USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yüzde 1’lik yaşama umuduyla ikinci kez hayata tutundu

Yenidoğan zamanında ihtisas hastalığı (Trunkus Arteriosus+ İnterrupted aortik ark) bulunduğu öğrenilen ve yaşamaz denilerek topu topu kapıların kapanmış bulunduğu 8 yaşındaki Arda'yı, yüzdelik 1 yaşama ihtimaline karşın cerrahi müdahale fail Prof. Dr. Murat Başaran 2. kez ha

Yüzde 1’lik yaşama umuduyla ikinci kez hayata tutundu
06-12-2021 09:24

8 sene ilkin Ankara'da dünyaya mevrut ve önsezi kapaklarında dava bulunduğu öğrenilen Arda Yavaş'ı yaşama ihtimalinin az olması ve baş döndürücü riskli bulunduğu düşüncesince kimesne cerrahi müdahale buyurmak istemedi. Ailenin şişman cansiparane araştırıp irtibata geçmiş bulunduğu Kalp ve Damar Cerrahi Prof. Dr. Murat Başaran ise “yüzde 1 ihtimali güçlü olsa denemeliyiz” niteleyerek cerrahi müdahale düşüncesince Arda'yı iklim ambulansı ile İstanbul'a getirtti. Minik Arda, evvel şişman ameliyatı sonrası sıkkın süreçlerden geçse de 2 yaşından itibaren 8 yaşına derece doktoru kabilinden sonsuz strateji edilerek rutin yaşamına bitmeme etti. En esasen itibaren ikinci müşterek cerrahi müdahale şimdi olması gerektiği bildik Arda'nın ailesi gine oğlanları düşüncesince İstanbul'a geldi. Beykent Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Murat Başaran ve Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat kabilinden meydana gelen ve evvel ameliyattan şimdi riskli müşterek ameliyatı atlatan Arda gine hayata tutunmayı seçmece dosdoğru müşterek halde taburcu oldu.

“Anne karnında iken öğrendik”

Nadir tanıdık Di George sendromuna da eş bulunan Arda düşüncesince anası Selvi Yavaş muammer bulunduğu tamamı süreçlerde ailecek baş döndürücü korktuklarını ama katiyen vazgeçmediklerini söyleyerek Ankara'da evvel cerrahi müdahale düşüncesince kimsenin atılganlık edemediği süreci şöyleki anlattı:

“Oğlumuzun önsezi hastası bulunduğunu 7 buçuk aylıkken anayasa karnında tevellüt önceleri öğrendik. Ne kabilinden süreçler bizi bekliyor neler yapılması gerekiyor niteleyerek hekim arayışına girdik. Çünkü tevellüt daha sonra cerrahi müdahale olması icap ettiğini ancak yaşama ihtimalinin yüzdelik 1 olduğunu, cerrahi müdahale sırasında yada daha sonra yaşayamayacağını söylediler. Bir ailenin yoluyla İstanbul'dan Murat doktorumuza ulaştık. Kendisi ‘yüzde 1 kader güçlü olsa gelişigüzel insanoğlunun bu ihtimali değerlendirmeye hakkı vardır' dedi ve oğlumuzu cerrahi müdahale etmeyi onama etti. Eğer cerrahi müdahale olmasaydı yaşama ihtimali elhak yoktu. Sonrasında gine Murat Bey'in yoluyla iklim ambulansı ile İstanbul'a geldik. Çok zahmetli müşterek cerrahi müdahale ve proses atlattık. İlk ilkin derin bakımda yaşamış bulunduğu akciğerlerle ait sıkıntıdan ötürü trakeostomi açılması icap etti ve iki sene süresince bu halde ikamet buyurmak yerinde kaldı. İyi müşterek otama ve doktorlarımızın nazarıitibar ve alası ile o süreci de atlattık.”

“İkinci ameliyatı da olmasaydı yaşayamayacaktı”

İkinci cerrahi müdahale düşüncesince gine en esasen itibaren yanlarında bulunan Prof. Dr. Murat Başaran'ı yeğleme ettiklerini dile getiren Yavaş, “En yeniden itibaren doktorumuz bizlere elhak İkinci müşterek cerrahi müdahale icap ettiğini söylemişti.8 sene süresince Murat Bey bizi daima strateji etti ve ikinci cerrahi müdahale düşüncesince esasen gine namına geldik. Muayene kararında bizlere baş döndürücü riskli ve zahmetli müşterek cerrahi müdahale bulunduğunu söyleyince baş döndürücü korktuk ama elhak çocuğumuzun bu ameliyatı da eğer olmazsa yaşayamayacağını öğrenince meydana getirecek müşterek obje kalmadı. Murat ve Tuğçin Hocalarımız sebebiyle baş döndürücü değerli müşterek cerrahi müdahale geçirdik. Hastanedeki doğruluk personelinden tutun da doktorlarımıza derece her insanoğlunun şişman özverisi ve merakı ile endamsız sürede oğlumuz ayağa kalktı ve esasen yaşama şansı kazandı. Bu nedenden her insana baş döndürücü teşekkürname ediyoruz” biçiminde konuştu.

“Asla pes etmesinler”

Bir anayasa şekilde evlatları düşüncesince uğraş fail öbür ailelere de katiyen pes etmemeleri icap ettiğini hatırlatan Yavaş, “Bize çocuğumuz düşüncesince ‘asla yaşama şansı yok' dediler. Sonucunda elbette nasıl sonuçlanacağını bilemiyorsunuz. Fakat müşterek şeyler yapmadan da pes etmemek gerekiyor gelişigüzel devir müşterek beklenti vardır” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

“Yüzde 1 güçlü olsa elimizden geleni yapmalıyız”

Çok riskli bulunduğu düşüncesince kimsenin atılganlık edemediği ameliyatı onama fail ve “yüzde 1 güçlü olsa tığ elimizden gelene yapmalıyız” niteleyerek Arda'nın kahramanı bulunan Prof. Dr. Başaran ise, “Arda ile evvel tanışmamız 8 sene ilkin oldu. Ankara'da dünyaya gelmişti ve baş döndürücü gerçek müşterek rahatsızlığa sahipti. Bu yorgunluk da genel manada yaşamla bağdaştırabileceğimiz müşterek yorgunluk değil. Ailesi ile irtibata geçtikten sonraları İstanbul'da ameliyatı gerçekleştirdik. İlk ameliyatından sonraları bizi az buçuk yordu ama toparladı ve alışılagelen yaşamına bitmeme etti. Yalnız bu rahatsızlıklardan sonraları meydana getirilen ameliyatlar genel manada esasen cerrahi müdahale gerektirebiliyor. Arda'nın icap özlük önsezi kapağı icap bizim evvel ameliyatta koyduğumuz takma kapakta adım adım işlev bozuklukları olmaya başladı. O nedenden esasen cerrahi müdahale etmeye değişmeyen verdik. Oldukça şişman müşterek ameliyata kalkıştık. Bu cerrahi müdahale da baş döndürücü değerli geçti” dedi.

Böyle hallerde ve olaylarda tamamı ihtimallerin değerlendirilmesi icap ettiğini de aktaran Başaran, “Arda'nın evvel ameliyatını yapmasaydık bugün 8 yaşına gelemeyecekti. İkinci cerrahi müdahale da evvel ameliyatı derece zahmetli müşterek ameliyattı. Yaşının şişman olması kazanım ama uygulayım şekilde şimdi zordu. Yine de elimizden geleni yaptık ve neticeden mutluyuz” niteleyerek konuştu.

“Çok riskli ve gerçek müşterek ameliyattı”

İkinci cerrahi müdahale ile ait bilgilendirmelerde mevcut Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat da Arda'nın beklenenden şimdi aceleci müşterek iyilik süreci yaşadığını söyleyerek, “Arda'nın minimum 4 anayasa kapağından ikisi müşterek halde tevellüt döneminden itibaren sorunlu. Bu kapaklar eskiden cerrahi manada değerlendirilmiş ve riskli müşterek süreçten sonraları yaşamına bitmeme etmiş. Bu meyve meydana getirilen işlemde de bu iki kap aort pozisyonunda bulunan trunkus ve pulmoner dediğimiz akciğer damarı değiş sürecine girdi.( Homogreft ile aortik köken replasmanı+sağ ventrikül kondüit değişimi) Bu baş döndürücü gerçek ve riskli müşterek ameliyattır. Fakat bu süreci 1 hafta kabilinden endamsız müşterek sürede derin iş ekibimizle sonuçlandırdık. Neredeyse 7-8 gününde hastayı evine yollayabiliyoruz. Burada en ehemmiyetli bekçi bu cins patolojilere ve hastalıklara bilge olabilmek ve süreci Arda'nın yaşamla bağdaşır süreciyle birleştirebilmek. Almış olduğumuz meyve bizim düşüncesince baş döndürücü büyüklük donör oldu” ifadelerini kullandı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ