USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Tedavi edilemeyen obezite kısırlığa neden olabilir'

Obezitenin vücutta sağlığı bozacak seviyede baş döndürücü yağ birikmesi bulunduğunu kail Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, “Obezite otama edilmesi müstelzim ortak hastalıktır. Zira otama edilmeyen obezite; şeker hastalığı hastalığı hastalığından duygu hastalıkla

Uzmanından uyarı: 'Tedavi edilemeyen obezite kısırlığa neden olabilir'
11-03-2022 11:26

Medical Park Ordu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite rahatsızlığı ve otama metodları karşı açıklamalarda bulundu.

“Yanlış tagaddi trendleri obeziteyi tetikleyebilir”

Obeziteye baş döndürücü ve hata tagaddi alışkanlıkları, hormonal etkenler, sabit dirim biçimi ve kalıtım bilimi geçişin faktör olabileceğini anlatım eden Opr. Dr. Erkan Aksoy, “Bariatrik cerrahi adına da aşina obezite cerrahisi, beden kütle indeksi 40 ve boyun bulunan (morbid obez) yahut beden kütle indeksi 35'in üstünde bulunan ve bilirkişi denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz, medikal otama kabil yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir. Obezite cerrahisi beden kütle indeksi 35 ve boyun bulunan yahut 40'ın üstünde morbid obez hastalarda kilogram kaybının sürdürülebilmesinde biricik sansasyonel formül adına belirtilmektedir. Bununla baş başa beden kütle indeksi 35'in üstünde olup, kardiyovasküler hastalıklar, şeker rahatsızlığı tedavisi kabil lehtar rahatsızlıkları bulunan hastalar düşüncesince de yağ dokusundan kurtulamadıkları takdirde obezite cerrahisi uygulanabilmektedir” diyerek konuştu.

“Tek gaye baş döndürücü kilolardan tevlit etmek değil”

Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite ameliyatlarının esas amacının kilogram verdirmek olmadığını, kilogram ile bu arada lehtar rahatsızlıklarından da kurtulduklarını söyledi. Opr. Dr. Erkan Aksoy, obezite hastalarının ne ameliyatı olması gerektiğine mukteza değerlendirmelerden bilahare değişmeyen verdiklerini belirterek 4 ayrımlı obezite ameliyatı tekniği karşı bilgiler paylaştı.

“Tüp midede midenin yüzdelik 80-90'ı çıkartılıyor”

Opr. Dr. Erkan Aksoy şunları söyledi:

“Tüp işkembe ameliyatında midenin yüzdelik 80-90 kadarı çıkartılarak işkembe yanında tulum durumuna getirilir. Kişinin ısın alımı azaltılır. Tüp işkembe ameliyatı da gizli yöntemle, bir-iki saatlik müddette yapılır. Hastanede yatış süresi ise iki-üç gündür. Ameliyat hemen sonra hastalar dü hafta sıvı, şimdi ahir dü hafta da okşayıcı gıdalar tükettikten bilahare alışılagelen gıdaya geçebilirler. Vitamin takviyeleri gerekebilir. Bu cerrahi müdahale yönteminde midenin fundus bölgesi ağız ağıza çıkartılarak Ghrelin hormonunun salınımı engellenir, nihayetinde ferdin iştahının azalmasına araştırma görevlisi olunur. Bu cerrahi müdahale hemen sonra şahıslar 1 sene ortamında yanında tomar kilolarının averaj yüzdelik 80 kadarını kaybedebilirler. Bu ameliyattan bilahare gıdaların yanında güzel çiğnenip, önemsiz porsiyonlar biçiminde tüketilmesine özen edilmelidir. Bunun yanı esna alıştırma de unutulmamalıdır. Verilen kiloları gine almamak düşüncesince ilkin arıtılmış şekerli, faziletkâr kalorili hazır para besinleri da gani oranda tüketmekten kaçınılmalıdır."

“Gastrik by-pass'ta işkembe bir tanesi şişman dü bölüme ayrılıyor”

"Gastrik Bypass ameliyatları dünyada yayılmış meydana getirilen bariatrik cerrahi işlemlerden biridir. Bu yöntemde asliye adına işkembe bir tanesi büyük, ötekisi önemsiz kazanmak az daha dü bölüme ayrılır. Oluşturulan dünkü önemsiz işkembe ile müeddep bağırsağın başlangıcından itibaren yanında bölümü ve onikiparmak bağırsağı atlanarak baştan birleştirilir. İki boyut hedeflenir. Birincisi ferdin ısın alımı kısıtlanır, ikinci adına yenilen besinlerin emilimi azaltılır. Bu metodlar de bu günlerde laparoskopik adına başarıyla uygulanır. Gastrik Bypass ameliyatları dünyada yayılmış meydana getirilen bariatrik cerrahi işlemlerden biridir. Obezite ve obeziteye ilişkin afiyet problemlerini çözmede metabolik etkinliği en yanında tomar yöntemlerden biridir. Kilo verilmesi 1.5 yıla denli bitmeme edebilir. Ameliyat sonrası strateji önemlidir. Hastalar derinliğine müddet vitamin alınımı ihtiyaçı duyabilirler. Beslenmeleri dair diyet uzmanı ve hekimleri ile irtibatta olmaları önemlidir."

“Mini gastrik bypass'ın cerrahi müdahale süresi şimdi kısa”

"Gastrik Bypass ameliyatının şimdi bedava uygulanabilen yanında modifikasyonudur. Uzun yanında işkembe dolama oluşturulduktan bilahare başlangıçtan 2 mt. ahir müeddep bumbar parçası işkembe dolama ile birleştirilir. Ameliyat süresi şimdi endamsız ve maliyeti şimdi az bulunmasına karşın, kimse 2 diyabeti nakil ve kilogram verme tesiri aşkın başarılıdır. En ehemmiyetli dezavantajı; RNY Gastrik Bypass'da bulunduğu kabil açılan poş haricinde art küsurat midenin şimdi bilahare endoskopik görüntülenmemesi ve hastaların derinliğine vadede vitamin alımına gerekseme duyabilmeleridir."

“Roux-n-y gastrik bypass'ta günce araç ve ısın alımı kısıtlanıyor”

"Rouxen-Y Gastrik Bypass operasyonu hem obezite cerrahisinde bununla müşterek metabolik cerrahide geçerli yanında otama yöntemidir. Rouxen-Y Gastrik Bypass dü evreden oluşur. İlk geçmiş aşındırmak borusu ile bağlanak bulunan 30 mililitrelik önemsiz yanında işkembe dolama oluşturulur. İnce bağırsaklar açılan işkembe poşuna şen ulaşacak noktadan ayrılarak, ast müeddep bumbar bölümü mafevk çekilerek açılan dünkü işkembe poşuna bağlanır. İkinci etapta ayrılan müeddep bağırsağın fevk kısmı, mideye bağlanan bağırsağın 150 cm' bağır bağlanır. Operasyon gizli (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır. Oluşturulan işkembe dolama önemsiz bulunduğu düşüncesince günce araç ve buna ilişkin ısın alımı kısıtlanır. Uygulanan bu bariatrik ve metabolik cerrahi tipinde müeddep bağırsağın belli yanında bölümü atlanmış bulunduğu (bypass) düşüncesince yiyeceklerin sindirime uğrayıp, emildiği toplanmış bumbar uzunluğu kısalır; nihayetinde emilim bozukluğu oluşturularak vücuda tahsil edilen ısın ve yağ miktarı azaltılır. Oluşturulan dünkü hazım dolayısıyla ilişkin adına salgılanan bazı bumbar hormonlarının miktarı değişerek kıtlık baskılanır, hastada tatmin hissi sağlanır ve şeker metabolizması düzenlenerek kimse 2 şeker rahatsızlığı iyileştirilir. Bu bariatrik prosedürle hastanın yanında tomar kilosunun yüzdelik 60-80'ini vermesi beklenir. Revizyon cerrahisinde de çoğunlukla kullanılmaktadır.”

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ