USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından ‘omıcron’ açıklaması: 'Bulaşıcılık gücü daha da arttı'

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ‘endişe verici' yerine tanımladığı Omicron ( Nu) varyantı şu anne denli nice ülkede görülmeye bitmeme ediyor. Koronavirüs pandemisi ikinci yılını doldurmaya yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü'nün anons etmiş olduğu acemi değişke hep

Uzmanından ‘omıcron’ açıklaması: 'Bulaşıcılık gücü daha da arttı'
30-11-2021 10:49
Memorial Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, güneş tacı virüsün baş döndürücü sayıda mutasyona eş bulunduğunu söyleyerek, “Dünya Sağlık Örgütü B.1.1.529'u, ‘Omicron' isminde düşünce veren ortak değişke kendisine belirledi. DSÖ, B.1.1.529 varyantını önce kendisine 24 Kasım 2021'de Güney Afrika'dan ifade edildiğini duyurdu. Son haftalarda B.1.1.529 varyantının belirlenmesiyle ayrımsız vakte denktaş doğacak halde enfeksiyonların acı ortak halde arttığı gözlendi. Bilinen önce konfirme B.1.1.529 enfeksiyonu, 9 Kasım 2021'de birleşen ortak örnekte belirleme edildi. Bu varyant, düşünce donör halde baş döndürücü sayıda mutasyona sahiptir. İlk kanıtlar, gayrı düşünce veren varyantlara nazaran bu varyantla baştan enfeksiyon riskinin artığını göstermektedir. Güney Afrika'daki elden hoppadak kâffesi kentlerde bu varyantın fenomen sayılarını artırdığı belirlendi. Halen makbul SARS-CoV-2 PCR sınav yöntemi ise bu varyantı da belirleme edebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Maske, ara ve hıfzıssıhha ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Kılıç, “Toplumda dolaşan SARS-CoV-2 varyantlarını daha güzel idrak etmek düşüncesince sürveyans ve sekanslama çalışmalarına bitmeme edilmesi istenmektedir. Ayrıca peçe takılması, el hijyeni ve fiziki ara kurallarına uyulması, bağlı sahaların havalandırılması, neşeli yerlerden kaçınılması ve aşı kazanmak kıl payı müdellel el sağlığı ve toplumsal önlemler engelleme kazanmak kıl payı COVID-19 risklerini ıskat etmek düşüncesince bu tedbirlerin bitmeme etmesi gerekmektedir” diyerek konuştu.

Virüsün bulaşıcılık gücünün daha da arttığını kaydeden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, “Yeni insan koronavirüsün hücrelerimize girebilmesi düşüncesince proteinler açacak gösteriş oynamaktadır. Protein çıkıntılarında virüsün değişinim sayısı arttıkça, aşıların tesirini yenilgi riski herhangi ortak sabık gündüz yükselmektedir. Mutasyona uğrayan virüs zımnında bulaşıcılık gücü artmakta ve ciddi illet tablosu ortaya çıkmaktadır. Delta varyantında hücrelere değinme fail dikensi protein bölümünde 2 değişinim varken, Omicron'da değişinim sayısı 10 kendisine belirlendi. Hastalığın semptomları dair ise Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla birtakım tebeddülat gözlendi. Varyantın önce görüldüğü hastalarda lezzet ve içki duyusunun kaybolmadığı belirlendi. Bazı hastalarda adale ağrısı, yorgunluk, faziletkâr ateş, kolay öksürük kıl payı belirtiler görüldüğü bildirildi. Yeni değişke ile ilişik açıklama karşılayıcı uzmanlar, gayrı varyantlardan baş döndürücü ayrımlı bulunduğunu belirtti. Ancak varyantın aşı yaptırmayanlar, müterakki yaşlarındaki fertler ve vakayiname rahatsızlıkları olanlarda tam olarak ortak ağırlık yapacağı daha bilinmemektedir. Bundan ahir süreçte bu dünkü varyantın niçin yer aldığı hastalıkta karantina süreci daha da ehemmiyet kazanmaktadır” halinde konuştu.

Türkiye'de omicron olayı şu anne denli görülmediğinin de altını çizen Prof. Dr. Kılıç, hastalara karantina önerilerinde de bulunarak şunları söyledi:

“Günümüzde Omicron varyantı ile ilişik kâffesi dünyada telaşlı ortak iklim bilgili durumdadır. Şu anne denli Güney Afrika ve birtakım Avrupa devletlerinde belirleme edilen yada zanlı tanıdık olaylara rastlanırken; Türkiye, İngiltere, Avustralya, Kanada ve ABD'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı baş döndürücü sayıda ülke, Güney Afrika ve yandaki bölgelerden seyahatleri yasaklamış yahut kısıtlamıştır. Doğru ve istikrarlı besleneme kâffesi hastalıklarda yer aldığı kıl payı virüs kaynaklı hastalıklarda da önemlidir. Hastaların vitamin ve mineral anlamında ensesi kalın besinler tüketmesi muafiyet sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunacaktır. C vitamini, tutya ve D vitamini makul miktarlarda bilirkişi doktorların tavsiyesi ile alınmalıdır.

Gün içinde bünyenin gereksinim duyan ferah su içilmelidir. Hayatın deposu bulunan suyun kâffesi hastalıklarda yer aldığı kıl payı koronavirüs sürecinde de önemi kanıtlanmıştır. Hastaların tam olarak dinlenme etmesi gerekmektedir. Yeterli, derneşik ve birinci sınıf hab illet sürecinde baş döndürücü önemlidir. Hastalık sürecinde zait sağ açıklık iyileşmeye ehemmiyetli yardım sağlayacaktır. Hastanın tasa ve stresten ırak durması, buna müteveccih önlemler alması gerekmektedir. Hastaya şayet bilirkişi hekimler çeşidinden derman verildiyse, ilaçlar banko aksatılmadan alınmalıdır. Hastaların durumlarındaki değişimleri sayaç kaybetmeden doktorlarına bildirmeleri gerekmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ