USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Vanlı kadınlar 'çiftçi okulu' sebebiyle müstahsil oldu

Van'da oluşturulan "Uygulamalı Çiftçi Okulu"nda sütün işlenmesi, sağlıklı şartlarda saklanması ve üretim standartları dair edep bilimi bilimi meydan 25 müteşebbis kadın, sattıkları ürünler ile hem familya bütçesine, aynı zamanda hayvancılığın büyüme göstermesine ula

Vanlı kadınlar 'çiftçi okulu' sebebiyle müstahsil oldu
14-12-2021 12:15
Van

Çatak ilçesinde canlı kadınlar, sabık sene Avrupa Birliğinin finans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bilirkişi desteğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş donanmasında yaşama geçirilen "Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi"nden faydalanmak düşüncesince müracaatta bulundu.

Başvuruları ikrar edilen hanımlara müteveccih mazot ve mazot ürünlerinin üretimi ve saklanma koşulları, otlu peynirin sodyum klorür oranı, mazot ürünleri standartları hikayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri kabilinden eğitimler verildi.

6 ay devam eden eğitimleri başarıyla mütemmim kadınlar, bu sayede civarda yetişen endemik bitkilerle hazırlanmakta bulunan otlu peynir ve gayrı mazot ürünlerini elan nitelikli ve standartlara akıllıca çoğaltma olanağı buldu.

Kendilerine maruz paslanmaz mazot güğümü ve takım desteği ile elan çağdaş şartla üretim hazırlamaya başlamış bulunan kadınlar, otlu peynir, tereyağı, kesik ve yoğurt satarak hem ailelerini geçindiriyor aynı zamanda hayvancılık faaliyetlerinin büyümesine yardım sunuyor.

Kadınlar, birleşke çatısı altında güçlerini birleştirerek ürünlerini elan açık bölgede pazarlamayı hedefliyor.

"Elde ettiğim gelirle kardeşlerimi okutuyorum"

İlçenin Selçuklu Mahallesi'nde canlı Emine Susan, AA muhabirine, kursta mazot ürünlerinin üretiminde bilmedikleri detayları, peynirdeki sodyum klorür oranı, hıfız şartları üzere toy bilgiler öğrendiklerini söyledi.

Beslediği 90 küçükbaş hayvandan elde etmiş olduğu gelirle geçindiğini tamlayan Susan, şu şekilde konuştu:

"Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi'nin baş döndürücü yararını gördüm. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki mazot üretim tesisine götürüldük. Orada kullanışlı eğitimler aldık. Hayvanlarımızı sağıyoruz. Peynir, yoğurt, sadeyağ üzere mazot mamüllerinden elde ettiğim gelirle hem fasile ekonomik durumuna yardım sağlıyorum aynı zamanda hayvanlarıma oyun alıyorum. Bundan sonraları elan mıhlı üretim yaparak elan baş döndürücü müşteriye ulaşabileceğiz. Okula revan 3 kardeşime de dayanak oluyorum, pedagoji bilimi harcamalarını karşılıyorum. Elde ettiğim gelirle onları okutuyorum. Hayvancılık haricinde bambaşka birlikte gelirimiz yok."

Hayvancılık hazırlamaya bitmeme edeceğini dile getiren Susan, efsanevi sayısını artırarak kuracakları birleşke sebebiyle elan baş döndürücü verim satmayı hedeflediğini vurguladı.

"Kooperatif ihdas dair da dayanak vereceğiz"

Proje koordinatörü Bünyamin Hakan ise Van ve civarında ehemmiyetli barışma kaynaklarından bulunan otlu peynirin ve mazot ürünlerinin bellik kıymeti ile kalitesinin artırılması, elan açık pazarlara satılması benzeri "Uygulamalı Çiftçi Okulu" kursu başlattıklarını anlattı.

Görevliler kabilinden kursa dahil bulunan 25 kadına, eğitimler verildiğini kaydeden Hakan, şu şekilde konuştu:

"Önceden anadan görme yöntemlerle üretimi meydana getirilen otlu peynirin, sütün, yoğurdun ve çökeleğin elan mıhlı şartlarda korunum edilerek pazarlanmasını hedefliyoruz. Eğitimlerimiz bitmeme ediyor. Çatak'ta elan baş döndürücü küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Kursa dahil bulunan hanımlara mazot güğümü dağıttık. Bu sayede sağdıkları sütü elan sıhhatli ortamda saklayabilecekler. Çiftlik ve mazot üretim tesislerinde eğitimler verdik. Kadın marifetiyle üretimi meydana getirilen mazot ürünlerinin bellik kıymetini artırmayı amaçlıyoruz. Özellikle rustik bölgelerdeki kadın çiftçilerimiz baş döndürücü ayrımlı bölgelerde tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Ürettikleri mazot ürünlerini satabilecekleri birlikte birleşke ihdas dair da dayanak vereceğiz."

"Kadın ve gailesiz çiftçilere fazlalık ayrımcılık yapıyoruz"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Raci Selçuk da bayanların tarım, hayvancılık ve besin üretiminin en ehemmiyetli oyuncuları bulunduğunu aktardı.

Kadınların üretimde elan baş döndürücü yalan sahibi olmalarını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Selçuk, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın öncülüğünde nice projeyi yaşama geçirdik. Kadınlara ve gailesiz çiftçilere fazlalık ayrımcılık yapıyoruz. Onları üretime vermek düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi hazırlamaya çalışıyoruz. FAO iş donanmasında kadın çiftçimize mazot hijyeni, hıfız şartları ve efsanevi sağım teknikleriyle ait pedagoji bilimi verdik." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ