USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Yaşama şansı yok' denilen çocuk ana karnındaki operasyonla yaşama tutundu

Mersin'de bulunmaz tanıdık "amniyotik band sendromu" zımnında vücuduna kordonlar dolanan ve "yaşama şansı yok" denilen Elif Vera bebek, 16 haftalıkken ana karnında meydana getirilen cerrahi operasyondan kısaca 5 ay sonraları dosdoğru biçimde dünyaya geldi.

'Yaşama şansı yok' denilen çocuk ana karnındaki operasyonla yaşama tutundu
09-01-2022 13:59
Mersin

Tarsus ilçesinde canlı Hayrunnisa ve Mehmet Polat çifti, ikinci çocuklarını kucağına kabul etmek düşüncesince hayalet kurarken, başvurdukları hastanede bebeklerine "amniyotik band sendromu" (Anne karnında bebeğin süresince yüzmüş olduğu amniyon sıvısı ile mahmul amniyon zarının, bebeğin el, kadem yahut başına dolanması ve ya yapışması) tanısı konuldu.

Doktorlar, bebeğin nesil kordonu ve saf eline dolanan "band" (zar) zımnında geçinme şansı bulunmadığını belirterek, gebeliğin sonlandırılmasını istedi.

Televizyonda zat durumlarında bulunan ve bebekleri dosdoğru biçimde dünyaya mevrut müşterek ailenin haberini izleyen Polat çifti, Antalya'da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru ile irtibata geçti.

Aileye, araştırmalarda bebeğin dirimlik riski bulunmuş olduğu ve doğsa fark saf kolu olmaksızın dünyaya geleceği belirtildi. Kumru ve ekibi, bu riske karşın hususi cihazlarla ana karnındaki bebeğe dolanan kordonları kesip çıkardı.

Polat çifti, bu cerrahi müdahalenin ardından, gebeliğin 37. haftasında dosdoğru biçimde dünyaya mevrut kız bebeklerini kucağına almanın mutluluğunu yaşadı.

"Bu bizim mucizemiz"

Hayrunnisa Polat, AA muhabirine, müşterek ana yerine baş döndürücü güç vakitler geçirdiğini söyledi.

Süreç bünyesinde hem bedeniyle bununla birlikte ruhen baş döndürücü yorulduğunu özetleyen Polat, kavuştuğu bebeğinin afiyet durumunun elleme bulunduğunu belirtti.

Polat, bebeklerine Elif Vera adını koyduklarını tabir ederek, şu biçimde konuştu:

"İlk özellikle baş döndürücü korkuyordum, ne olacak diye. Şimdi sıkıntımız yok, bebeğimizin gelişimi güzel. Doğumdan sonraları bebeğimi elden kucağıma alamadım. Bir hafta kuvözde kaldı. Doğduğunda yalnızca sesini duydum. Kuvöze gittiğimde değişik havas hissettim. Kucağıma aldığımda baş döndürücü ağladım. Mutluydum, ayrı müşterek mutluluk. Normal doğum yaparsın, on paralık başağrısı olmaksızın bebeğin dünyaya dirimsel fakat bu derece sıkıntıdan sonraları ana olmak... Hem o yıprandı hem ben. Bu bizim mucizemiz. Çok bahtiyar olduk. Bir çocuk deyip geçmemek lazım. Onun da canı, ruhu var. Allah'ın izniyle hakeza dobra müşterek obje dünyaya geldi."

"Eşim ve kızım düşüncesince baş döndürücü endişeleniyordum"

Baba Mehmet Polat, eşinin rutin kontrollerinde bebeklerine "amniyotik band sendromu" tanısı konulduğunu ve bu hale baş döndürücü üzüldüklerini dile getirdi.

Zor eyyam geçirdiklerini tabir fail Polat, kişileştirme konulduğunda kendilerine gebeliğin ya sonlandırılması icap ettiğini ve ya bebeğin hastalıklı doğmuş riskini hücre almaları icap ettiğinin bildirildiğini aktardı.

Polat, elden değişmeyen vermediklerini ve müşterek imge beklediklerini anlatarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Allah'tan imge kesilmez derler. Biz de elden değişmeyen vermedik. Ne olursa olsun çocuğumuzu kucağımıza kabul etmek istiyorduk. Kötü müşterek duygu. Kimsenin başına gelmesini istemeyiz. Ufacık müşterek şansımız, umudumuz düşüncesince Antalya'ya gittik. Ameliyat sırası baş döndürücü sıkıntılıydı. Yaklaşık 3 ahit sürdü. Eşim ve kızım düşüncesince baş döndürücü endişeleniyordum. Selahattin öğretmen ameliyattan çıktığında ameliyatın değerli geçtiğini söyledi. Ondan sonraları 24 saatlik müddet de baş döndürücü zordu. Kontrole gittik. Hocamız, korkulacak müşterek durumun olmadığını anlattı. O devir içimiz rahatladı. Çok sevindik. İlk çocuğumuzda bu çeşit teessürat yaşamadık. İkinci çocuğumuzu merakla bekledik. Kolu elbette olacak, cerrahi engelleme elbette geçecek? Şu an müşterek başağrısı görünmüyor."

Polat, şu an 5 maaş kızının dosdoğru bulunduğunu belirterek, "Normal müşterek doğum reşit kabil bebeğimizin sağlığı yerinde. Bir kolu az buçuk edilgen fiil fakat konuştuğumuz etibba var. 'O da geçecek' diyorlar. Doktorlarımıza baş döndürücü teşekkürname ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu olaylara genel anlamda gebeliğin sonlandırılması önerilir"

Prof. Dr. Selahattin Kumru da nesil kordonuna "band" dolandığında çocuk büyüdükçe kordondan müvellidülhumuza geçişi olmayacağından evlatların kaybedildiğini aktardı.

Aile kendilerine başvurduğunda bebeğin saf kolunda baş döndürücü müşterek tomar ödem ve atardamardan çağ akışının bulunmadığını dile getiren Kumru, bebeğin "band" dolanan kolunun öteki kolundan üç kıvrım şimdi ıvır zıvır bulunduğunu kaydetti.

Kumru, ana karnından cerrahi engelleme sonrası su gelmesinin, er doğum riski bulunduğunu bildirerek, "Fetoskopi yöntemiyle alıcı sebebiyle bebeğin bulunmuş olduğu amniyotik boşluğun, suyun içerisine girdik. Göbek kordonuna ve müşterek iki yol dirseğine dolanan bandı keserek çıkardık. Bebek dosdoğru biçimde dünyaya geldi. Sağ elinde akıntı kısıtlılığı zımnında yalnızca hikmet tedaviye gereksinimi var." diyerek konuştu.

Literatüre girmesi düşüncesince "bu enteresan vakayı" ilmî dergiye gönderdiklerini, "amniyotik band"ın doğumlarda 3-10 binde müşterek görüldüğünü tamlayan Kumru, "Bu olay kabil olanlara genel anlamda gebeliğin sonlandırılması önerilir. Aileye hamilelik sonlandırma önerildikten sonraları ana karnında engelleme edip, bebeklerini afiyet müşterek biçimde kucaklarına almaları hakkıyla olağanüstü kabil oldu." dedi.

Kumru, sigara kullanan, bap bağımlısı bulunan yahut kafeini müşterek tomar tüketen hanımefendilerin "amniyotik band sendromu" noktasında riziko taşıyabildiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ