USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. göbek temsilcisi

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden meydan Gaziantepli değirmi ustası Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. göbek temsilcisi
17-01-2022 12:53
Gaziantep

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden düzlük Gaziantepli değirmi ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

Geçmiş senelerde vatandaşların ayaklarını süsleyici fakat giderek teknolojiye yenmiş sakıt yemeniler, bugünlerde acemi manken ve desenleriyle rastgele kesimin beğenisini çekiyor.

Gaziantepli değirmi ustası Çakıroğlu da dede mesleğini 130 senedir bire ortak yerde sürdüren ailenin 4'üncü göbek temsilcisi.

Ankara'da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 11 Ocak'ta planlı "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri mükafat Töreni"nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül düzlük Mehmet Orhan Çakıroğlu'nun, meydana getirdiği birbirinden dobra yemeniler, domestik ve ecnebi turistlerden uyanıklık görüyor, gayrimenkul dışına da ihraç ediliyor.

Yemeni ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, AA muhabirine, dede mesleğini ortak asrı epey süredir bitmeme ettirdiğini söyledi.

Mesleğe babasının beraberinde başladığını özetleyen Çakıroğlu, ondan görüp öğrendiği biçimde değişik tarzlarla yemeniler yaparak meslekte ilerlediğini tabir etti.

Çakıroğlu, eskiden biricik surat yemenilerin bulunduğunu ve bunların siyah, parafin yahut al modeller bulunduğunu dile getirerek, şöyleki konuştu:

"Biz rastgele güzeşte çağ modelleri değiştirdik. Tabi modeller değişince sunma istem artmaya başladı. Bununla bu arada gezinsel bölgelerden talepler gelmeye başladı. Ayrıca film piyasası istem gösterdi. Harry Potter, Truva, Eragon, 300 Spartalı kabil nice adlı sanlı filmlerin ve nice domestik dizinin ayakkabılarını yaptık. Her güzeşte çağ mesleğimizi ortak tık fevk çıkartmaya çalıştık. Tabi bunları yaparken de cebimizi on paralık düşünmedik. Yemeninin ufkunu elbette açabiliriz, elbette gene bölüt bunu sevdirebiliriz, bilmeyenlere elbette tanıtabiliriz? Bunları düşündük."

Yemeninin tabii deriden yapıldığını özetleyen Çakıroğlu, "Doğal deriyi insanlarımız unutmaya başladı. Derinin ne işe yaradığını bilici yok. Bizim köselemizi gösterdiğimizde, bu karton mu, diyenler üstelik oldu. Çünkü deriden ırak kalmaya başladı insanlar. Biz rastgele güzeşte çağ bu çıtayı yükselterek şeklimizi bu pozisyona getirdik. Şu an Gaziantep'te değirmi ortak kesim oldu. Ben 4'üncü göbek yerine Gaziantep'te yemeniciliğin içerisinden mevrut biricik kişiyim. Şu an aşırı sayıda insan bu işten aş yiyor. İstihdam yarattığım düşüncesince de başkaca kendimle alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Yemeninin, ortak Türk İslam sanatı bulunduğunu tabir fail Çakıroğlu, "Orta Asya'dan Türklerle bu arada mevrut ortak sanat. Örf, sayı ve geleneklerimiz kabil unutulmayıp yaşatılması müstelzim ortak dizge bulunduğunu düşündük ve bu mesleğin sürgit yaşaması düşüncesince harcama ettik. Çünkü ortak emek, kendisince teri ve mesleği teveccüh var." sanarak konuştu.

"Bu mesleği yapmaktan itibar duyuyorum"

Çakıroğlu, kaybolmaya beniz markajcı mesleğe dirilik suyu olduklarını belirterek, "Bu mesleği yapmaktan itibar duyuyorum. Yemenici Hayri ustanın evladı yerine yemenicilik mesleğinden kazanılmış olduğu parayla büyütülmüş ortak çocuğum. Bu mesleği ne derece tasarruf etmek istesek de dizge bizi bırakmıyor. Bu dizge bundan böyle kanımıza işlemiş. Kültürümüzde bulunan ortak meslek. Mesleği bırakmayı çıyanlık yerine gördüm." dedi.

"ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya gönderiyoruz"

Şu anda 20'nin üstünde personeli bulunduğunu aktaran Çakıroğlu, oğlunun da kendisinden sonraları mesleği bitmeme ettireceğini söyledi.

Çakıroğlu, ürettiği yemenilere gayrimenkul içi ve dışından dip istem bulunduğunu anımsatarak, "Başta Amerika edinmek neredeyse İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya değirmi gönderiyoruz. Mesleğin kıymetini ve standardını bilen, tabii ortak verim bulunduğunu bilici rastgele dünya ve şehre gönderiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ