USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanı soğuk algınlığından korunmanın yollarını anlattı

Hava sıcaklığının düşmesiyle beraberce enflüanza ve soğuk algınlığı salgını artmaya başladı.

Uzmanı soğuk algınlığından korunmanın yollarını anlattı
21-11-2021 11:09

Enfeksiyonlardan sığınmak düşüncesince neler tüketilmesi gerektiği dair bilim sağlayan Uzman Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, ”Kış mevsiminde soğuk algınlığından sığınmak düşüncesince A, C ve E vitaminlerinden varlıklı havuç, brokoli, ıspanak, lahana, karnabahar, maydanoz denli şita sebzelerinin yanı esna şita meyvelerinden elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina denli meyvelerin tüketimi önemlidir. D vitamini, şita mevsiminde muafiyet sistemi açısından ehemmiyetli beraberinde yere sahiptir. Ancak şuursuz makbul mahsulat istenmeyen taraf etkilere sebep olabilir” dedi.

Kış aylarının gelmesiyle beraberce ev ve gizli bölgelerde geçirilen sayaç artarken, bunun kararı adına fiziki etkinlik de azalıyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle hastalıklara yakalanma riski de artıyor.

Soğuk algınlığı ve enflüanza salgınlarından sığınmak düşüncesince neler tüketilmesi icap ettiğini özetleyen Uzman Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, “Soğukların başladığı şu günlerde kilogram problemi baştan gündeme geldi. Unutulmamalıdır ki, şita ayları sene içinde kilogram kabul etme riskinin en beraberinde tomar bulunduğu zamanlardır. Bunun tabii nice nedeni bulunuyor. Öncelikle negatif iklim şartları zımnında evlerde ve gizli bölgelerde geçirdiğimiz devir artıyor. Bu da lazım istemez henüz gelişmemiş eyyam anlamına geliyor. İkincisi ise kışa başmaklık yemekler baştan gündeme geliyor. Yaz sıcağında ne genişliğinde meyve-sebze ağırlıklı ferah tagaddi gereksinimi öne çıkıyorsa, soğuk günlerde de o ayar erdemli kalorili tagaddi tercihi gerçek basıyor. Bu da sene içinde en beraberinde tomar kilogram alımının lazım istemez şita aylarında yaşanmasına yol açıyor. İlkbaharda bağlanmış ve görsel medyada 'plajlar düşüncesince beraberinde tomar kiloları vermeye yarayacak tüyolar' içeren makalelerin sıklaşması bu sebeple yararsız değildir. Çünkü kışın bilgisizce sergilenen tagaddi tarzları, üç iptidai ayda gerçek kilogram alımları ile sonuçlanmakta lakin ayrımsız kilolar ayrımsız müddette arka verilememektedir. Bu manada bakılınca ilkbaharda gösterilen kilogram ödeme yazılarına da beraberinde tomar güvenmemek durumunda olacaktır. Sonda söyleyeceğimizi özellikle söyleyelim; sonra kilogram vermekle dövüşmek adına şita aylarında izleyeceğimiz ölçülü, dosdoğru tagaddi ile alışılagelen kilomuzu arkalamak veya var ise beraberinde tomar kilolarımızı hasretmek kendimize yapacağımız en şişman iyiliktir” diyerek konuştu.

Meyve ve sebzelerin önemine ilgi çekici Yılmaz, “Kış mevsiminde soğuk algınlığından sığınmak düşüncesince A, C ve E vitaminlerinden varlıklı gıdaları günce tagaddi programımızda bulundurmamızda yarar var. Havuç, brokoli, ıspanak, lahana, karnabahar, maydanoz denli şita sebzelerinin yanı esna şita meyvelerinden elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina, denli meyvelerin tüketimi önemlidir. Yiyeceğiniz herşeyi önceleri tabağa koymalısınız. Bu ne genişliğinde tüketeceğinizi görmenizi sağlar. Sağlıklı sepici modelini benimsemelisiniz. Sağlıklı sepici modeline gereğince tabağın ½ si sezon sebzeleri ve kusursuz hububat mamüllerinden oluşmalıdır. Kalan yarısında ise meyveler, erdemli proteinli gıdalar (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, besili tohumlar, vb.) ve mazot ürünleri (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) arazi almalıdır. Paketli ürünleri, müheyya sos, cips denli baş döndürücü sodyum klorür içeren besinleri, parafin nan ve gayrı öz işleri, içimli şart ve içecekler, mamul et ürünleri, fast food denli gıdaları evinizden ırak tutun” ifadelerini kullandı.

"D vitamini şita mevsiminde muafiyet sistemi açısından ehemmiyetli beraberinde yere sahiptir"

D vitamininin muafiyet sistemi açısından ehemmiyetli beraberinde yere eş olduğuna aksan fail Yılmaz, “D vitamini şita mevsiminde muafiyet sistemi açısından ehemmiyetli beraberinde yere sahiptir. Balık, D vitamini, akıl fonksiyonlarının gelişimi düşüncesince mukteza çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu sebeple şita aylarında haftada 2-3 kere balık, D vitamini itibarıyla zenginleştirilmiş az besili mazot yeğleme edilebilir. Kuru ve soğuk iklim su içmece isteğini azaltabilir. Yeterli likit alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, gövde fonksiyonlarının derneşik çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta dayanıklı beraberinde tomar biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde sonuç etap ehemmiyetli gösteriş oynamaktadır. Günlük 2-2.5 litre su içilmelidir” dedi.

"Spor gerçekleştirmek elden fiziğimize değil, psikoloji durumumuza da dobra gelecektir"

Düzenli spor yapmanın etkilerinden de bahseden Yılmaz, “Hayatımıza derneşik sporu eklemeliyiz. Spor gerçekleştirmek elden fiziğimize değil, psikoloji durumumuza da dobra gelecektir. Haftada 3-4 çağ dışarda seyir veya evde internette bulabileceğiniz gerçek idman programlarını uygulayın. Hayatınıza girecek spor aktiviteleri kilogram veriminin

hızlanması, muafiyet sisteminizin güç kazanması ve keyif durumunuzun iyileşmesine asistan olacaktır” dedi.

"Bilinçsiz makbul mahsulat istenmeyen taraf etkilere sebep olabilir"

Yılmaz, “Bağışıklık sistemini yükseltmek düşüncesince gıda takviyeleri ve nebati ilaçlara doğrulum oldu. Ancak bunun da banko şuurlu yapılması gerekmektedir. Bilinçsiz makbul mahsulat istenmeyen taraf etkilere sebep olabilir. mesela A vitaminin beraberinde tomar kullanması uykuluk sorununa sebep olurken, baş döndürücü C vitamini böbrek taşı ve işkembe hastalıklarında gösteriş oynamaktadır. Bu sebeple hekim kontrollü gıda takviyesi kullanması beraberinde tomar önemlidir” ifadelerini kullandı.

Zöhre Alagöz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ