USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından dondurulmuş gıdalar düşüncesince önyargıları yıkan yorum

Özellikle pandemi ile beraberce tüketimi kalan dondurulmuş gıdalarla ait bilgilendirmelerde mevcut Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi hasret Persil Özkan, sanılanın bilakis besinleri dondurma işleminin başka gıda korunum işlemlerinden şimdi güzel bulunduğunu aktardı. hasret P

Uzmanından dondurulmuş gıdalar düşüncesince önyargıları yıkan yorum
29-04-2022 10:33

Büyük vilayetlerde düzentileme temposu ve sahn koşturmacası nedeniyle kemirmek yapmaya ehliyetli hengâm bulamamaları kullanıcılarını henüz tatbik ve emeksiz hazırlayabilecekleri ürünlere yönlendiriyor. Bu mamüllerin başlangıcında ise ilkin pandemi ile baş başa yeğleme edilme sıklığı artma yayınlayan dondurulmuş gıdalar geliyor. Aslında dünya dışı ile kıyaslandığında Türkiye'de dondurulmuş gıdaya bakış açısında ağır müşterek peşin yargı var. Fakat akıbet yıllarda paylaşılan verilere göre, pratik, devir itibarıyla avantajlı ve konuşu olması nedeniyle dondurulmuş gıdaların istihlak oranları gün günden artıyor. Hatta ayrımsız halde dondurulmuş gıda pazarı da ağır müşterek ivme kazanarak yüzdelik 43 faiz kaydetti.

Gıdaların gıda değerlerini gayrı gıda korunum işlemlerinden henüz dobra koruyor!

Dondurulmuş gıdaların gayrisıhhi bulunduğu düşünüldüğü düşüncesince önyargıların bulunduğunu aktaran İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi hasret Persil Özkan esasen bu gıda korunum işleminin henüz dobra bulunduğunu söyledi. Dr. hasret Persil Özkan, “Dondurma işlemi gayrı seçenek gıda korunum doğrusu kurutma, konserveleme kabilinden yöntemlere mucibince henüz baş döndürücü gıda kıymetini esirgeyici müşterek işlem. Besinleri dondurarak sakladığınızda en erdemli kurda gıda değerini, lezzetini, özgün rengini korumuş oluyorsunuz” dedi.

“Sebze tüketimi bu sayede arttı”

Önceden devir kaybından çevre yeğleme edilmeyen göveri grubunun da bu sayede tüketiminde artma yaşandığını anlatım fail hasret Persil Özkan, “Dondurulmuş göveri ve meyvenin tüketimi akıbet basamak pratik. Belki yıkamak, temizlemek düşüncesince devir bulamıyor olabilirsiniz ancak dondurulmuş dolabınızda mevcut sebzeyi noksan sayaç arasında yemeye müheyya müşterek halde sofraya koyabilirsiniz. Hem başkaca henüz konuşu oluyorlar. Dolayısıyla insanların yeğleme etmesini DOĞRU buluyorum ve bunda da müşterek mahzur görmüyorum. Zaten insanların göveri tüketimi hummalı düzentileme şartlarından çevre tavsiye edilen kurda olamıyordu. Fakat dondurulmuş sebzeler aracılığıyla göveri tüketimin arttığına ilişkin veriler mevcut elimizde” biçiminde konuştu.

En ehemmiyetli hamiş çözdürme işlemi!

Dondurulmuş gıdaların istihlak öncesinde en ilgi edilmesi müstelzim mevzunun akilane çözdürme işlemi bulunduğunun da altını çizen hasret Persil Özkan açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

“Dondurulmuş ürünleri çözdürme sürecinde müşterek grup kavait var. mesela çözdürülmüş müşterek ürünün gene katiyen dondurulmaması gerekiyor. Bunun yanı esna gıdaları çözdürürken derinliğine müddette çözünmesi müstelzim söz gelişi et ürünleri kesinlikle dip dondurucudan çıkarınca buzdolabının buzdolabı kısmında çözünmeli. Ya da fırınların çözdürme ayarında ve ısısından faydalanılabilir. Oda sıcaklığında çözdürmek akilane değil, zira o devir mikroorganizma faaliyetini başlatmış ve arttırmış oluyorsunuz. Bir de naşir dobra fikirleştirmek lazım. İyi pişirdiğinizde ısıya duygulu bulunan mikroorganizmaları namevcut ediyorsunuz. Dondurma işlemi kısırlaştırılmış işlemi değildir. Besini dondurduğunuzda yapısındaki mikroorganizmayı namevcut etmiyorsunuz ancak faaliyetini durduruyorsunuz. O sebeple çözdürme ve pişirme evreleri önemli.”

Asıl gayrisıhhi bulunan “etiket okumamak”

Sadece göveri ve meyvelerinin temiz ıpıssız haricinde dondurulan öz işi, müheyya yemekler ve ya gato ürünlerinin arasında ne bulunduğunun gelişigüzel zamanki mıhlı tagaddi kurallarına akıllıca yerine arama edilmesi icap ettiğini de anlatım fail hasret Persil Özkan, “Pişirmeye müheyya müşterek halde kullanıma sunulan, soslu yiyecekler, yemeklerin dondurulmuş ıpıssız sodyum klorür ve yağ açısından erdemli olabilir. Ya da şeker rahatsızlığı hastalığı ve girintisiz çıkıntısız karbonhidratları müşterek hacim henüz müşterek tomar yer ediniyor olabilir. Ama bu dondurulmuş olmasından kaynaklı değil. Siz restorandan kemirmek siparişi verirken de filhakika gıda içeriğine ilgi etmeniz gerekiyor. Biz perhiz reçetelerini hazırlarken şahıslara neyi ne pişireceklerine ve içre neyin ne genişliğinde toprak alacağına ilişkin bilgiler de veriyoruz. O sebeple vakayiname rahatsızlığı bulunan ve ya riski haiz söz gelişi erdemli tansiyon, his doğa hastalığı, şeker rahatsızlığı hastalığı hastaları ve ya dokunmabana geçirmiş bulunan eşhas ve ya riski mevcut insanların beslenmelerinde tuzu, yağı, girintisiz çıkıntısız karbonhidratları kısıtlayarak tüketmeleri lazım. Bu filhakika mıhlı tagaddi önerilerinde de var. O sebeple istihlak sıklığı ve porsiyon miktarı ehemmiyetli aslında. Sürekli bu cins ve müheyya gıdalara verilen eğlenmek baş döndürücü akilane müşterek yaklaşım olmayabilir. Bu sebepten bu mevzulara ilgi etmeleri ve kesinlikle kimlik okumaları baş döndürücü önemli. Çünkü tığ şahıslara mıhlı tagaddi önerileri verirken rejimlerinde trans yağ içeren mamüllerin olmaması gerektiğini, meşbu yağ miktarının ve bütün yağ miktarının kısıtlanması gerektiğini, girintisiz çıkıntısız karbonhidratların gine kısıtlanarak katılması icap ettiğini öneriyoruz. Bütün bunları delik önüne aldığımızda restorandan da söylesek, lokantada da yesek, evde de pişirsek, pişirdiğimiz yemeğe nelerin girmesi icap ettiğini düşünülerek yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla yemeğe müheyya dondurulmuş mahsul alırken esas ilgi edilmesi müstelzim obje kimlik okumaktır” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ