USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzm. Dr. Ay: 'Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşı'

Grip bulunan hastaların hekime danışmadan deva almaması icap ettiğini tamlayan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Mevsimsel enflüanza hastalığının etkenleri bulunan influenza virüslerinin baş döndürücü bir tomar sayıda madun tipleri bulunur. Bir geçmiş sene tanıdık virüsten enikonu deği?

Uzm. Dr. Ay: 'Gripten korunmanın en etkili yollarından biri aşı'
28-11-2021 09:48

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, havaların soğumasıyla giriş başa küsurat enflüanza salgınına bağlı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Ay, influenzanın şu demek oluyor ki el ortada aşina adıyla gribin gerçek burun, boğaz, bronşlar ve ara sıra akciğerleri etkileyen, kolay yahut gülmeyen bir tempo gösterebilen, enine boyuna bulaşan viral bir maraz bulunduğunu belirterek “Genellikle Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına derece bulunan devirde kalın tanıdık bir teneffüs yolu hastalığıdır. Bu aylarda marazlı insan sayısının bariz biçimde artarak çoğalması muhtemel bir süreçtir. Yaklaşık 2 günce gurk süresinin peşi sıra ortaya çıkan ansız başlangıçlı faziletkâr ateş, bir aşırı kez mobilyasız öksürük, giriş ağrısı, adale ve mafsal ağrıları, geçit ağrısı, koku alma organı akıntısı yahut koku alma organı tıkanıklığı, gülmeyen halsizlik, yorgunluk, titreme, ara sıra cır cır ve gaseyan ile karakterizedir. Öksürük gülmeyen olanaklı ve 2 hafta yada hâlâ derinliğine müddet bitmeme edebilir. İnsanların bir aşırı rastgele bir tıbbi tedaviye lazım kalmadan 1 hafta ortamında iyileşirler. Yaşlılarda, çocuklarda, gebelerde ve süreğen rahatsızlığı olanlarda gülmeyen seyretmekte, zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları gelişebilmekte ve sayrılarevi yatışlarına ve ayrıca ölümlere münasebet olabilmektedir. Kesin tanılama fakat sağlıksız sayaç yahut hâlâ az müddette ürün sağlayan çabuk influenza testleriyle mümkündür” dedi.

“İlk 48 saatteki otama hâlâ etkili”

Hastaların doktora danışmadan, dinleyerek biber dolması bilgilerle derman kullanmaması icap ettiğini vurgulayan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Hastalık belirtileri başladıktan ahir evvel 48 sayaç içerisinde başlanan tedavinin hâlâ etkili bulunduğu bilinmelidir. Ayrıca enflüanza bulunan şahıslar bereketli nakit almalı, beslenmelerine dikkate etmeli, ellerini kalın pıtrak yıkamalı, öksürme ve hapşırık esnasında ağızlarını pusula mendille, emir bezi bulunmayan ise kolun iç yüzü ile kapatmalı, kabil ise beş altı devir evde dinlenme etmelidir. İnfluenza virüsleri marazlı insandan gayrı insanlara rahatlıkla bulaşabilmekte, insanların gizli bölgelerde hâlâ aşırı çağ geçirdikleri şita aylarında maraz en derin zamanına ulaşmaktadır. Grip bir aşırı kez marazlı bulunan insanların konuşma, öksürme ve aksırma üzere davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, marazlı insana 1 mt. ve hâlâ yaklaşan bulunan insanların ağız, koku alma organı ve cezaevi mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha eşsiz namına virüs içeren damlacık ile kirlenmiş yüzeylere, taşıt ve gereçlere insanların evvela elleri ile dokunması ve sonra ellerini ağız, koku alma organı yahut gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Hastalıktan sakınmak düşüncesince enflüanza sezonunda kabil olduğunca hareketli ve gizli ortamlardan ırak durulmalı, marazlı şahıslar ile dek etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, yabancılar kalın pıtrak yıkanmalı ve şahsi hıfzıssıhha kurallarına ilgi edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Her sene enflüanza aşısı olunmalı”

Uzm. Dr. Ay, mevsimlik enflüanza hastalığının etkenleri bulunan influenza virüslerinin aşırı bir tomar sayıda ast tipleri bulunduğuna ayraç ederek, “Bir geçmiş sene tanıdık virüsten enine boyuna değişik virüsler ahir senelerde kullanıcılarını hastalandırabilmektedir. Bu gidiş münasebet gelişigüzel sene enflüanza olabildiğimizi ve gelişigüzel sene aşı olunması gerekliliğini kesin bir halde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin enflüanza aşısı bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çeşidinden gelişigüzel sene vurgulanmaktadır. Bu sebeple enflüanza sezonu öncesinde ve enflüanza sezonu boyunca ilkin hastalığın gülmeyen seyrettiği ve ayrıca ölümlerin görülebildiği riziko grubundaki insanların enflüanza aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Diğer devletlerde bulunduğu üzere devletimizde de Sağlık Bakanlığı çeşidinden doktor reçetesi ile enflüanza aşıları riziko grubundaki insanlara gelişigüzel sene hepsi keyif kuruluşları çeşidinden parasız yapılmaktadır. Aynı vakitte enflüanza benzer hastalıklara münasebet bulunan gayrı teneffüs yolu virüsleri de dolaşımda faziletkâr kurda arazi alıyor (respiratory syncytial virüs, rhinovirus, parainfluenzavirus, adenovirus, coronavirus, enterovirus, vb.). Dolaşımdaki gayrı teneffüs yolu virüslerinin baskınlığı mevsimlere uyarınca tahavvül göstermektedir. Grip sezonu başlarında itici algınlığına münasebet bulunan rhinovirüs dominant seyretmekte iken akıbet haftalarda ilkin 5 gözyaşı altı evlatları etkileyen respiratory syncytial virüsün dominant bulunduğu görülmektedir” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ