USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Yanlış ayakkabı tercihi ganglion kistlerine neden olabilir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, ganlion kistleri üzerine açıklamalarda bulundu.

'Yanlış ayakkabı tercihi ganglion kistlerine neden olabilir'
08-12-2021 12:50

Ganglion kistlerinin çoklukla ağrı olmaksızın bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, “Bazı hallerde kistler, mafsal hareketleri ile bu arada ağrıya yahut müşterek sinire edisyon yaparak uyuşmaya ve karıncalanmaya etken olabilir. El ve el bileğini kesif kullanan sistem gruplarında, mafsal ve tendonlarda iltihaplanması yahut romatizması olanlarda şimdi kesif görülür. Ayrıca ayaktaki ganglion kistlerine başta elverişsiz ve yoğun düzen ayakkabı giyen insanda şimdi müşterek tomar rastlanır. Bir kisti enjeksiyon kabilinden incitici nesnelerle delmeye çalışırsanız enfeksiyon ve yineleme riskini artırırsınız” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, ganlion kistleri dirlik açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Üşen, ganglion kistlerinin müşterek eklemin yahut kasın kemiğe yapışan bölümü bulunan müşterek tendonun üstünden menşe alan, içi nakit mahmul kesecikler bulunduğunu belirterek, “Bu kistler adale kadit sisteminin herhangi müşterek DOĞRU görülebilmesine karşın en baş döndürücü el ve el bileğinde görülür. Tipik yerine el bileği sırtında, fındık büyüklüğünde, sınırları belirgin, itidalli sertlikte müşterek kabarık yerine ortaya çıkar. Bu keseciklerin içerisindeki sıvı, jöle kıvamında, bulaşkan ve saydam renktedir. Ganglion kistlerinin boyutları büyüyüp küçülebilmekle bu arada boyu 3 santimetreyi bulabilmektedir. Ganglion kistleri güzel işkilli kistik tümörlerdir ve biçimsiz işkilli olma ihtimalleri yoktur” diyerek konuştu.

"Dar ve yoğun düzen ayakkabı riziko faktörüdür"
Ganglion kistlerinin çoğunlukla 15 ila 40 gözyaşı aralığında görüldüğüne ilgi çekici Dr. Öğr. Üyesi Üşen, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Ganglion kistlerinin kesme nedenleri bilinmemekle bu arada oluşumlarıyla irtibatlı faktörler vardır. Bunlardan biri mafsal yahut tendon yaralanmasıdır. Yaralanma sonrası tendon zarı yahut mafsal kapsülündeki önemsiz yırtıklardan mafsal sıvısı hariç sızar ve kiste etken olur. El ve el bileğini kesif kullanan sistem gruplarında, mafsal ve tendonlarda iltihaplanması yahut romatizması olanlarda şimdi kesif görülür. Ayrıca ayaktaki ganglion kistlerine başta elverişsiz ve yoğun düzen ayakkabı giyen insanda şimdi müşterek tomar rastlanır. Bunun nedeni de ayak bileğinin ön kısmında küsurat ovuşturma ve tekrarlayan sınırlı travmalardır. Ganglion kistlerinin en kesif belirtisi değirmi yahut söbe şekilli şişliklerdir. Şişlikler çoğunlukla yumuşaktır ancak etraflıca zamandır var ise kaba de olabilir. Ganglion kistleri çoklukla ağrısızdır. Bazı hallerde kistler, mafsal hareketleri ile bu arada ağrıya yahut müşterek sinire edisyon yaparak uyuşmaya ve karıncalanmaya etken olabilir. Ganglion kistleri çoğu kez fiziksel araştırma sonrası canlandırma edilebilir. Doğru müşterek canlandırma düşüncesince ilk önce güzel nesiç mu mızrap çıkıntısı mı olduğundan emniyetli peyda etmek düşüncesince röntgen çekilir. kuşku DOĞRU mafsal iltihaplanması yahut ur kabilinden gayri maraz ihtimallerini aşağılamak düşüncesince ultrason yahut mıknatısi titreşim kabilinden görüntüleme şekilleri kullanılabilir. Ayrıca kist sıvısından sağlam alınıp laboratuvarda çözümleme edilmesi de tanıya yardımcıdır. Bununla baş başa şişliğin bambaşka müşterek hastalığın belirtisi olmaması sebebiyle emniyetli peyda etmek düşüncesince doktorunuza istişare etmek herhangi müşterek devir en iyisidir".

"Kist strateji edilmeli, telefon kullanması azaltılmalı"
Dr. Öğr. Üyesi Üşen, ganglion kistlerinin şişman müşterek çoğunluğunun tedaviye gerekseme duymadan kendinden küçülüp kaybolduğuna ayraç ederek, "Ağrısız ganglion kistlerinin çöküntü ihtimali efdal yer aldığı düşüncesince önceki yapılacak nesne takiptir. Takipte kistin büyüdüğü, mafsal hareketini zorlaştırdığı yahut ağrıya etken yer aldığı görülürse otama ihtiyaçı ortaya çıkar. Tedavi alternatifleri ortada önceki tam ait eklemin splintler ile sabitlenmesi, yangıyı ezici ilaçların kullanması ve kistin boşaltılması arazi alır. El ve el bileğinde ganglion kisti olanlarda elektronik beyin ve telefon yararlanma sürelerinin azaltılması önerilir. Ayak ve ayak bileğinde kisti olanlarda elverişsiz ve yoğun düzen ayakkabı giymemesi, kistin yer aldığı alana güzel pedler konulup kiste basıyı azaltması önerilir. Kistin boşaltılmasına ve gayri tedavilere karşın yineleme durumlarında ise cerrahi girişimler düşünülebilir. Ganglion kistinin bulunmuş yer aldığı alana gereğince dernekevi yahut umumi duyum yitimi altında cerrahi müdahaleler yapılabilir. Bununla bu arada cerrahi müdahaleler sonrası da yineleme ihtimali görülebilir" ifadelerini kullandı.

"Evde kisti iğneyle delmeyin, patlatmaya çalışmayın"
Ganglion kistlerine dirlik internette arazi meydan yöntemlerden ırak durulması icap ettiğini tabir eden Dr. Öğr. Üyesi Üşen, “Bir kisti enjeksiyon yahut gayri incitici nesnelerle kendiniz delmeye çalışmayın. Bu yineleme riskini artırır ve başkaca enfeksiyonlara neden olabilir. Kistlerle ait yayılmış müşterek yanılgı, onlara şişman müşterek nesneyle vurmanın onları patlatacağı yahut küçülteceği ve namevcut edeceğidir. Bu formül uygulandığında yineleme riski baş döndürücü şimdi yüksektir ve kendinizi yaralayabilir yahut kist etrafında enfeksiyonlara neden olabilirsiniz. Evde yapılacak en tertemiz tedavilerden biri kist üstüne hamam uygulamalardır. Sıcak yürütüm kist içerisindeki sıvının yoğunluğunu azaltıp bu sıvının lenfatik düzene şimdi aceleci akmasına asistan olabilir. İnternette paylaşılan evde meydana getirilen kürlerin hiçbirisinin ganglion kistlerini ortadan kaldırabileceğini yahut önleyebileceğini yayınlayan düzentileme yoktur. Ganglion kistlerinin üstüne makbul kürler, tek tesiri olmasa bile kistlerin kendinden gerileyebilme ihtimali zımnında kandırıcı yerine kürlerin can alıcı bulunduğunu düşündürebilir. Bu da paylaşımların ve kullanıcı yorumlarının dümdüz kürlerin kalburüstü görünmesine etken olmaktadır” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ