USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Veteriner doktor adayları sanal cerrahi eğitimiyle mesleksel deneyim kazanıyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı'ndaki Cerrahi Öncesi Uygulamalar ile Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları modülleri ile kılgısal eğitimlerle mesleğe hâlâ görmüş geçirmiş hazırlanma olanağı buluyor.

Veteriner doktor adayları sanal cerrahi eğitimiyle mesleksel deneyim kazanıyor
27-07-2022 12:06
Ankara

AÜ Veteriner Fakültesi ve Cerebrum Tech'in iş birliğiyle öğrencilerin nazari eğitimlerini sübvanse etmek üzere gücük ay ayında kurulan Sanal Gerçeklik Laboratuvarı, önce etapta "arıcılık" eğitiminde öğrencilere ve ilgililere fariza verdi.

Bugüne denli arıcılıkta 275 öğrencinin terbiye almış olduğu laboratuvarda, demin de Cerrahi Öncesi Uygulamalar ile Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları modülleriyle kullanışlı terbiye veriliyor.

AÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, sanal gerçeklik, metaverse ve sayısal teknolojilerin tamamı dünyada ve Türkiye'de aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Bu teknolojilerin ilkin terbiye müfredatında ve çalışmalarda kesinlikle kullanılması icap ettiğini tamlayan Yarsan, "Biz bu düşünceden hareketle bu senenin gücük ay ayında Sanal Gerçeklik Laboratuvarı'nı fakültemizde açtık. Laboratuvar, millî ve arsıulusal kurda baytar fakülteleri içinde birlikte ilk. Bu laboratuvar içerisinde, arıcılık eğitimi, efsanevi hizmetçi ve cerrahi parça biçiminde 3 modülü yaşama geçirdik. Şu an hem efsanevi hizmetçi bununla beraber cerrahi icraat kısmı deli dolu kullanılıyor." sanarak konuştu.

"Eğitimin standardını artırmayı hedefliyoruz "

Projeyi yürüteç AÜ Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin de, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı ile baytar doktorluk dalında eğitimin standardını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Fakültelerde ilkin cerrahi bölümde yaşanmış bulunan en şişman handikabın pratikte efsanevi yetersizliği olduğuna uyanıklık çekici Sevin, şöyleki bitmeme etti:

"Üniversitemizde nazari eğitimin peşi sıra maruz sanal gerçeklik eğitimiyle öğrencilerimizi hazırlamış oluyoruz. Eğitim 30 zaman sürüyor. Gözlüğü çıkarıp taktığınızda yahut programı baştan açtığınızda hayvana baştan karışma edebiliyorsunuz, efsanevi ölmüyor ve yeni baştan karışma şansı bulabiliyorsunuz. Öğrenciler ameliyatlarda beğenilen cerrahi malzemeleri de biricik hiç tanışıklık fırsatı buluyor, bu da şişman birlikte avantaj. Türkiye genelinde baytar fakültelerindeki mektepli sayısında artma var. Böyle olunca pratikte eksilme meydana gelebiliyor. Sanal Gerçeklik Laboratuvarı bu açığı kapatabilmek düşüncesince aşırı işe yarayacak."

Sevin, uygulamanın hem özlük medrese öğrencilerine hem gayrı üniversitelerden mevrut öğrencilere bununla beraber bu bölgeye ilişik duyan meslektaşlarına müteveccih bulunduğunu belirterek, öğrenime dışardan katılacakların dekanlığa müsaade yazısıyla başvurma ettikten sonraları laboratuvarın uygunluğuna mucibince eğitimlere katılabileceğini söyledi.

"Hayata geçirdiğimiz modül, öğrencilerin eğitimi açısından şişman birlikte ehemmiyet bildirme ediyor"

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Modülünü tanıtıcı AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çalık ise insanoğlu derece hayvanların da beslenmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

İnsanlarda tanıdık rahatsızlıkların şişman kısmının hayvanlardan güzeşte zoonotik emraz olduğuna ayraç fail Çalık, "Bu noktada ehemmiyetli bulunan hayvanların mıhlı biçimde beslenmesi ve yaşamlarını bitmeme ettirmesi. Bu noktada yaşama geçirdiğimiz Hayvan Besleme ve Yemler Modülü, öğrencilerin eğitimi açısından şişman birlikte ehemmiyet bildirme ediyor." sanarak konuştu.

Hayvan Besleme Modülü'nün önce bölümünde, en önce öğrencilere efsanevi beslemede münteşir namına beğenilen 25'ten birlikte tomar hile kabak maddesinin tanıtıldığını tabir fail Çalık, bu hile kabak maddelerinin gıda bileşenlerini kullanışlı namına öğrencilere aktardıklarını dile getirdi.

Modülün ikinci kısmı bulunan hayvanların günce tükettiği hile karışımlarının hazırlanmasıyla ilgilendiren "rasyon formülasyon" bölümünde ise öğrencilerin önce modülde öğrendiği hile kabak maddelerinden belli başlı birlikte mahlut hazırlayarak, hayvanların dirim ve mahsul gereksinimlerini karşılayacak formülasyon gerçekleştirmelerini istediklerini özetleyen Çalık, öğrencilerin beslenmeye ilişkin şekillenen bazısı metabolik rahatsızlıkları da kullanışlı görebildiğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ