USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yürüyemeyen serebral palsili canlı kız hususi eğitimle koşmaya başladı

Doğuştan serebral palsili 21 yaşındaki Eda Dilşad Çelik, Altındağ Halk Eğitim Merkezi'nde sunulan hususi eğitimin arkası sıra yürüyüp koşmaya, çiftteker sürüp alan topu oynamaya başladı.

Yürüyemeyen serebral palsili canlı kız hususi eğitimle koşmaya başladı
13-03-2022 11:47
Ankara

Bacaklarına ilişkin dayanaklık buyurmak cihazlarıyla fakat ayakta durabilen ve bu nedenle evden hariç çıkamayan doğuştan serebral palsili Eda Dilşad Çelik'in hayatı, Altındağ İlçe Spor Müdürlüğü ve Altındağ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün namına ulaşmasıyla ağız ağıza değişti.

Çelik, Altındağ Halk Eğitim Merkezi'nin tahsis etmiş olduğu dü öğretmenle birlikte sene süresince aletli ve aletsiz egzersizler yaparak ilkin yürümeye, arkası esna koşmaya ve hâlâ sonradan alan topu oynamaya başladı.

"İnsanın hürriyet kabil birlikte duygusu varmış ve ego onu tattım"

Büyükanne ve büyükbabasıyla canlı Çelik, şişman azim ve efor göstererek elde etmiş olduğu başarının öyküsünü AA muhabirine anlattı.

Halk Eğitim Merkezi'ndeki iyileştirme sürecinden ilkin nazar boncuğu yürüyemediğini, ayrıca ayakta durmakta zorlanıp kesiksiz düştüğünü özetleyen Çelik, öğretmenlerinin namına itimatını boşa çıkarmamak düşüncesince aşırı çabaladığını söyledi.

Çelik, en özellikle ayaklarındaki cihazları söktüğünü, arkası esna dengede durmaya çalıştığını dile getirerek, "Ablalarım bana güvendi ve bunu boşa çıkarmamak düşüncesince aşırı azmettim. Yavaş aheste yürümeye başladım. Zamanla, düşe kalka bütünü oldu. Koşmaya başladım. Buraya geldiğimde nazar boncuğu koşamıyordum ve bunu aşırı istiyordum." dedi.

Eskiden evden yegâne başına hariç çıkamadığını ve bu nedenle insanlarla birlikte araya gelemediğini tamlayan Çelik, şu biçimde konuştu:

"Şimdi evden yegâne başıma çıkıp markete yahut bakkala gidebiliyorum. Otobüse binen birisi değildim. Artık otobüse yegâne başıma binip buraya gelebiliyorum. Otobüse binince önceki özellikle aşırı düşünce yaşadım, nerede ineceğimi, nerede bineceğimi bilmediğim için. Hatta az buçuk ağlamıştım. İnsanın hürriyet kabil birlikte duygusu varmış ve ego onu tattım. Bu mevzuda aşırı mutluyum. Hiç kimesne hayatıma dahil etmiyor ve kararlarımı kendim veriyorum. Çok değişik şeyler bunların hepsi. Hep birilerinin yardımıyla, birlikte servis yahut otomobille birlikte bölgelere giderdim. Kendime güvenim yoktu. Hocalarım yardımıyla özgüvenimi kazandım."

Çelik, darülfünun imtihanlarına hazırlandığını ve en şişman hayalinin avukatlık gerçekleştirmek bulunduğunu anlatarak, "Bunun birlikte sporda açınmak istiyorum. Çünkü spor hayatıma anca iyi girdi ki çoğaltmak istemiyorum. Bırakırsam bu bana yakışmaz, ucunu tuttuğumu sonuna derece çalmak istiyorum. Hayallerimin takiben de nazar boncuğu devir ayrılmayacağım." halinde konuştu.

"Sporla yaşamına bu biçimde birlikte tuşe yaptık"

Halk Eğitim Merkezi'ne mevrut engelli gençlerin eğitmenliğini fail Tuğba Gönenç ise Çelik ile tanıştığında yürüyemediğini ve bu nedenle güre kızın kıç kaslarının aşırı cılız halde bulunduğunu söyledi.

Başlangıçta derneşik egzersizlerle Çelik'in bacaklarındaki kasları güçlendirmeyi hedeflediklerini özetleyen Gönenç, bu süreçte güre kızın bire birlikte sürede kendine bulunan güveninin de arttığını kaydetti.

Gönenç, Gençlik ve Spor Bakanlığının sağlamış olduğu olanaklarla birlikte sene süresince verdikleri dersleri, gır gır birlikte aktiflik durumuna getirdiklerini belirterek, "Gün ortamında burada alan topu oynuyoruz. Diğer hareketleri ve spor yapıyoruz. AVM'ye gidip kemirmek yiyoruz. Onun esasta dubara arkadaşlığını yaptık biz. Eda'nın bire birlikte sürede kendine itimatını kazandırıyor tekvin bunlar. Yani sporla yaşamına bu biçimde birlikte tuşe yaptık." dedi.

İlk özellikle evden çıkamadığı düşüncesince Çelik'i antrenmanlara kendisinin getirip götürdüğünü dile getiren Gönenç, şu biçimde konuştu:

"Eda bu özverimi görmüş olduğu düşüncesince 'abla ego yapabilirim' niteleyerek birlikte biçimde evden çıktı. Yalnız başına otobüse binebiliyor, markete ve AVM'ye gidebiliyor, gereksinimlerini karşılayabiliyor, faturasını ödeyebiliyor. Çünkü 6 ay süresince şişko ulaşımı ne kullanımı icap ettiğini ona anlattım ve araştırma görevlisi oldum. Onu topluma kazandırdığım düşüncesince aşırı mutluyum. Bakanlığın bizlere sunmuş olduğu bu imkanlara, devletimize tükenmez teşekkürname ediyorum."

Gönenç, Çelik'in engelli ifade oranının faziletkâr olması zımnında Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) hazırlandığını belirterek, güre kızın birlikte işe girip özlük parasını ve iktisadi özgürlüğünü kazanmasını dilediğini kaydetti.

"Engelli bireylerimizi Halk Eğitim Merkezi'ne bekliyoruz"

Altındağ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cihan Yıldırım da engelli şahıslara ulaşıp, onları yevmiye hayatla buluşturmak düşüncesince savaşım ettiklerini söyledi.

Çelik'e ulaşmalarının arkası esna ona dü hoca tahsis ettiklerini aktaran Yıldırım, "Hocalarımızın katkısıyla Eda'yı yürüyebilen, spor yapabilen birlikte fert durumuna getirdik. Eskiden eve mahkum şekilde canlı Eda, bundan sonradan hâlâ toplumsal birlikte fert durumuna geldi. Eda kabil kızlarımıza işlev buyurmak düşüncesince eksiksiz engelli bireylerimizi ahali terbiye merkezine bekliyoruz." dedi.

Yıldırım, Halk Eğitim Merkezi'nde 3 bin 799 bölgede çörek verdiklerini ve şahısların şahsi gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Halk terbiye dendiğinde belli terzilik dantel kursları yerine, bundan sonradan aşçılıktan tutun döşenmemiş temizlemeye, cümle edindirme kurslarından yüzme kurslarına derece herhangi birlikte bölgede halkımıza işlev etmeye bitmeme ediyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ