama başlanması ve bazısı olgularda hastanede yatış mucip klinik yan yana durumdur. Tedavi edilmemesi şeklinde kişilerde ritm bozuklukları, kalp yetmezliği ve ansızın kalp durmasına derece ilerleyebilmektedir” diyor.

Gribal enfeksiyonlar ve derman kullanımı

Enfeksiyonlarda makbul bazısı biberli düşürücü, dert stoper ilaçlar ise vücutta su ve sodyum klorür tutulumuna sebep adına tansiyonu yükseltebilmekte ve henüz ilkin kalp rahatsızlığı bulunan kişilerde kalp yetmezliği ataklarına sebep olabilmektedir. Yine enfeksiyon tedavisinde makbul antibiyotikler, ilkin çağ sulandırıcı (coumadin gibi) kalp ilaçları ile etkileşime girerek, kanamaya yol açabilmektedir.

Kalp rahatsızlığı bulunan şahısların gribal enfeksiyonlar, alt-üst solunum yolu enfeksiyonları, batar üzere hallerde derman kullanılmadan ilk behemehâl kardiyoloji doktoruna başvurması gerekiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu mevzuyla ilgilendiren açıklamalarında, “Üst solunum yollarındaki ödemi düşürmek düşüncesince makbul ilaçlar indinde koku alma organı damlası üzere yayılmış makbul ilaçlar da kalbi hızlandırarak afakan ataklarına yol açabilir. Bu sebeple ilkin taşikardi yahut kalp dizem bozukluğu bulunan hastaların bu ilaçları kullanılmadan ilk kardiyolojı uzmanına danışmaları dirimlik ehemmiyet taşımaktadır” diyor.

Kalp sağlığına müteveccih önlemler

Özellikle kalp rahatsızlığı bulunan insanları enfeksiyondan korumaya müteveccih önerilerde de mevcut Prof. Dr. Hamza Duygu, alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralıyor:

"Kış aylarında enfeksiyonlar açısından tetik olmalı, hijyene ehemmiyet vermeli, cıvıl cıvıl ortamlardan ve enfeksiyonu bulunan kişilerle andıran temastan kaçınmalı.

Vitaminler açısından ensesi kalın ferah semere ve göveri tüketmeli.

Odaları kalın pıtrak havalandırmalı.

Sıvı tüketimine ihtimam göstermeli.

Grip ve batar aşısı yapınmalı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ