USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Vaka artışının sürdüğü Doğu Akdeniz'de 'Tedbirlere uyun, aşılama olun' çağrısı

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu, "Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak değerli olabiliriz. Bütün devletlerde sav söz belli, maske, mesafe, hıfzıssıhha ve aşı." dedi.

Vaka artışının sürdüğü Doğu Akdeniz'de 'Tedbirlere uyun, aşılama olun' çağrısı
07-12-2021 11:25
Adana

Kovid-19 vaka rakamları ortak esbak haftaya uyarınca en aşırı kalan 10 il ortada toprak düzlük Adana, Hatay, Mersin ile Osmaniye'de, maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına uyulması ve aşılama olunması çağrısında bulunuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, rastgele 100 bin kişilerde tanıdık Kovid-19 vaka rakamları ortak esbak haftaya uyarınca 20-26 Kasım'da en aşırı kalan 10 il ortada toprak almış bulunduğu açıklayan bu kentlerde, her insanın evvel günkü hassasiyetle tedbirlere uyması istendi.

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu, AA muhabirine, 3 haftadır şehrin vaka artışında evvel 10 il ortada toprak aldığını söyledi.

Vaka artışlarının, şahsi koruyan önlemlere özen edilmemesinden kaynaklandığını dile getiren Altunsu, havaların soğumasıyla gizli mekan kullanımının çoğalması ve yeteri kadar düzlem havalandırması yapılmamasının da etkenler ortada toprak aldığını aktardı.

Altunsu, maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarına özen edilmemesinin beraberinde aşılama yaptırmamanın vaka artışına hastalık bulunduğunu belirtti.

Vakaların iri çoğunluğunu 25-45 gözyaşı aralığındaki etkin kesimin oluşturduğunu özetleyen Altunsu, ofislerde düzlem havalandırmasının elleme yapılması, maskelerin banko boşlama edilmemesi ve toplumsal mesafeye uyulması gerektiğine ayraç etti.

Altunsu, kurallara uyulması şeklinde vaka sayılarının aceleci biçimde azalacağını söyledi.

Kovid-19 ile ilişik her insanın ilişkin düşeni gerçekleştirmek mecburiyetinde bulunduğunu vurgulayan Altunsu, şöyleki bitmeme etti:

"Bütün devletlerde motto belli, maske, mesafe, hıfzıssıhha ve aşı. Yani bu kurallara, tedbirlere uymazsak sıkıntıyı gine maşer namına biz yaşıyoruz. Yine hastaneye yatışlarımız, ölümlerimiz artıyor. Bu kurallara uyduğumuz devir ki ortak fasıl gerçek açıdan tedbirlerle bunların elleme neticelerini da gördük. Burada şahısların özlük şahsi tedbirlerine uymaları aşırı aşkın ehemmiyetli fakat o devir neticeye ulaşacağız."

Altunsu, aşıdan ötürü rahatsızlığı geniş geçirmenin rehavete hastalık olmaması gerektiği uyarısında da bulundu.

"Aşılar ortak an ilkin tamamlanmalı"

Hatay Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Mehmet Özdoğan da lazım döllenme gerekse filyasyon ve bilgilendirme çalışmalarıyla 24 bugün görevde olduklarını vurguladı.

Kış aylarında olunduğuna yer veren Özdoğan, şunları kaydetti:

"Soğuklar nedeniyle gizli bölgelerde yurttaşlarımızın iç içe olması, enflüanza ve antipatik algınlığının artmasıyla 2 haftadır Kovid-19 olaylarında artış gözlenmekte. Son 3 gündür eksilme gözlemlemekteyiz. Evet vaka sayısında artış mevcut fakat bizi sevindiren hastanemizde, serviste, koyu bakımda muntazır hastamız yok. Kovid-19, Hatay'da arama altında diyebiliriz. Kontrol dibine alınması, durdurduğumuz anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın, Sağlık Bakanlığımızın belirttiği kabil maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına uymalarını salık mektubu ediyoruz. Özellikle cıvıl cıvıl ortamlarda 'Biz aşılıyız, bizlere ortak bilinçlilik olmaz.' niteleyerek kurallara uymamaları başağrısı yaratabilir. Çünkü virüs, beden direnci cılız olanlara yahut aşılarını tamamlamamışlara başağrısı yaratabiliyor. Herkesin aşılarını ortak an ilkin tamamlamasını istiyoruz."

Özdoğan, kurallara uyulması yerinde bu hastalığın el birliğiyle atlatılacağını umduklarını söyledi.

"Hastalığı ağırbaşlı geçirenlerin yüzdelik 95'i aşısız"

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Doğu Akdeniz illerinde mevsimlik etkiye ilişkin namına akıbet 2 haftalık süreçte vaka sayılarının arttığını belirtti.

Havaların soğumasıyla vatandaşların gizli mekanlarda şimdi ortak tomar aralık geçirmeye başladığını aktaran Ceviz, "Her ne denli olaylarda ortak artış olsa da aşısı tamamlanan ve ağırbaşlı süreğen rahatsızlığı namevcut artı tanılı kişiler, rahatsızlığı evlerinde karantina altında şimdi geniş geçiriyor. Hastalığı ağırbaşlı nâkil ve koyu bakımlarda takip edeni meydana getirilen hastalarımızın yüzdelik 95'i aşısız ve aşısı güdük kişiler." sanarak konuştu.

Ceviz, Mersin'in 2. düze aşılamada yüzdelik 80'i aştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu tam değil. Son devirde döllenme az şimdi tevakkuf noktasına geldi. Vatandaşlarımızdan, ilkin gençlerimizden talebimiz, kalık aşılı yada aşısız olanların ortak an ilkin esenlik tesislerine başvurma ederek aşılarını yaptırmaları. Kendimizi ve sevdiklerimizi arkalamak istiyorsak ortak an ilkin aşımızı olalım. Doğabilecek olumsuzlukların önüne geçelim."

"Vaka sayısı minimum il olma amacında tehlikesiz adımlarla ilerleyeceğiz"

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise site namına Kovid-19 ile mücadeleye bitmeme ettiklerini anlatarak, "Fakat maatteessüf 2 haftadır en faziletli seyreden il durumundayız. Bu gidişat bizi aşırı üzüyor. Bugüne denli aşırı kalburüstü getirmiştik. İnanıyorum ki en çelimsiz sürede toparlayacağız ve vaka artışını düşüşe geçireceğiz." dedi.

Tekrar vaka sayısı minimum il olmayı umduklarını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun düşüncesince de tedbirlere uymamız ve aşılarımızı olmamız gerekiyor. Hiçbir devir yılmadan, yılgınlığa düşmeden ve bıkmadan, koronavirüs bitene denli mücadeleyi sürdürmekten apayrı çaremiz yok. En elleme biçimde eskiden bulunduğu kabil bu mücadeleyi sürdürelim ve en çelimsiz sürede inşallah ilimizde koronavirüs vaka sayılarını en aşağılara düşürmek düşüncesince tedbirlere uymaya bitmeme edelim ve aşılarımızı olalım."

Vaka sayısındaki artışın nedenlerini de değerlendiren Yılmaz, "Vaka sayısındaki artışa hastalık namına tedbirlerin vatandaşlarımızca gevşetildiğini görüyoruz. Tedbirlere uymamız şart. Şu an ikinci düze aşılamada Türkiye'de ikinci il durumundayız. İnanıyorum ki bu tedbirlere uyarak ve aşılama namına vaka sayısı minimum il olma amacında tehlikesiz adımlarla ilerleyeceğiz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ