USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar uyarıyor: 'Halı saha maçı öncesi kardiyoloğa görünün'

Son yıllarda ilkin acemi yerine ayak topu maçlarının yapıldığı halı saha kabil bölgelerde ansız duygu durması kararı ölümlerin arttığına ilgi çekici Manisa kent Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen, “Ne efsus ki sonuç yıllarda halı sahalarda bunu aşırı

Uzmanlar uyarıyor: 'Halı saha maçı öncesi kardiyoloğa görünün'
12-12-2021 13:05

Futbolseverlerin vazgeçilmezi biçimine mevrut halı sahalarda sonuç vakitlerde yaşanmış olan anide ölümler uyanıklık çekiyor. Özellikle çoluk çocuk çeşidinden çoğunlukla yeğleme edilen halı saha maçlarındaki ölümlerin anide duygu durması zımnında bulunduğunu tamlayan Manisa kent Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen, uyarılarda bulunarak maç öncesi behemehâl esenlik kontrolü yaptırılması icap ettiğini söyledi.

Halı sahalarda yaşanmış olan ölümlerin tababet dilinde anide kardiyak ahiret yolculuğu bulunduğunu tamlayan Uzm. Dr. Özen, “Halı sahalarda gördüğümüz nesne anide duygu durması. Bizim tababet dilinde de anide kardiyak ölüm. Bunlar şifahane dışındaki ölümlerin en ehemmiyetli nedenleri. Ani kardiyak ölümler herhangi birlikte yaşta görülebiliyor. Bu sayı farkı yerine bizim elimizde kemiksiz birlikte data olmamasıyla bu arada Türkiye'de minimum 200 vatandaşımızı anide kardiyak ölümle kaybettiğimizi düşünüyoruz. Ani kardiyak ahiret yolculuğu başta duygu rahatsızlığı olanlarda, dizem bozukluğu olanlarda, anadan doğma duygu rahatsızlığı olanlarda elan kalın görülüyor. Bu anide kardiyak ölümler beylerde 4 büküm elan birlikte tomar görülüyor. Bu anide kardiyak ölümlerin yüzdelik 70'inin sebebi duygu damarının tıkanması. Fakat başta kılıç güre hastalarımızda bunu dizem bozukluğu halinde görüyoruz. Ölümcül dizem bozuklukları halı sahalarda güre hastalarda elan kalın gördüğümüz neden. Ani kardiyak ahiret yolculuğu asliye yerine dakika şikayeti sıfır hastanın hasbi yerine 1-2 vakit içinde kaybedilmesi” dedi.

“Son senelerde halı sahalarda bunu baş döndürücü kalın görmekteyiz”

Ağır çaba sarfiyat müstelzim sporlardan önce behemehâl kardiyoloğa araştırma olunması icap ettiğini vurgulayan Özen, “Ne eyvah ki sonuç senelerde halı sahalarda bunu baş döndürücü kalın görmekteyiz. Bu nedenden dolayı hastaların ağır, çaba müstelzim ve yarışmalı sporları yapmadan önce behemehâl kardiyologlarıyla, duygu rahatsızlıkları uzmanlarıyla görüşmelerinde yarar var. Özellikle yaşınız 40'ın üzerindeyse ve yarışmalı spor yapacaksanız, karşınızda birlikte rakip var ise behemehâl kontrolden sonraları sporu yapmanızda yarar var. Bu anide kardiyak ölümler herhangi birlikte yaşta görülebiliyor. Özellikle ailesinde hakeza anide duygu ölümü öyküsü olanların, behemehâl ve behemehâl duygu doktoruna gitmesinde yarar var” ifadelerini kullandı.

"Ani kardiyak ölümler engellenebilir"

Toplum çeşidinden sık sık makbul bölgelerde anide kardiyak ölümleri engelleyebilmek düşüncesince yapılabilecekleri özetleyen Dr. Özen, “Ani kardiyak ölümleri engel olmak şartıyla toplumsal yerine da yapılması gerekenler var. Biz bu hastaların çoğunu dizem bozukluklarından kaybediyoruz. İnsanların baş döndürücü kalın yaşamış olduğu yerlerde ve ağırbaşlı spor meydana getirilen yerlerde, havaalanları, amme binaları, halı saha ve spor meydana getirilen başka merkezlere ‘şok aleti' dediğimiz kendiliğinden eksternal defibrilatör, bunlar birlikte paket şeklindedir, hastaya aracısız bağlanır. Hastada ölümsek birlikte dizem bozukluğu var ise hastaya engelleme eder. En sonuç meydana getirilen İstanbul Havaalanı'nda bu eksternal defibrilatörlerden bulunuyor. Bunlar şayet yaygınlaşırsa, halı saha, sinema, alım satım merkezlerinde, amme binalarında eksternal defibrilatörlerden bulunursa kılıç bu nedenden dolayı kaybettiğimiz marazlı sayısını azaltabiliriz” sanarak konuştu.

“Covid sonrası anide kardiyak ölümün artıp artmadığını yayınlayan emek vermek yok”

Korona virüs zımnında anide kardiyak ölümlerin arttığına müteallik kemiksiz birlikte data olmadığını laflarına ekleyen Özen, “Covid bundan sonraları toplumumuzda baş döndürücü sık. Covid sonrası anide kardiyak ölümün artıp artmadığını yayınlayan elimizde baş döndürücü birlikte tomar hastayı içeren birlikte emek vermek yok. Az verili biraz emek vermek var. Bunlar da başta Covid'den yatış sırasında inmenin ve duygu krizinin arttığını bizlere gösteriyor. Ancak Covid sonrası alışılagelen yaşama dönen hastalarda anide kardiyak ölümlerin arttığını yayınlayan birlikte data yok. Çalışmalar bitmeme ediyor. Ama hastalarımıza başta Covid geçirdikten sonraları şayet döş ağrıları, soluk darlıkları bitmeme ediyorsa bu hastaların da kardiyoloji yahut döş uzmanlarına en çelimsiz müddette başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Aykut Yeniçağ
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ