USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yaban yaşamı darülfünun öğrencilerinin fotokapanına yansıdı

Kastamonu'nun Araç ilçesinde darülfünun öğrencileri kabilinden yerleştirilen fotokapanlar, çandır hayvanlarının hayatına bağlı görüntüleri kaydetti.

Yaban yaşamı darülfünun öğrencilerinin fotokapanına yansıdı
01-05-2022 13:43
Kastamonu

Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Av ve Yaban Hayatı Programı öğrencileri, Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal'ın "Avlak Yönetimi ve Avlanma Teknikleri" dersi kapsamında, ilçenin ormanlık alanlarındaki su kaynaklarına DOĞRU bölgelere fotokapan yerleştirdi.

Fotokapanlar alanda canlı kurt, ıssız domuzu, sansar, tilki, tavşan, kara ve baş döndürücü sayıda kuş çeşidini görüntüledi.

Haberal, AA muhabirine, öğrencilerle derslerimizi ortak hafta kuramsal ortak hafta da sahada sürdürdüklerini söyledi.

Uygulama kapsamında öğrencilerle değişik ortak düzentileme hazırlamaya değişmeyen verdiklerini özetleyen Haberal, "Rektörümüz, Dekanımız ve Yüksekokul Müdürümüzün destekleri ile o bölgedeki ıssız yaşamını gitmek düşüncesince ortak fotokapan kuralım dedik. Bu alanda ne cins hayvanların yaşadığını ve alışkanlıklarını belirleme eylemek düşüncesince kılgısal ortak aktiflik hazırlamaya değişmeyen verdik." dedi.

Oldukça dişi ortak düzentileme bulunduğunu aktaran Haberal, "Güzel verilere ulaştık. Şu anne kadarki görüntülerde hoppadak kocaoğlan yok. Onun haricinde alanda canlı hayvanların hepsini görüntüledik. Kurt, sansar, tilki, tavşan, karaca, hınzır görüntüledik. Asıl hedefimizde kocaoğlan ve al geyik var. Onları da incelemek düşüncesince çalışmamız bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Görüntüleri Milli Parklar ile paylaşacaklarını tamlayan Haberal, "Görüntülerde hayvanların davranışlarını gözlemlemeye de çalıştık. Genellikle su yataklarına koyduk fotokapanlarımızı. Su yataklarına ne hayvanın ne saatte geldiğini belirleme etmeye çalıştık. mesela sabahleyin saatlerinde karacalar geliyor, kuşlar sabahleyin ve akşam ezanı saatlerinde geliyor. Domuz sürüsünün hem gece, hem sabahleyin geldiğini, kurtlar ve tilkilerin bu alanlara akşam saatlerinde geldiğini gördük. Hem hayat koşullarını aynı zamanda tutum şekillerini gözlemlemeye çalıştık fakat gerçek gayemiz siper dibine kabul eylemek içindi." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ