USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Vücudu doğru ve muvazeneli kullanmak yaşam kalitesini artırıyor'

Ayakta durma, oturma, yatma yahut cereyan esnasında ayrımlı doğru vakfe yöntemlerinin ne olması gerektiği karşı mütekellim Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şeniz Kulle “Doğru vakfe alışkanlıklarına erbap sıfır insanoğlu günce yaşamlarında ehemmiyetli keyif sorunları ile karşıla?

'Vücudu doğru ve muvazeneli kullanmak yaşam kalitesini artırıyor'
02-03-2022 10:47

Anne-babaların çocuklarına en yoğun dediği şeylerin başlangıcında “kambur durma”, “dik yürü” üzere duruşları ile ilgilendiren tembihat gelir. Sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de; yürürken, otururken, çalışırken ayrıca uyurken güçlü vücudu doğru ve istikrarlı kullanmak yaşam kalitesini iri miktarda artırır. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şeniz Kulle, postür adına isimlendirilen doğru duruşun ne olması gerektiği ile ilgilendiren ehemmiyetli ipuçları verdi.

Normal duruş, adale kadit sisteminde ortak zorlanmaya faktör olmayan, bünyenin alışılagelen eğriliklerinin korunduğu eklemlere meri kuvvetlerin istikrarlı dağıldığı duruşa denir. Kişinin cisim tipi, ırk, cinsiyet, sistem ve hobileri, ruh bilimsel hali ve günce yaşam alışkanlıklarına mucibince tahavvül gösterse de doğru duruş; kasların, bağların, deveran sistemimizin ve organlarımızın uyumu düşüncesince aklık ve metin postür dirimlik ehemmiyet taşır.

Vücudun taşıyıcısı bulunan omurga, hata duruştan en ortak tomar etkilenen sistemlerin başlangıcında gelir. Omurgaya binen yüklerin güzel taşınabilmesi düşüncesince bağların ve kasların dengede olması gerekir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şeniz Kulle, “Bozuk postürdeki balans bozukluğu, yorgunluğa omurgada asimetriye ve nosiseptif uyarılarla ağrıya sefer açar. Anormal postürü destek olmak düşüncesince kaslar başlangıç döndürücü gerilir. Zamanla spazm ve dert ortaya çıkar” laflarıyla hata vakfe pozisyonlarının etkilerine değindi. Doğru postürle ilgilendiren ise Uzm. Dr. Şeniz Kulle, “Doğru duruşta herhangi ortak ağırbaşlılık cisim kısmına ağırbaşlılık dağılır, beklenmedik soğurma edilir, akım açıklığı korunup, stabilite ve mobilite düşüncesince muktezi hareketler serbest arama edilir” ifadelerini kullandı.

Doğru oturmak, doğru uyumak
İyi ortak postürün; ayakta durma, oturma, yatma yahut akım esnasında değişik özellikler taşıdığını vurgulayan Şeniz Kulle, “Ayakta dururken başlangıç dik, döş ileride, döl yatağı içe çekik halde olmalıdır. Bu güzel duyusal ortak görünüşten ortak tomar cisim kısımlarının birbirleriyle ilişkilerini ayarlayan, organ, paradigma ve bacakların minimum erke tüketerek fonksiyonlarını hesabına getirmesini sağlayıcı ortak duruştur” dedi.

Yürümek, oturmak, dalmak günce yaşamın asliye döngülerindendir. Bunları yaparken doğru ortak halde akım kılmak ve vakfe teşhir etmek avlu kalitemizi de yükseltir. Özellikle masa başı etkin şahısların günlerinin iri ortak kısmı oturarak geçmekte.

Kulle, “Otururken endam düzlem ve omuzlar geride olmalı. Kalçalar sandalyenin arkalığına değmeli, alamet çukurluğu ortak yastıkla desteklenmelidir. Vücut ağırlığı kalçalara denktaş dağıtılmalı, dizler kalçalardan geniş yüksekte olmalı. Bunun düşüncesince kadem yükselticisi kullanılabilir. Ancak en ehemmiyetli kurallardan bir tanesi bire ortak pozisyonda 30 dakikadan ortak tomar oturmamaya nazarıitibar ederek vale oğlan adına atılmamalıdır. Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken, sandalyenin önüne doğru arazi değiştirilmeli ve bacaklar düzlem bir duruma getirilerek kalkılmalıdır. Belden öne eğilmekten kaçınılmalıdır” ifadesini kullandı.

Uyku pozisyonunun hem hab kalitemizi bununla beraber fiziki yorgunluğumuzun seviyesini belirlediğini hatırlatan Kulle, “Uyurken başlangıç dibine behemehâl yastık konulmalı ancak yastık ortak tomar faziletkâr olmamalıdır. Omuzlar yastığın altında kalmalıdır. Sırtüstü yatarken dizlerin altına, taraf yatarken bacakların arasına yastık konulmalıdır. Uzun devamlı yüzükoyun yatılmamalı, yüzükoyun yatarken döl yatağı dibine yastık konulmalıdır” dedi.

Nedenler, sonuçlar
Doğru vakfe alışkanlıklarına erbap sıfır insanoğlu ise günce yaşamlarında ehemmiyetli keyif sorunları ile maç riski taşıdığını kail Kulle, “En yoğun tanıdık vakfe bozuklukları ortada kifoz, skolyoz, kalık lordoz, düzleşmiş bel, bağan çiğin ve başın önde bulunduğu duruşlar sayılabilir. Kötü postürün en yoğun sebepleri adına irsî bozukluklar, alışkanlıklar ve terbiye eksikliği diyebiliriz. Diğer biçimsiz postür sebepleri ortada obezite, adale zayıflıkları, huzursuz kaslar, elastikiyet kaybı, hata pabuç seçimi, biçimsiz düzentileme koşulları, hab bozuklukları ve psikoloji gestalt bozuklukları sayılabilir” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ